Πρέπει να φοβόμαστε τον Όρμπαν;

Γράφει ο Δημήτριος Βερδελής, Νομικός

Ο Βίκτορ Όρμπαν είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, εκλεγείς για τρίτη συνεχόμενη και τέταρτη συνολικά τετραετία με ποσοστό 48,8% και έχοντας την συντριπτική πλειοψηφία των 133/199 βουλευτών. Πρακτικά αυτό τον κάνει έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο του και μια ιστορική προσωπικότητα για την χώρα των Μαγυάρων.

Ας ξεκινήσουμε όμως απ’ την αρχή. Ποιος είναι ο Όρμπαν; Τι ιδέες έχει; Τι έχει καταφέρει για τη χώρα του; Και το σημαντικότερο ερώτημα: Πρέπει η ελληνική κεντροδεξιά να τον φοβάται ή να τον μιμηθεί;

Για αρχή λοιπόν ας δούμε ποιος είναι επιτέλους ο Όρμπαν.

Ο Βίκτορ Όρμπαν γεννήθηκε στο Σεκεσφεχερβάρ και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Eötvös Loránd της Βουδαπέστης. Αποφοίτησε το 1987 και εργάστηκε ως κοινωνιολόγος του Ινστιτούτου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Το 1989 με υποτροφία του Ιδρύματος Σόρος έζησε για 4 μήνες στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε στο Κολέγιο Πεμπρόουκ. Τον Ιανουάριο του 1990 έφυγε από την Οξφόρδη και επέστρεψε στην Ουγγαρία για να κερδίσει μία έδρα στο πρώτο κοινοβούλιο της μετά-κομμουνιστικής Ουγγαρίας.

Εκλέχθηκε πρωθυπουργός πρώτη φορά το 1998, η θητεία του έληξε το 2002, επανεκλέχθηκε το 2010 και από τότε έως σήμερα παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουγγαρίας.

Ως φοιτητής πρωτοστάτησε στις αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις που έγιναν ενάντια στο απάνθρωπο κομμουνιστικό καθεστώς. Χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ότι είναι υπερήφανος που κάρφωσε το δικό του «καρφί στο φέρετρο του κομμουνισμού». Τοποθετείται ξεκάθαρα στο αντικομμουνιστικό στρατόπεδο, ιστορικά αλλά και ιδεολογικά.

Εις ο,τι αφορά τις ιδέες του Όρμπαν οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι ένας συντηρητικός Ευρωπαίος πολιτικός, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Βασικός άξονας της πολιτικής του είναι ο τονισμός των αξιών που συνέχουν ή που συνείχαν τα Ευρωπαϊκά έθνη. Χαρακτηριστικά έχει δηλώσει «Η Ευρώπη είναι Ελλάδα και όχι Περσία, Ρώμη και όχι Καρχηδόνα, Χριστιανισμός και όχι Ισλάμ». Στην οικονομία υποστηρίζει την οικονομία της αγοράς και με την προώθηση ενός φιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου κατάφερε να βγάλει τη χώρα του από το καθεστώς επιτροπείας των δανειστών της. Εις ο, τι αφορά το λαθρομεταναστευτικό ο Όρμπαν σήκωσε τείχος προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα και τον πολιτισμό της χώρας του από μια κουλτούρα ξένη προς τα πρότυπα του πολιτισμού της Ουγγαρίας.

Τελικά η κεντροδεξιά στην Ελλάδα πρέπει να τον φοβάται ή πρέπει να τον μιμηθεί; Με βάση τα ανωτέρω και την κατεύθυνση που αυτά υποδεικνύουν η κεντροδεξιά στην Ελλάδα μάλλον πρέπει να μιμηθεί τον Ούγγρο συνοδοιπόρο της στο Ε.Λ.Κ. αν θέλει να κερδίσει όχι μόνο αυτές τις εκλογές αλλά και τις επόμενες και τις μεθεπόμενες.

May the Force be with her!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.