30(;) Ιουλίου 336 π.Χ. Η Μακεδονία του Φιλίππου

Γύρω στα 650 π.Χ., οι Μακεδόνες του Περδίκκα A’ ξεχύθηκαν από τα Πιέρια βουνά, στον κάμπο της Ημαθίας, κατάκτησαν τη δυτική πλευρά του και ίδρυσαν πρωτεύουσά τους τις Αιγές, εκεί, όπου η σημερινή Έδεσσα.
Μια παράδοση θέλει τις Αιγές να προϋπάρχουν τουλάχιστον 50 με 100 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτήν, την πόλη ίδρυσε ο Κάρανος που έφυγε από το Άργος, έφτασε στη Μακεδονία κι ακολουθώντας τις επιταγές κάποιου χρησμού του μαντείου των Δελφών, πήρε από πίσω ένα κοπάδι κατσίκες. Εκεί που οι κατσίκες έπεσαν να κοιμηθούν, ο Κάρανος έκτισε τις Αιγές.
Αλλά και για τον Περδίκκα υπήρχε χρησμός του μαντείου των Δελφών. Έλεγε πως έπρεπε να χτίσει την πρωτεύουσά του εκεί που θα έβρισκε κατσίκες να κοιμούνται.

Ο Αμύντας Α’ (540 – 498) ήταν εκείνος που έβγαλε τους Μακεδόνες από την απομόνωση. Ο Ε’ αιώνας π.Χ. ήταν εποχή διαρκούς ζύμωσης των Μακεδόνων Ελλήνων του Βορρά με τους Έλληνες του Νότου. Οι αλληλεπιδράσεις έφεραν τη ραγδαία πολιτιστική ανάπτυξη.

Έντεκα βασιλιάδες ανέβηκαν στο θρόνο της Μακεδονίας μέσα σε εκατό χρόνια, ως το 310 π.Χ. Οι επτά δολοφονήθηκαν κι ένας έπεσε στη μάχη. Σχεδόν κανένας τους δεν κατέλαβε το θρόνο σε ώριμη ηλικία. Όταν ο παππούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου πέθανε, στα 370 π.Χ., ο μεγαλύτερος γιος του ήταν κάτω από είκοσι χρόνων.
Ανέβηκε στο θρόνο ως Αλέξανδρος Β’ και, στα δυο μόλις χρόνια της βασιλείας ως τη δολοφονία του, κατάφερε να δημιουργήσει το περίφημο στρατιωτικό σώμα των πεζεταίρων.

Ο αδερφός του, Περδίκκας Γ’, που τον διαδέχτηκε, ανέβηκε στο θρόνο μικρότερος από 18 χρόνων και το 360 π.Χ. ήταν 25άρης, όταν έπεσε στη μάχη με τους Μολοσσούς, μαζί με άλλους 4.000 Μακεδόνες. Εκείνη την εποχή, το τρίτο από τα αδέρφια, ο Φίλιππος Β’, ήταν 22 χρόνων και βασιλιάς σε ένα νικημένο κι από παντού απειλούμενο βασίλειο. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο, κατάφερε να αναδιοργανώσει τον στρατό και να αναπτύξει τέτοια διπλωματική δραστηριότητα που έκανε τη Μακεδονία αμέσως σε όλους σεβαστή. Δολοφονήθηκε, στις 30 (;) Ιουλίου 336 π.Χ. Άφησε στον γιο του ένα κραταιό και καλά οργανωμένο βασίλειο.

Ο Τζέι Αρ Έλις του πανεπιστημίου Μόνας (Monash) της Αυστραλίας υποστήριξε: «Σε οικουμενική ευρύτητα και απήχηση, τα επιτεύγματα του Αλεξάνδρου υπερέβαλλαν κάθε άλλου. Αλλά ο μεγαλύτερος βασιλιάς της Μακεδονίας και των Μακεδόνων ήταν ο Φίλιππος, ο γιος του Αμύντα Γ’».

Είναι ευρύτερα παραδεκτή η αλήθεια ότι ο Φίλιππος κι ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξαν οι πιο μεγάλοι βασιλιάδες της Μακεδονίας. Κι αν, 150 χρόνια πριν, ο Αλέξανδρος Α’ απέδειξε, στην Ολυμπία, πως ήταν Έλληνας, ώστε να μετάσχει στους αγώνες, ο Φίλιππος κι ο Μέγας Αλέξανδρος το έκαναν πράξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.