Covid-19 και τα νέα δεδομένα στην Οδοντιατρική

Γράφει η Μαρία Αγραπίδου *

Το 2020 είναι μία δύσκολη χρονιά από όλες τις απόψεις. Η πανδημία του covid19 επηρέασε πολύ όλον τον κόσμο τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε θέματα υγείας. Είδαμε σε χώρες του εξωτερικού να μην υπάρχουν ελεύθερες κλίνες στα νοσοκομεία και ο κόσμος να πεθαίνει κυριολεκτικά στο δρόμο. Είδαμε να κουβαλούν τους νεκρούς με φορτηγά και να θάβονται σε κοινούς τάφους. Καταστάσεις ομολογουμένως πρωτόγνωρες και πολύ δυσάρεστες…

Τον περασμένο Μάρτιο αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα οδοντιατρεία μας λόγω της πανδημίας. Έπρεπε να εξυπηρετήσουμε τα επείγοντα περιστατικά και αυτά όταν δεν ήταν δυνατόν να δοθεί φαρμακευτική αγωγή.

Πολλοί από μας έγιναν ανήσυχοι και άλλοι μελαγχολικοί. Κάποιοι κατάφεραν να βρουν ελεύθερο χρόνο, αλλά αυτό που έπρεπε να κάνουμε όλοι μας είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αλλά για ποια νέα δεδομένα μιλάμε; Δυστυχώς τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Καμία κυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο και καμιά τοπική κοινωνία δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις γιατί ούτε εκείνοι γνωρίζουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε την νέα κατάσταση και να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε γιατί ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι επαγγελματίες και να επενδύσουμε στην γνώση και την πρόληψη.

Σε πολλά ιατρεία ακόμη και όταν ήμασταν κλειστά οι ασθενείς επέμεναν να έρθουν και να ανοίξουμε τα οδοντιατρεία για αυτούς. Υπήρχαν κάποιοι άλλοι ασθενείς οι οποίοι φοβόντουσαν να έρθουν στα ιατρεία ακόμη και όταν ήταν απολύτως απαραίτητο. Οι περισσότεροι όμως έδειχναν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να φτιάξουν το χαμόγελό τους ή προσπαθούσαν να το παρατείνουν μέχρι να αισθανθούν ασφαλείς. Σε κάποιες πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές οι οδοντίατροι δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ούτε από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία. Στις πιο φτωχές όμως περιοχές οι άνθρωποι που δεν έχουν πλέον τα ίδια εισοδήματα αδυνατούν να κάνουν ακόμη και κάποιες θεραπείες οι οποίες είναι απαραίτητες και δεν μπορούν να αναβληθούν.

Εμείς ως επαγγελματίες υγείας είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε ολοκληρωμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες. Η σημασία της πρόληψης πρέπει να αναβαθμιστεί κατά την διάρκεια της κρίσης του covid 19 και όχι να υποβαθμιστεί. Τώρα ειδικά η καλή στοματική υγεία είναι πολύ σημαντική γιατί είναι ένας ανοσοποιητικός φραγμός. Το στόμα είναι ένα από τα πιο εύκολα σημεία διείσδυσης του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην εποχή που οι ασθενείς αντιμετώπιζαν την πρόληψη σαν κάτι δευτερεύον. Η οδοντιατρική πού βασίζεται στις αντιβιώσεις τα στοματοπλύματα και τα παυσίπονα είναι ξεπερασμένη και δεν έχει θέση στην σημερινή εποχή.

Εμείς οι οδοντίατροι πρέπει να δώσουμε στους ασθενείς μας να καταλάβουν ότι είμαστε οι πλέον ειδικοί στην αποστείρωση και απολύμανση. Τα μέτρα πρόληψης λοιμώξεων ήταν πάντα οδοντιατρικό ζήτημα για αυτό μόνο ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής πράξης. Τα σωστά μέτρα ατομικής προστασίας, η χρήση σωστού εξοπλισμού και οι κατάλληλες τεχνικές κάνουν την οδοντιατρική θεραπεία ασφαλή.

Η εποχή του κορονοϊού είναι η κατάλληλη περίοδος για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να γίνουμε καλύτεροι. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε διάφορα διαδυκτιακά σεμινάρια και να διαβάσουμε επιστημονικά άρθρα και βιβλία. Είναι επίσης η κατάλληλη περίοδος να φτιάξουμε τις σχέσεις μας με όλους τους ανθρώπους γύρω μας αλλά και με τους ασθενείς μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακόψουμε την επικοινωνία με τους ασθενείς έστω και από το τηλέφωνο αν δεν μπορούμε να τους δούμε από κοντά. Πρέπει να τους δείξουμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα και ότι λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για να τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι επιλέγουν ένα οδοντιατρικό επάγγελμα εργάζονται σε κοντινή απόσταση με τη στοματική κοιλότητα και γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Ποτέ δεν υπήρξε οδοντιατρική χωρίς κίνδυνο μόλυνσης. Όπως λοιπόν καταφέρναμε τόσα χρόνια να μείνουμε οι ίδιοι υγιείς, αλλά να κρατήσουμε υγιείς και τους ασθενείς μας, έτσι μπορούμε να το κάνουμε και τώρα λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Την εποχή λοιπόν του covid19 η προστασία και η πρόληψη παίζουν πρωταρχικό ρόλο στα οδοντιατρεία. Aς τους δώσουμε την θέση που τους αξίζει για τώρα και για τo μέλλον. Aς μην γυρίζουμε σε μεθόδους φαρμακευτικής αγωγής πού αναβάλλουν τις θεραπείες και επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την στοματική υγεία, υποβαθμίζοντας την οδοντιατρική.

  • Χειρούργος Οδοντίατρος με εξειδίκευση, εκτός των άλλων, και στην Περιοδοντολογική θεραπεία. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑμΕΑ και κατ΄ οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίισια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων, μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, των Γυναικών της Ευρ. Ένωσης και της HELP HELLAS, ειδικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών «ΛΑΚΑΙΝΕΣ»,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.