Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά… 2% (;;;)

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Διάβασα εμβριθείς οικονομικές αναλύσεις αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%. Δεν θα επεκταθώ στις απόψεις κάποιων που σάλιωναν το δάχτυλο, το ύψωναν στον αέρα και έλεγαν 1.000 πρέπει να ναι, όχι 1.500, ή όσων θεωρούσαν μικρό το επίπεδο του εν λόγω μισθού διότι οι Ελβετοί αμείβονται περισσότερο. Δεν διαθέτω την κατάλληλη θεωρητική καρτάρτιση για να αντικρούσω τις εν λόγω αναλύσεις.

Θα περιοριστώ σε μία μαθηματική προσέγγιση ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, η οποία μου κάνει εντύπωση που δεν έχει ακόμα προστεθεί στην υποχρεωτική ύλη των μαθηματικών της μέσης εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα είδα τη μαθηματική εξίσωση 2% αύξηση – 15% αύξηση ρεύματος = -13%. Άρα, οι απολαβές μειώθηκαν κατά 13%…

Προσφάτως ανέγνωσα ότι λόγω μειωμένης προσφοράς, η τιμή του μαϊντανού στην αγορά εκτοξεύθηκε κατά 115%. Εφαρμόζοντας την ανωτέρω συνάρτηση έχουμε :
2% αύξηση μισθού – 15% αύξηση ρεύματος – 115% αύξηση μαϊντανού = -128%….

Ο βασικός μισθός πλέον στην Ελλάδα είναι αρνητικός…και προσέξτε, δεν έχουμε βάλει ακόμα στη συνάρτηση την ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής των βερύκοκων μπεμπέκου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.