Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία: Γερμανική γέφυρα για ελληνοτουρκικό διάλογο

Γράφει ο Κυριάκος Φ Χουσέας Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της χθεσινής Eλληνοαιγυπτιακής συμφωνία μπορούμε, με βάση όσα ήδη έχουν δημοσιευτεί να σταχυολογήσουμε τα υπέρ & τα κατά της για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα & δικαιώματα :

1) ΘΕΤΙΚΑ : η κυβέρνηση κινείται με ταχύτητα , ακρίβεια , μεθοδικότητα & εν μέρει αποτελεσματικότητα τόσο στην διπλωματία της . Σε ελάχιστο χρόνο εξασφάλισε συμφωνίες οριοθέτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων επί θαλάσσιων περιοχών με δυο φιλικούς γείτονες ( Ιταλία -Αίγυπτος ).

Η Ελλάς εμπεδώνει τον ρόλο & το brand name της ως παράγοντα σταθερότητας, δικαίου, ειρήνης. Με την χθεσινή συμφωνία η Ελλάς ακυρώνει / πληρώνει με το ίδιο νόμισμα το εξωφρενικό παράνομο σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης (Σαράτζ)

2) ΑΡΝΗΤΙΚΑ : Με βαρύ τίμημα εξασφαλίζεται η συμφωνία των φίλων γειτόνων -η Ιταλία είχε ήδη πάρει προ διμήνου αποκλειστικότητα στην αλίευση της κόκκινης γαρίδας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ακόμη και μέσα στο Αιγαίο έξω από την Ρόδο, με τον υπουργό εξωτερικών της να δηλώνει ότι εξασφαλίστηκαν τα «ιστορικά» δικαιώματα της Ιταλίας ενώ η γραμμή οριοθέτησης δεν κατοχύρωσε τα ελληνικά δικαιώματα στο όριο με τα αλβανικά χωρικά ύδατα. 

Μειωμένη αισθητά η επήρεια της Κρήτης (56%-44% υπέρ της Αιγύπτου), μερική οριοθέτηση ως την 59 μοίρα του 27ου μεσημβρινού (Ανατολική Ρόδος + Καστελλόριζο έξω), επικίνδυνη για το μέλλον σιωπή για την οριοθέτηση ανατολικότερα & απομάκρυνση της προοπτικής δημιουργίας σημείου επαφής με την κυπριακή ΑΟΖ είναι τα εμφανή ήδη αρνητικά σημεία της χθεσινής συμφωνίας στο Kairo.

Το μήνυμα που περνάει η ελληνική κυβέρνηση είναι ασαφές: «Δεν είμαστε μοναχοφάηδες» ( γραμμή Κοτζιά) μεν αλλά σπάμε & λίγο τον τουρκικό τσαμπουκά δε …

Η αντίδραση Τούρκων αλλά & των αραβικών ΜΜΕ δείχνει ότι έχουν περάσει περισσότερο τα θετικά μηνύματα.

Εγώ καταθέτω μόνο μια ευχή : Να μην είναι όλα προσχεδιασμένα υπό της ευλογίες του Βερολίνου , στην παγκόσμια γεωπολιτική αρχιτεκτονική του οποίου δύσκολα χωράει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ναυτική δύναμη Ελλάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.