Σύντομη ανάλυση των στατιστικών των Πανελλαδικών εξετάσεων
Γράφει ο Χρήστος Ατλάσης *
Η ημέρα κατά την οποία το άγχος και η αγωνία για 73.220 μαθητές Γενικών Λυκείων και 15.350 από τα Επαγγελματικά Λύκεια της επικράτειας, έφτασε στο τέλος. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όπως κάθε χρόνο, επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τους στόχους και τα όνειρα των παιδιών. Σε καμία, όμως, των περιπτώσεων δεν αποτελεί το τέλος μιας συνολικής προσπάθειας. Την φετινή χρονιά, οι προσφερόμενες θέσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση ανέρχονται στις 68.574.
Η γενική εκτίμηση κατά την πρώτη ανάλυση των θεμάτων και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων έδειξε πως τα θέματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας σε σχέση πάντα με την προηγούμενη χρονιά. Η ανακοίνωση, όμως, των βαθμολογιών έδειξε πως οι μαθητές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, στα απαιτητικά μαθήματα των πεδίων, έγραψαν χαμηλά.
1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών
Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών απευθύνονταν στους καλά προετοιμασμένους μαθητές, γεγονός το οποίο φάνηκε από τα αποτελέσματα και το ποσοστό των μαθητών που έγραψαν χαμηλά. Το 41,54% των υποψηφίων έγραψε βαθμό μικρότερο του 10. Υψηλό ήταν, επίσης, το αντίστοιχο ποσοστό στο μάθημα της Ιστορίας, καθώς έφτασε στο 50,76%. Αρκετά καλύτερη ήταν η απόδοση των μαθητών στα δύο υπόλοιπα μαθήματα, αυτά των Λατινικών και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Στα Λατινικά υπήρξαν αρκετοί αριστούχοι ενώ παράλληλα λίγοι ήταν οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση. Τέλος, στη συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας υπήρξε, επίσης αύξηση των αριστούχων, οι οποίοι ήταν διπλάσιοι σε σχέση με τις βαθμολογίες της περσινής χρονιάς. Τέλος, όσον αφορά στις βάσεις, ιδιαίτερη άνοδος αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αυτού, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 350 μόρια, ενώ δεν θα υπάρξουν αισθητές αλλαγές και διαφοροποιήσεις στις χαμηλόβαθμες σχολές.
2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών
Στο 2ο Πεδίο η αρχική προσέγγιση των θεμάτων τόσο των Μαθηματικών όσο και της Χημείας δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το μάθημα της Φυσικής, όπου, όμως, το θέμα Δ απαιτούσε προσοχή και μεθοδολογία όσον αφορά στην επίλυσή του. Οι υποψήφιοι του πεδίου αυτού πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει σχεδόν στο 94%. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι επιδόσεις και στο μάθημα των Μαθηματικών, καθώς εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2022. Μειωμένος κατά 1.000 μαθητές ήταν ο αριθμός των υποψηφίων του Πεδίου αυτού, γεγονός που ωθεί προς τα κάτω τη διαμόρφωση των βάσεων.
3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής
Το 3ο Πεδίο είναι αυτό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους μαθητές με τους πιο υψηλούς στόχους και προσδοκίες, οι οποίοι έχουν ως σκοπό την είσοδο στις Ιατρικές Σχολές ή σε κάποια από τις υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές. Από την πρώτη εκτίμηση των θεμάτων μόνο το μάθημα της Βιολογίας παρουσίασε αυξημένη δυσκολία, όμως ήταν το μάθημα, μαζί με την Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα οποία παρουσίασαν αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Χαμηλά ήταν τα ποσοστά των υποψηφίων που κινήθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 0-10, τα οποία ήταν σχετικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις δημιουργούν μια ιδιαίτερη κίνηση των βάσεων, καθώς αναμένεται πτώση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές της τάξεως των 250-350 μορίων και μικρή αύξηση στις υψηλόβαθμες σχολές, η οποία θα είναι μικρότερη των 100 μορίων.
4ο Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
Τα θέματα της Οικονομίας και της Πληροφορικής ήταν αρκετά εύκολα κατά την αρχική εκτίμηση, όμως στο μάθημα της Οικονομίας οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν αρκετά χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Καλύτερες ήταν οι βαθμολογίες τόσο στα Μαθηματικά όσο και στην Πληροφορική, στα οποία το ποσοστό των αριστούχων ήταν αυξημένο, όπως και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 1.500 μαθητές και αναμένεται άνοδος των βάσεων. Πιο συγκεκριμένα, στα χαμηλόβαθμα τμήματα αναμένονται αυξομειώσεις και μικρή άνοδος, της τάξεως των 100 μορίων, αναμένεται στα υψηλόβαθμα τμήματα.
* Χημικός ΒSc, MEdu
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΜΑ, PhD
Διδάκτωρ Ψυχομετρίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων