Δεν θα γίνει έρμαιο του κοροωνοϊού η κρουαζιέρα

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Με τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας ( CLIA) έπειτα από την έξαρση του κορονοϊού εναρμονίζεται η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και φορέων Ναυτιλίας στη χώρα μας.

Με αφορμή το περιστατικό με επιβάτη από την Αυστρία σε κρουαζιέρα που έγινε με το πλοίο Opera της MSC μεταξύ 17 και 28 Φεβρουαρίου και όχι στο πρόσφατο ταξίδι στη διάρκεια του οποίου έδωσε και στη Ρόδο ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες μίλησε στο LastPoint.gr και τόνισε πως η Ένωση εναρμονίζεται με τα μέτρα που ανακοίνωσε η CLIA και είναι :

 

Α)Απαγόρευση επιβίβασης σε όλα τα άτομα, που έχουν ταξιδέψει από, προς και μέσω αεροδρομίων στη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, καθώς και σε κάθε περιοχή στην Ιταλία, που υπόκειται σε καραντίνα από την ιταλική κυβέρνηση, όπως ορίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων, εντός 14 ημερών πριν από την επιβίβαση.

 

Β) Απαγόρευση επιβίβασης σε όλα τα άτομα, που εντός 14 ημερών από την αποβίβαση έχουν έρθει σε επαφή ή έχουν φροντίσει οποιονδήποτε φέρεται να νοσεί από τον Κορωνοϊό ή παρακολουθούνται λόγω υποψίας έκθεσης σε αυτόν.

 

Γ) Έλεγχος πριν την επιβίβαση, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέτρων. Περαιτέρω έλεγχοι και ιατρική φροντίδα πρέπει να παρέχονται σε όποιον έχει τα συμπτώματα του ιού.

Σε συντονισμό με τις εταιρίες κρουαζιέρας, ιατρικούς εμπειρογνώμονες και κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο, η CLIA και τα μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις νέες εξελίξεις που σχετίζονται με το COVID-19 και θα τροποποιήσουν τις πολιτικές αυτές όπως είναι απαραίτητο με μέγιστη προσοχή στην υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων. Με αυστηρά μέτρα, όπως υπαγορεύονται από τις εθνικές και διεθνείς υγειονομικές αρχές, η CLIA και τα μέλη της, σε συνεννόηση με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν πιστεύουν ότι δικαιολογούνται περιορισμοί στην κίνηση των πλοίων.

 

«Παράλληλα με αυτά θα κάνουμε και άλλες προτάσεις στο υπουργείο Τουρισμού.  

Το περιστατικό που προκάλεσε θόρυβο αφορούσε επιβάτη που έκανε κρουαζιέρα στο διάστημα μεταξύ 17 και 28 Φεβρουαρίου με το κρουαζιερόπλοιο Opera. Υπήρξε φόβος δηλαδή μήπως μεταδόθηκε ο ιός», δήλωσε ο κ. Θ. Κόντες.

 

Για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζουν οι εταιρείες κρουαζιέρας για την προστασία της υγείας των τουριστών και των πληρωμάτων μίλησε στο Lastpoint.gr ο  Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Celestyal κ. Γιώργος Κουμπενάς.

 

Η εταιρεία  Celestyal διαθέτει θερμική κάμερα που ελέγχει επιβάτες και πλήρωμα για τυχόν συμπτώματα από τον κορονοϊό.

«Στο κρουαζιερόπλοιο μας που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου υπάρχει θερμική κάμερα που ελέγχει επιβάτες και πλήρωμα», δήλωσε ο κ. Κουμπενάς.

 

Ο Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της  Celestyal τόνισε πως οι επιβάτες πριν να ξεκινήσουν την  κρουαζιέρα καλούνται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο. Αν απαντήσουν ότι έχουν επισκεφθεί κάποιον από τους προορισμούς στους οποίους έχουν εντοπιστεί κρούσματα  αυτομάτως αποκλείονται από το ταξίδι. Επίσης η εταιρεία έχει αποκλείσει ήδη 13 προορισμούς. 

Ακόμη  στους επιβάτες που ξεκινούν το ταξίδι τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες. 

Ακόμη αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα έχουν δημιουργηθεί ειδικές καμπίνες για τον περιορισμό εκεί των επιβατών που τυχόν θα νοσήσουν. 

« Στα εστιατόρια του πλοίου δεν επιτρέπεται το Self Service. To σερβίρισμα στα πιάτα γίνεται από το  πλήρωμα με τα κατάλληλα μέσα ώστε να αποφευχθεί τυχόν διάδοση του ιού», είπε ο κ. Κουμπενάς.

Επίσης όταν μια κρουαζιέρα τελειώνεται γίνεται γενική απολύμανση του πλοίου για να ξεκινήσει η επόμενη. 

 

«Με ψυχραιμία προσοχή  και τα κατάλληλα μέτρα η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που αρμόζει», είπε ο κ. Κουμπενάς. 

 

 Τι έγινε με το Opera της  MSC 

Το κρουαζιερόπλοιο Opera έδεσε στο λιμάνι της Κέρκυρας κανονικά χωρίς απρόοπτα και οι επιβάτες του αποβιβάστηκαν κανονικά . 

Το κρουαζιερόπλοιο τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και ενώ οι επιβάτες ήταν σε εκδρομή στην Αθήνα, αφότου διαπιστώθηκε πως Αυστριακός επιβάτης που πραγματοποίησε το ίδιο ταξίδι με το MSC OPERA μεταξύ 17 και 28 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε  στις 3 Μαρτίου, θετικός στον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία.

Σήμερα, το κρουαζιερόπλοιο έδεσε στο λιμάνι της Κέρκυρας και μετά την προβλεπόμενη άδεια που πήραν από τον ΕΟΔΥ οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο ενώ ο  πλοίαρχος διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.