Χατζημάρκος: Τα νησιά έχουν επιβαρυνθεί για πολλά χρόνια από το μεταναστευτικό

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Άμεσα θα ξεκινήσει η μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τα hot spot που λειτουργούν  στα Δωδεκάνησα όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος  αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Αθήνα. Ακολούθησε η συνάντηση του υπουργού με τους περιφερειάρχες της χώρας. Την ΠΝΑΙ στην δεύτερη  συνάντηση εκπροσώπησαν ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ν Παπασταματίου.

«Από τη συζήτηση έγινε γνωστό ότι το βάρος του μεταναστευτικού θα πρέπει να διαιρεθεί δια του 13 όσες και οι περιφέρειες της χώρας  για να σηκώσουν ανάλογα το βάρος. Αυτό είναι απόλυτα δίκαιο. Τα νησιά έχουν επιβαρυνθεί για πολλά χρόνια. Θυμίζω πως η Ελλάδα έχει πέντε hot spot. Από αυτά τα δύο λειτουργούν στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κω και τη Λέρο.  Τα όρια τους δοκιμάζονται καθημερινά. Όλοι γίναμε μάρτυρες όσων έγιναν στη Μόρια. Θέλει πολύ δουλειά καθώς το πρόβλημα είναι και ανθρωπιστικό», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος που αναφέρθηκε και στον τρόπο αντιμετώπισης των ΜΚΟ. 

«Είναι ανάγκη επίσης η ενίσχυση φύλαξης των συνόρων. Να μην ξεχνάμε ότι το 2015 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο δέχθηκε το ένα τρίτο όλων των προσφύγων και μεταναστών που  πέρασαν στην Ευρώπη. Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο διαχείρισης που λειτούργησε θετικά για τον τουρισμό. Φάνηκε στα αποτελέσματα του 2017 και του 2018. Δίναμε πάντα λύσεις. Το ίδιο κάνουμε και τώρα όπως μπορούμε .Αλλά για αυτές τις δράσεις δεν θα δείτε ποτέ προβολή.  Θέλουμε να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές μας να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τον τουρισμό μας. Στη συνάντηση υπήρξε συμφωνία και αυτό είναι θετικό. Ξεκινάει άμεσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Ωστόσο ειδικά για τη Σύμη άφησε αιχμές υπογραμμίζοντας πως παράγινε το κακό με το μπαλκόνι του αστυνομικού τμήματος…

«Παράγινε το κακό με το μπαλκόνι της Σύμης. Όσοι επενδύουν πολιτικά  σε αυτό να ξέρουν ότι κάνουν κακό στον τόπο τους. Αν κάποιοι βάλουν μυαλό και θέλουν συνεργασία  θα είμαστε εδώ με βάση αυτό που πρέπει να γίνει», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος. 

Στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοίδη όμως συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. 

«  Συζητήσαμε για την ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών διευθύνσεων.  Εμείς στηρίζουμε όλες τις υπηρεσίες που έχουν προβλήματα στα νησιά. Διαθέσαμε το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει περιφέρεια στη χώρα για τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ . Τώρα διαθέσαμε μεγάλο ποσό για την αγορά περιπολικών  ( 37) για την ΕΛΑΣ καθώς και εξοπλισμού για τον έλεγχο το οδικού δικτύου. Τώρα δουλεύουμε για να στηρίξουμε και το Λιμενικό Σώμα», είπε ο κ. Χατζημάρκος .

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η περιοχή μας έχει αδικηθεί σε ότι αφορά την κατανομή προσωπικού στις αστυνομικές υπηρεσίες

«Εμείς λειτουργούμε με ευπρεπή τρόπο. Κάποιες άλλες περιοχές κινούνται στους διαδρόμους  με άλλες πολιτικές τακτικές», σχολίασε. 

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ Γεραπετρίτη.

«Ο υπουργός επικοινώνησε με τους συναδέλφους του που είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δόθηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα προσεγγίσουν την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού. Έχω καταθέσει πρόταση για το πώς μπορούμε να φθάσουμε στο να σηκώσουμε και τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις στο Νότιο Αιγαίο. Δίνουμε συγκεκριμένο διοικητικό  σχήμα την επόμενη εβδομάδα στους υπουργούς», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος. 

«Αν καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα μόνο της δικής μας αρμοδιότητας, όπως κάνει η υπόλοιπη Ελλάδα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.  Προσφάτως μας μεταβιβάστηκαν και τα φράγματα. Το γεγονός ότι παραλάβαμε το φράγμα Γαδουρά στοιχειωμένο επί 30 χρόνια μας οδηγήσε στην τιμωρία να πάρουμε δώρο από την κυβέρνηση άλλα οκτώ για να τα κάνουμε και αυτά να λειτουργούν. Έχει τίμημα και η επιτυχία. Όμως δεν μένουμε σε αυτά κάνουμε και άλλα έργα και χίλια δύο πράγματα  που δεν είναι δικά μας. Αυτό όμως είναι πολιτική», είπε ο κ. Χατζημάρκος που δήλωσε χαρούμενος γιατί όπως είπε δεν λειτούργησε όπως το υπόλοιπο τοπικό σύστημα θωρακισμένος πίσω από το άλλοθι της έλλειψης αρμοδιοτήτων αλλά άνοιξε τη συζήτηση των αρμοδιοτήτων των πρωτοβουλιών και των συνεργασιών.

Στη συνέντευξη έγινε και η υπογραφή για την κατασκευή του αποχευτικού δικτύου της Σίφνου μεταξύ του Περιφερειάρχη του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας και της δημάρχου κ. Μαρίας Ναδάλη. 

Για την υπογραφή της σύμβασης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας της Περιφερειακής Αρχής με τους  νησιωτικούς δήμους του Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχει την υποστήριξή τους μέσω της προώθησης έργων και επίλυσης προβλημάτων που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, η Δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη και ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας, Βασίλης Πανανάκης, υπέγραψαν σήμερα εργολαβική σύμβαση ανάθεσης του έργου “Δίκτυα Αποχέτευσης Απολλωνίας και Αρτεμώνα Δήμου Σίφνου”, ύψους 4.783.226,86 €.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και κρίσιμο έργο υποδομής, που αναβαθμίζει το περιβάλλον, προστατεύει το οικοσύστημα και βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και το οποίο, με απόφαση του Περιφερειάρχη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 6.150.000,00 €.

 

Παρότι πρόκειται για έργο σε νησί των Κυκλάδων, η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης έγινε σήμερα στο γραφείο του Περιφερειάρχη στη Ρόδο, παρόντων των τοπικών ΜΜΕ και αυτό διότι πρόκειται για το πρώτο έργο των Κυκλάδων φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, αντί της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, ο συμβολισμός της υπογραφής της συγκεκριμένης εργολαβικής σύμβασης, είναι διττός. Αφενός είναι η απόδειξη της περιφερειακής συνείδησης στην πράξη και όχι απλά στα λόγια, αφετέρου, δίνει το στίγμα του οριακού σημείου λειτουργίας της διοικητικού μηχανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία παραμένει η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας, την ώρα μάλιστα που υλοποιεί ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα σε δεκάδες νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες. Το κρίσιμο αυτό θέμα και τα παρελκόμενά του, έθεσε, εξάλλου, ο Περιφερειάρχης , στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι η πρώτη φορά που ένα έργο των Κυκλάδων υλοποιείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου. Το έργο αυτό συμβολίζει ότι Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι μια Περιφέρεια. Υπηρετούμε την περιφερειακή συνείδηση στην πράξη και όχι στα λόγια. Περιφερειακή συνείδηση σημαίνει να δουλεύει ο ένας για τον άλλο”, δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε: 

Το έργο αυτό συμβολίζει επιπλέον το κόπο και τις ανθρωποθυσίες συνεργατών μας που απαιτούνται, για να γίνουν τα έργα στο Νότιο Αιγαίο. Η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας, υλοποιεί ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα σε δεκάδες νησιά και ταυτόχρονα στηρίζει τεχνικά τους Δήμους που στερούνται τεχνικών υπηρεσιών. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη Περιφέρεια της χώρας. Στις δύο Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της ΠΝΑΙ, οι άνθρωποι εργάζονται με αγάπη και μεράκι, υπερβαίνοντας ωράρια και φυσικές αντοχές. Από την πλευρά μου, δεν μπορώ να τραβήξω περισσότερο τα όρια. Θα συνεχίσω να πιέζω, προκειμένου το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της χώρας, το Νότιο Αιγαίο, να συνεχίσει να προσφέρει στην ελληνική οικονομία”. 

Παράλληλα, στα πρόσωπα των προϊσταμένων των δύο Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, Άντας Συμεοπούλου και Μανώλη Μαριά, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε το στελεχιακό δυναμικών των υπηρεσιών που όπως χαρακτηριστικά είπε “καταρρίπτουν καθημερινά τους μύθους για την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων”. 

 

Από την πλευρά της η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την καλή και γόνιμη συνεργασία, μέσα από την οποία το νησί έχει ωφεληθεί τα μέγιστα, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι το ίδιο επίπεδο αποδοτικής συνεργασία θα συνεχιστεί και στη νέα θητεία, προς όφελος των νησιωτών. 

 

Αντικείμενο του έργου “Δίκτυα Αποχέτευσης Απολλωνίας και Αρτεμώνα Δήμου Σίφνου”, είναι η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων που θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Απολλωνίας, Αρτεμώνα και Κάτω Πεταλίου. Αφορά δίκτυα αγωγών βαρύτητας της τάξης των 17.469 μέτρων, αγωγούς κατάθλιψης, μήκους 4.261 μέτρων και 10 αντλιοστάσια ακαθάρτων. Καταληκτικό σημείο του έργου θα είναι το κεντρικό αντλιοστάσιο στην επαρχιακή οδό Καμάρες – Αρτεμώνας, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό προς τον Προφήτη Ηλία. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των αναμονών των ιδιωτικών συνδέσεων. 

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 26 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.