Σκοπιανό: Η υποτιθέμενη χαμένη ευκαιρία κι ο γεωπολιτικός παράγοντας
Γράφει ο Αγκιτάτορας
Κυρίαρχη δικαιολογία όσων μας προετοιμάζουν για εθνική υποχώρηση στο Σκοπιανό είναι η χαμένη “ευκαιρία” του πακέτο Πινέιρο το 1992 που θα έκλεινε “εγκαίρως” το ζήτημα. Τονίζουν δε την πιθανότητα να χαθεί οριστικά η νέα “ευκαιρία” εφόσον το ΝΑΤΟ πιέσει για άμεση ένταξη των Σκοπίων στην συμμαχία, ακόμη και με το συνταγματικό τους όνομα.
Μας παρουσιάζουν ως αδιέξοδο το επόμενο συμβούλιο, ως προαποφασισμένη την είσοδο της γείτονος κι εμάς σε ρόλο κομπάρσου υποχρεωμένου να δεχτεί το αναπόφευκτο γιατί θα απομονωθούμε διπλωματικά αν απειλήσουμε με βέτο όπως το 2008.
Να υπενθυμίσουμε ότι την πρόταση του 1992 αρνήθηκε σύσσωμο, πλην ΚΚΕ, το πολιτικό σύστημα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή αναγνωρίστηκε ο αλυτρωτικός χαρακτήρας της, μετά μάλιστα την αποπομπή Σαμαρά που επισήμανε έγκαιρα το γεωστρατηγικό λάθος. Τι εκλείπει από το τότε πλαίσιο ώστε να αλλάξουμε γνώμη;
Πέρα από τα σύμβολα, που θετικό θα ήταν να αποσυρθούν, η ουσία βρίσκεται στην εθνότητα και την γλώσσα που θα δηλώνουν. Κι αυτή, με τον ένα ή τον άλλο προσδιορισμό, θα παρουσιάζεται ως προερχόμενη από την Μακεδονική παράδοση.
Διπλωματικά η χώρα θα απομονωθεί ουσιαστικότερα, αν συναινώντας στην ονοματοδοσία των Σκοπίων, και τον επακόλουθο αλυτρωτισμό, ανοίξει την όρεξη των “άσπονδων” γειτόνων για εντατικοποίηση διεκδικήσεων.
Τσαμουριά και Δυτική Θράκη θα επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι πρόσφατες σχετικές κραυγές από πλευράς Τουρκίας και Αλβανίας. Αν ο διαμελισμός των Σκοπίων ενισχύει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας, η επίσημη Μακεδονοποίηση της, τι κάνει; Κατευνάζει τον Αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό στην ευρύτερη περιοχή;
Υ.Γ. 1: Υπενθυμίζω μια σκέψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα υπερβάλλει, διότι τα μικρά Σκόπια δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα είναι αντιφατικό και επικίνδυνο, για να μην πούμε παράλογο. Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν, στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο»
Υ.Γ. 2: Στην παρακάτω ιστορική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά αποτυπώνονται γλαφυρά όλες οι ψηφίδες του γεωπολιτικού παιχνιδιού, δικαιώνοντας πλήρως την διαχρονικά άτεγκτη θέση του.