Προς μια νέα σεισάχθεια
Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος
Μέρες δύσκολες και αλλοπρόσαλλες σαν και αυτές τις μέρες που ζούμε λες και είναι βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσε να αφήσουμε ασχολίαστο το θέμα των κόκκινων δανείων. Όλο και περισσότερο έρχονται στο φως άρθρα που σχολιάζουν πόσο θα πληγούν οι τράπεζες στο θέμα των κόκκινων δανείων λόγω του κορωνοιού.
Το θέμα όμως έγκειται στο πόσο θα πληγούν οι τράπεζες εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίες σημειωτέον ότι αντίθετα με όλη την κοινωνία καμία αλληλεγγύη δεν έδειξαν ως προς το θέμα της καταβολής των δόσεων των δανείων παρά για τα μάτια του κόσμου και μετά από κοινωνική κατακραυγή ωθήθηκαν να λάβουν κάποια υποτυπώδη μέτρα. Αλλά ξεχνάει κανείς ότι μπήκαμε στα μνημόνια για να σωθούν οι ξένες τράπεζες που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και υπό τον φόβο κατάρρευσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και μήπως χάσουν τα χρήματα τους οι ξένες τράπεζες αναγκαστήκαμε να δανειστούμε από ΔΝΤ κλπ, ώστε να ασφαλίσουμε τις ξένες τράπεζες. Αμφιβάλει πλέον κανείς ότι αυτός ήταν ο βασικός γενεσιουργός λόγος του πρώτου μνημονίου;
Αμφισβητεί ύστερα κανείς τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν με χρήματα του φορολογούμενου ελληνικού λαού για να σωθούν τα αποθεματικά των τραπεζών; Ειδικότερα έγιναν δύο ανακεφαλαιοποιήσεις με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου το 2013 και το 2016. Το 2014 έγινε άλλη μία αλλά με συμμετοχή των ιδιωτών. Η μόνη στην όποια συμμετείχαν ιδιώτες. Το 2009 με συμμετοχή του δημοσίου δόθηκαν περίπου αν δεν απατώμαι 30 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις στις τράπεζες λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ.
Το 2013 η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αν δεν με απατούν οι στοιχειώδεις μου οικονομικές γνώσεις πραγματοποιήθηκε εξαιτίας του γεγονότος, ότι οι τράπεζες είχαν στο αποθεματικό τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κουρεύτηκαν (PSI), αλλά και λόγω του γεγονότος, ότι οι συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων δημιούργησαν νέα κόκκινα δάνεια με συνέπεια οι κανόνες της Ε.Κ.Τ να απαιτούν αυξημένα κεφάλαια, τα οποία θα δεσμεύονται προς εξασφάλιση με αποτέλεσμα σε αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση να δοθούν περίπου 25 δισεκατομμύρια στις 4 συστημικές τράπεζες από δανεικά του ελληνικού δημοσίου. Ένα πραγματικό μακελειό δηλαδή που πλήρωσε άδικα ο ελληνικός λαός τα χρόνια της κρίσης.
Η συνέχεια γνωστή. Οι τράπεζες προ κρίσης να εξωθηθούν στον ανέλεγκτο δανεισμό σε όλους όντας το ισχυρό μέρος της δανειακής σύμβασης, μη ελέγχοντας ούτε τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, ούτε την αξία του ακινήτου για το οποίο εξασφάλισαν το δάνειο με υποθήκη. Το αποτέλεσμα τραγικό! Οι δανειολήπτες παρά την απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και την βίαιη αναπροσαρμογή όλων των εισοδημάτων προς τα κάτω να συνεχίζουν να χρωστούν με τις τιμές προ κρίσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν αργά ή γρήγορα να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και οι τράπεζες να τους παίρνουν με πλειστηριασμό τα σπίτια. Αν αυτό δεν θεωρείται φτωχοποίηση του ελληνικού λαού τότε τι είναι;
Σαν να μην έφτανε όλο αυτό οι τράπεζες προχώρησαν σε πώληση των δανείων σε ξένα fund,- η ονομασία των οποίων είναι γνωστή στην πιάτσα- σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να φτάνεις να παρακαλάς τα ξένα «γεράκια» να σου κουρέψουν ένα δάνειο, που έχεις ήδη αποπληρώσει εξαιτίας των καταχρηστικών τις περισσότερες φορές όρων και επιτοκίων. Ευτυχώς η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και μπράβο στους Έλληνες δικαστές έχει κρίνει παράνομους και καταχρηστικούς πολλούς από τους όρους των συμβάσεων δανείων.
Η Λύση είναι μια και απλή. Εδώ και τώρα νέα «σεισάχθεια» δια νομοθετικής πράξης (είτε ΠΔ, είτε ΠΝΠ, είτε όποια μορφή θέλουν ας της δώσουν), δηλαδή κούρεμα των δανείων, ώστε να μπορέσουν οι δανειολήπτες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και από την άλλη οι τράπεζες να επιτύχουν να μην εμφανίζουν ζημιές στο παθητικό τους και να αποκτήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Αν δηλαδή οδηγηθούμε σε μία πτώση της αγοράς του ακινήτου εξαιτίας των μαζικών πλειστηριασμών θα βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα μαζική κοινωνική αναταραχή. Αυτό θέλουμε τώρα ιδίως που βρισκόμαστε μπροστά σε πανδημία που είναι άγνωστο ακόμη πόσο θα κρατήσει;
Κύριε Πρωθυπουργέ της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοι σου οφείλεις εσύ να περατώσεις και να δημιουργήσεις ένα νέο ισχυρό και ανεπτυγμένο κράτος θέτοντας τις δομές όπως ακριβώς έκανε πριν πολλά χρόνια ο προκάτοχος και συγγενής σου Ελευθέριος Βενιζέλος. Τι δηλαδή; Απλά να ενεργήσεις όπως ο Σόλωνας στην αρχαιότητα. Να θεσμοθετήσεις μια νέα ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ. Τότε η ιστορία θα σε κρίνει ως τον νέο ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗ της χώρας…