Στη Νάξο πέταξαν 1,8 τόνους πατάτες για ένα ξεπερασμένο βραβείο
Το κίνημα της μείωσης του food waste δεν έχει φτάσει ακόμα στο νησί μου.
Όταν οι μεγαλύτεροι chef του κόσμου μιλάνε μέσω των πιάτων, των εκπομπών και των βιβλίων τους για το food waste και φωνάζουν ότι μειώνοντας το μπορούμε να σώσουμε το 1/3 του πληθυσμού που πεθαίνει από την πείνα, στη Νάξο καθαρίζουμε 1,8 τόνους πατάτες και τις πετάμε. Ναι, τις πετάμε. Για να σπάσουμε το ρεκόρ Γκίνες σερβιρίσματος τηγανητής πατάτας, πετάμε 625 κιλά καθαρισμένη πατάτα Νάξου και 800 κιλά ντόπιο ελαιόλαδο. Στο Φεστιβάλ Πατάτας που έγινε φέτος για 9η χρονιά.
- Words: Madame Ginger
- Photography: Naxos Times

Στον αντίλογο, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι αφού οι πατάτες καθαριστούν, κοπούν, τηγανιστούν και ζυγιστούν, μοιράζονται στον κόσμο για να τις φάει. Εγώ που βρέθηκα στο περσινό φεστιβάλ, θα σας πω ότι ναι μεν μοιράζονται στον κόσμο, αλλά οι περισσότερες καταλήγουν στα σκουπίδια. Σκεφτείτε ένα τεράστιο διάφανο δοχείο και τόσα κιλά τηγανισμένης πατάτας να στιβάζονται εκεί μέσα για 8 ώρες. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι από το βάρος, το λάδι, τη θερμοκρασία και τον χρόνο παραμονής τους στο δοχείο, οι πατάτες δεν τρώγονται. Έχουν γίνει ένας λαδένιος πουρές από κακοτηγανισμένες πατάτες, που μοιράζεται στον κόσμο σε πλαστικά ποτηράκια και στη συνέχεια καταλήγει στα σκουπίδια.
Ακόμα όμως κι αν υπόθεσουμε ότι ο κόσμος που παρακολουθεί το φεστιβάλ τρώει τις πατάτες, θεωρώ ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να αξιοποιηθούν 1,8 τόνοι, ειδικά στην εποχή μας όπου για παράδειγμα μόνο στη χώρας μας πάνω από το 21% των πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Για να σπάσουμε το ρεκόρ Γκίνες σερβιρίσματος τηγανητής πατάτας, πετάξαμε 625 κιλά καθαρισμένη πατάτα Νάξου και 800 κιλά ντόπιο ελαιόλαδο.