Τι προβλέπεται αν η Βουλή διαπιστώσει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση NOVARTIS;
Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή με σκοπό να κινήσει τάχιστα την πολιτική δίωξη των πρώην Υπουργών με κουκουλοφόρους προστατευόμενους μάρτυρες χωρίς ονοματεπώνυμο.
Αν η Βουλή στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη με απόλυτη πλειοψηφία , ολοκληρώνοντας την κοινοβουλευτική προδικασία αρχίζει η δικαστική προδικασία από δικαστικό συμβούλιο με σκοπό την έκδοση βουλεύματος για την ποινική ευθύνη των πρ. Υπουργών. Αν το Βούλευμα είναι παραπεπτικό συστήνεται Ειδικό Δικαστήριο, που συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώνονται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Πρόεδρος ορίζεται ο ανώτερος σε βαθμό και μεταξύ ισοβάθμων ο αρχαιότερος από τα μέλη του Αρείου Πάγου.
Θυμίζουμε ότι σε παλιότερη ενέργοποίηση του Δικαστηρίου ο πρ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός είχε αθωωθεί με ψήφους 6-7 για λεγόμενο σκάνδαλο Κοσκωτά .
Ας χυθεί άπλετο φως στην εν λόγω υπόθεση. Ας έχουμε στο μυαλό μας τη θεμελιώδη αρχή ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι απόδειξης της ενοχής του αλλά και ότι οι φήμες και οι ενδείξεις δεν συνιστούν αποδείξεις , ούτε αποτελούν τη βάση του αιτιολογημένου πορίσματος κάθε Δικαστηρίου.