Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Είναι πολλά τα 47 χρόνια. Σχεδόν μισό αιώνα συμπληρώνει η Νέα Δημοκρατία. Το μοναδικό κόμμα εξουσίας στη χώρα που διατηρεί όχι μόνο την ονομασία του, αλλά και τις βασικές αρχές της ιδεολογίας του στη Μεταπολίτευση, έχοντας κυβερνήσει για 20 έτη.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΛΑΘΗ έχουν γίνει πολλά, αστοχίες έχουν υπάρξει. Είτε αυτά αφορούσαν στην οικονομική πολιτική είτε στη νοοτροπία που κυριαρχεί στο κράτος και τους πολίτες.

Η Ν.Δ., όμως, βρέθηκε πάντοτε από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ακόμα και αν δέχθηκε σκληρές επιθέσεις ή λοιδορήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους της.

ΣΤΗ δεκαετία του ’70 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέμενε στο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και στην Ευρώπη. Τότε, εκείνη τη σκληρή εποχή του Ψυχρού Πολέμου και ο Καραμανλής κατέβαλε τεράστια προσπάθεια και κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στην ΕΟΚ, ως το μόλις δέκατο μέλος παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που ετοιμαζόταν να αναλάβει την εξουσία κραύγαζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

ΥΣΤΕΡΑ από τέσσερις δεκαετίες είναι πια ξεκάθαρο ότι η πορεία της Ελλάδας θα ήταν απολύτως καταστροφική αν δεν υπήρχε η επιμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πλέον, σχεδόν όλα τα κόμματα και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το αναγνωρίζουν.

ΣΤΑ δύσκολα χρόνια των Μνημονίων η Ν.Δ. επέμεινε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όταν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη σχεδίαζαν ακόμα και plan B για επιστροφή στη δραχμή.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, και πολλά ακόμα. Οταν η Ν.Δ. άνοιγε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστές ήταν απέναντι. Τώρα πλέον σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότηταάτους. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για ξεπούλημα δημιούργησε το Υπερταμείο.

Ή η ανάγκη για μείωση της φορολογίας. Η ψηφιοποίηση του κράτους. Η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, βέβαια, κάποιες μεταρρυθμίσεις που προωθεί τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και σχεδόν όλοι στέκονται απέναντι. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων, η απολιγνιτοποίηση, ακόμα και οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ. Υπομονή, σε λίγα χρόνια είναι βέβαιο πως σχεδόν όλοι θα τα θεωρούν αυτονόητα.

ΣΕ αυτή την πορεία των 47 ετών οι βασικές επιλογές της κεντροδεξιάς παράταξης δικαιώθηκαν από την πραγματικότητα, δικαιώθηκαν από την ίδια την Ιστορία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον. Δημιουργεί σημαντική παρακαταθήκη τόσο για την ίδια τη Ν.Δ όσο και για τη χώρα. Είναι, όμως, σημαντικό πως πλέον και η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει ποια πολιτική παράταξη έκανε τις σωστές επιλογές. Αυτή είναι και η πολιτική προστιθέμενη αξία για την κυβέρνηση στην προσπάθεια υλοποίησης ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.