Τούρκοι έθεσαν στον ΟΑΣΕ, “Προβλήματα Ελευθερίας της Θρησκείας στη Θράκη…”

Η “τουρκική” αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης παρευρέθηκε στη Συνάντηση Πρόσθετης Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ

Η Τουρκία δεν σταματάει να “χτίζει” μεθοδικά και συστηματικά θέματα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην Θράκη. Τούρκοι πράκτορες (Τουρκική Ομοσπονδία Ευρωπαϊκής Δυτικής Θράκης (ABTTF) εργάζονται συστηματικά πάνω σε τέτοια θέματα.

Έχουν απλώσει παντού, Παγκόσμιους Οργανισμούς για τα Ανθρώπινα Δικαιότατα και όχι μόνο, τα πρακτορικά τους πλοκάμια και καταγγείλουν “αδικίες”. Παρουσιάζουν ψευδή θέματα που κάποια οι ίδιοι δημιουργούν ή για να εκθέσουν την Ελληνική κυβέρνηση και να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή εκ του μη έχοντος ονοματίζοντας τους Έλληνες μουσουλμάνου και Πομάκους, Τούρκους.

 

Ολόκληρη το κείμενο που παρουσίασαν διάφορα Τουρκικά και Ελληνικά (τουρκόφωνα) site

Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης παρευρέθηκε στη συνάντηση για την ανθρώπινη διάσταση του ΟΑΣΕ και εξέφρασε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας στη Δυτική Θράκη.

Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των ABTTF, BTAYTD και FEP, παρευρέθηκε στη Συνάντηση Πρόσθετης Ανθρωπιστικής Διάστασης του ΟΑΣΕ και εξέφρασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Εκπροσωπώντας την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, την Τουρκική Ομοσπονδία της Δυτικής Θράκης (ABTTF), την Ένωση Ανώτατης Εκπαίδευσης Μειονοτήτων της Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και το Κόμμα Ισότητας και Ειρήνης Φιλίας (DEB), τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΟΑΣΕ) που διοργανώθηκε online στις 9-10 Νοεμβρίου 2020. Παρακολούθησε την τρίτη συνάντηση για την ανθρώπινη διάσταση της χρονιάς με τίτλο «Ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης».

Ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ABTTF, Melek Kırmacı Arık, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του BTAYTD, στη συνάντηση που διοργάνωσε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΕ Αλβανία μαζί με το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR). Συμμετείχαν ο Pervin Hayrullah και ο Γενικός Γραμματέας του BTAYTD Meltem Giritli και ο Γενικός Συντονιστής του Κόμματος DEB Fatih Hüseyinoğlu.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνάντησης, ο Inid Milo, Πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας της Αλβανικής Προεδρίας, Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την Ελευθερία της Θρησκείας ή του Πίστη Ahmed Ahmed και ο 1ος Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΣΕ / ODIHR Katarzyna Gardapkhadze επέστησε την προσοχή στη σημασία της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρία όπου συζητήθηκε η ελευθερία θρησκείας ή πίστης στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ο ABTTF δήλωσε ότι το δικαίωμα εκλογής των θρησκευτικών ηγετών της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης με θρησκευτική αυτονομία σφετερίστηκε από την Ελλάδα και οι μουφτήδες που επέλεξε η τουρκική κοινότητα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για κατοχή. Η ABTTF επέκρινε τον μετασχηματισμό των γραφείων μουφτή στη Δυτική Θράκη με το Προεδρικό Διάταγμα της 52/2019 και σημείωσε ότι η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ελλάδας απέρριψε την αγωγή που κατατέθηκε για την ακύρωση του διατάγματος. Δηλώνοντας ότι η κρατική παρέμβαση ενάντια στις θρησκευτικές ελευθερίες των Τούρκων της Δυτικής Θράκης συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του νέου τύπου κοροναϊού (Kovid-19), ο ABTTF ζήτησε από την Ελλάδα να επιστρέψει τη θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης.

Μιλώντας στην ίδια σύνοδο, ο BTAYTD δήλωσε ότι η ελευθερία της θρησκείας της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης παραβιάζεται στην Ελλάδα και, για παράδειγμα, στην ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Γιώργος Καλιράνς, στη διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης Θράκης, δεν θα διεξαχθούν εκλογές στη διαδικασία προσδιορισμού των μουφτήδων. έδειξε ένα παράδειγμα για να πει. Ο BTAYTD κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και να αναγνωρίσει τους μουφτές που επέλεξε.

Μιλώντας στην τρίτη και τελευταία συνεδρία με τίτλο Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση της ελευθερίας θρησκείας ή πεποιθήσεων για όλους, η ABTTF δήλωσε ότι η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης έχει το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να εποπτεύει κάθε είδους φιλανθρωπικές και θρησκευτικές οργανώσεις, αλλά να διαχειρίζεται ιδρύματα που εξυπηρετούν τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες της τουρκικής κοινωνίας. σημείωσε ότι αφαιρέθηκε. Το ABTTF δήλωσε ότι σε δύο θρησκευτικά σχολεία (madrasas) που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, τα οποία έχουν το δικαίωμα να ιδρύουν, να διαχειρίζονται και να επιβλέπουν τα δικά τους σχολεία, οι τουρκικές ώρες μαθημάτων μειώθηκαν πρώτα και με τον νόμο που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο επικεφαλής της επιτροπής του συμβουλίου σε αυτά τα σχολεία διορίστηκε από το κράτος αλλά δεν αναγνωρίστηκε από την τουρκική κοινότητα. δηλώνει ότι το έφεραν.

Μιλώντας στην ίδια σύνοδο, ο BTAYTD σημείωσε ότι από το 1967, όταν η στρατιωτική χούντα ήρθε στην εξουσία στην Ελλάδα, το κράτος όρισε τις διοικητικές επιτροπές των ιδρυμάτων που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης και των διεθνών συμφωνιών. Σημειώνοντας ότι η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ιδρύματά της ελεύθερα, η BTAYTD ζήτησε από την Ελλάδα να εκλέξει το διοικητικό συμβούλιο των ιδρυμάτων.

Χρησιμοποιώντας το δικαίωμά της να απαντήσει και στις δύο συνεδρίες, η Ελλάδα επανέλαβε την επίσημη γνώμη της, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια μουσουλμανική και θρησκευτική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και ότι το κράτος προστατεύει την ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων.

https://www.abttf.org/haberler-detay.php?id=6354&kid=110

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.