Πνοή στη Μεσαιωνική Πόλη με νέα προγραμματική σύμβαση
Στο μικροσκόπιο όλα τα έργα του ΥΠΠΟ σε διαδοχικές συσκέψεις στη Ρόδο
Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος
Με όλα τα θέματα που αφορούν των αρμοδιοτήτων της και κυρίως τα έργα που αφορούν τη Ρόδο και τα νησιά τόσο αυτά που είναι σε εξέλιξη όσο και αυτά που θα πρέπει να υλοποιηθούν στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου εξέτασε η υπουργός Πολιτισμού κ . Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ρόδο.
Η υπουργός μαζί με τους συνεργάτες της τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Γεώργιο Διδασκάλου τον πρόεδρο του ΤΑΠΑ κ. Π Νταή , την κ. Α Παναγιωταρέα, τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, τους βουλευτές του νομού Γιάννη Παππά, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκα Ιατρίδη τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργο Χατζημάρκο το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τους αντιδημάρχους Μεσαιωνικής Πόλης κ. Στέφανο Δράκο και Τουρισμού κ. Κώστα Ταρασλιά και στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκάνησου με επικεφαλής την κ. Μ Μιχαηλίδου, την Κυριακή εξέτασε το θέμα που αφορά την προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη σε σύσκεψη στην Κυριακή και τα έργα που αφορούν τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες σε συνάντηση σήμερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός σε συνέντευξή τύπου σήμερα στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου η προγραμματική σύμβαση έχει δρομολογηθεί. Το τελικό σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο προς αξιολόγηση και έγκριση τον Απρίλιο ενώ το κείμενο της σύμβασης θα υπογραφεί μεταξύ 5 – 10 Μαΐου.
Να σημειωθεί πως η υπουργός θα επισκεφθεί τη Σύμη στις 8 Μαΐου για τα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου . Έτσι λίγες ημέρες πριν λίγες ημέρες το κείμενο θα υπογραφεί. Η νέα προγραμματική σύμβαση θα έχει διάρκεια 20 χρόνια.
«Κατά την παρουσία μας στη Ρόδο την Κυριακή και σήμερα Δευτέρα τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού τις Εφορίες Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Κυκλάδων την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων . Αποτυπώσαμε τα προβλήματα και δώσαμε κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο και με εξίσου συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτό δημιουργεί ένα άλλο πλαίσιο συνεργασίας γιατί όλα μπορούν να αποτυπωθούν με πολύ συγκεκριμένες αναφορές. Θέλουμε να ελέγχονται και να είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος θα υλοποιηθεί», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ευχαρίστησε άπαντες για την καλή συνεργασία
Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε τον πολιτισμό, ως κρίσιμο οικονομικό μέγεθος και για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία.
«Δεν είναι μόνο τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται και αποδίδουν ότι και τα τεχνικά είναι και η οικονομία του τομέα η οποία έχει άμεση σχέση με αυτό το οποίο δημιουργεί θέσεις εργασίας και όχι μόνο. Όλα αυτά ειδικά σε περιοχές όμως το Νότιο Αιγαίο τονώνουν τον τουρισμό. Σκεφθείτε τη Ρόδο χωρίς τη Μεσαιωνική Πόλη, τη Λίνδο, την Ιαλυσό, τη Φιλέρημο. Πόσους επισκέπτες θα συγκέντρωνε. ¨Όλα αυτά δείχνουν τι σημαίνει η επένδυση στον πολιτισμό σε ένα τόπο σαν τη Ρόδο σαν το Αιγαίο σαν την Ελλάδα. Από τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων των δήμων της Περιφέρειας του υπουργείου Πολιτισμού όλοι μπορούμε να αισθανόμαστε κερδισμένοι.Στην σύσκεψη έπρεπε να γίνει ακτινογραφία και να κλείσουν τα έργα και στο φυσικό και στο οικονομικό τους αντικείμενο. Έτσι η Περιφέρεια να μην χάσει πόρους και να διεκδικήσει με αυξημένα επιχειρήματα πόρους από την επόμενη προγραμματική περίοδο. Στόχος τους επόμενους δύο μήνες να έχει γίνει χαρτογράφηση συγκεκριμένων έργων τα οποία θα πρέπει να ωριμάσουν το προσεχές διάστημα που μένει . Έτσι θα αξιοποιηθούν πλήρως οι πόροι» , είπε η υπουργός.
Αναφερόμενη στη Μεσαιωνική Πόλη η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τόνισε πως έχει υποβαθμιστεί και πρέπει να αποκτήσει ξανά τη λάμψη που είχε.
«Θα πρέπει να αποκτήσει τη λάμψη που είχε. Είναι ένας τεράστιος αναπτυξιακός πόρος όχι μόνο για τη Δωδεκάνησο αλλά και για το σύνολο της χώρας μας. Την περίοδο 1985-2005 έγιναν πολλά πράγματα μέσα από μια προγραμματική σύμβαση που εκτός από πόρους εξασφάλιζε συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Θέλουμε να επαναλάβουμε το καλό μιας τέτοιας συνεργασίας με όρους του 2020 και στόχο τις επόμενες δύο δεκαετίες. Συμφωνήσαμε στη συνάντηση στο δημαρχείο της Ρόδου χθες να φτιάξουμε ένα κείμενο το οποίο θα είναι οραματικό και θα αποτυπώνει το πως θέλουμε να είναι η Μεσαιωνική Πόλη, μετά από δύο δεκαετίες. Δεν θα αποτυπωθούν έργα ώριμα ή ευχές αλλά ένα πλαίσιο. Ως σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι συγκεκριμένα έργα που θα κάνει ο καθένας από τους συμβαλλόμενους φορείς με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα και αφού θα έχει ελεγχθεί η ωριμότητα που έχουν. Στη πορεία μπορεί να προστίθενται και άλλα έργα που θα έχουν ωριμάσει. Σημαντικό είναι και ποιες μελέτες θα ξεκινήσουμε να ωριμάζουμε από αύριο το πρωί. Το να αποτυπώνουμε όνειρα και ευχές είναι ωραίο. Όμως οι χρηματοδοτήσει λειτουργούν με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς κριτήρια και χρονοδιαγράμματα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε πως η Μεσαιωνική Πόλη χρειάζεται κανονισμό λειτουργίας.
«Ορισμένα πράγματα που συναντάμε σήμερα δεν χαρακτηρίζουν αυτή την βιώσιμη καθημερινότητα που θέλουμε», τόνισε η κ. Μενδώνη.
Λαμβάνοντας το λόγο ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην υπουργό Πολιτισμού γιατί τηρεί το λόγο της. Μίλησε και για την καλή συνεργασία που έχει μαζί της στο πλαίσιο της εκπόνησης του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό.
«Έχω την τύχη να συνεργάζομαι μαζί της για τα θέματα της τουριστικής πολιτικής της χώρας. Σας καταθέτω την απόλυτη ικανοποίηση μου γιατί η κ. Μενδώνη γνωρίζει και τα θέματα του τουρισμού. Ξέρει πως συνδέσουμε το πολιτιστικό απόθεμα με τον τουρισμό για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να δοθεί ώθηση στην οικονομία και στην αγορά», είπε ο υφυπουργός.
Για την προγραμματική σύμβαση ο κ. Κόνσολας τόνισε πως είχε με την κ. Μενδώνη πολλές φορές συνεργασία.
«Χαίρομαι που αυτή η συνεργασία παίρνει σάρκα και οστά. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη για την συμπαράσταση σε ότι αφορά την προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη. Διαβεβαιώνω τους πολίτες πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υλοποιήσει το σχέδιο της. Η υπογραφή της προγραμματικής θα αποδείξει πως όταν υπάρχει συνεργασία και σχέδιο το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης γίνεται πράξη προς ωφέλεια των πολιτών», δήλωσε ο κ. Κόνσολας.
Στις συσκέψεις που έγιναν αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς. Ο βουλευτής συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την τοποθέτηση της κ. Μενδώνη στην θέση της υπουργού Πολιτισμού και του κ. Διδασκάλου στη θέση του Γενικού Γραμματέα.
«Είχα την ευκαιρία τον τρόπο σχεδιασμού του υπουργείου Πολιτισμού. Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται και παλεύουν για την επόμενη ημέρα για να βρεθεί η χώρα μας στην κανονικότητα. Συμμετείχα και στην Κω όπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ ανακαλύψαμε πως επί τρία χρόνια δεν είχε γίνει τίποτε για την αποκατάσταση των μνημείων. Η Περιφέρεια είχε τα χρήματα αλλά δεν είχαν εκπονηθεί μελέτες για τα έργα που ήταν αναγκαία», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παππάς και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μοίραζε χρήματα που δεν υπήρχαν.
«Το ίδιο έγινε με την προγραμματική σύμβαση που πήγαν να φέρουν αφού από τα 30 εκατομμύρια για τα οποία είχαν δεσμευθεί υπήρχαν μόνο τα τέσσερα. Δεν υπήρχαν καν οι χρηματοδοτήσεις. Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι αλλά με σχέδια και πράξεις. Σήμερα δείξατε ότι γίνεται έργο. Αυτό θα κάνουμε όλοι εμείς που μετέχουμε στην κυβέρνηση για να έρθουν καλύτερες ημέρες. Μπορεί να υπάρχουν δύο κρίσιμα θέματα σε εξέλιξη αλλά στη Ρόδο ήρθαν 20 στελέχη από το ΥΠΠΟ δείγμα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν σταματάει λεπτό να εργάζεται», τόνισε ο κ. Παππάς.
Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε στην επίσκεψη της υπουργού αλλά κυρίως το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε για όλα τα θέματα.
« Εξετάστηκαν όλα τα θέματα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Όπου υπάρχουν ζητήματα συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες για το πώς θα προχωρήσουμε. Σε ότι αφορά το χρηματοδοτικό εμείς έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες μας και είμαστε συνέχεια με ανοικτό μυαλό να αντιμετωπίσουμε τις ειδικές συνθήκες που έχουν τα έργα πολιτισμού. Για μένα είναι ιδιαίτερη χαρά γιατί πήραμε το πράσινο φως από την υπουργό να δουλέψουμε πάνε σε ένα υπέροχο μνημείο που ανήκει στην ιστορία της Ρόδου. Αναφέρομαι στον πύργο του Ναγιάκ. Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε για αυτό εντατικά όπως και για όλα τα έργα. Παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας πρέπει να έχουμε σχέδιο. Οφείλουμε να είμαστε μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις με το μέγιστο των δυνάμεων μας και οργανωμένοι. Σεβόμενοι την ιστορία μας το δημόσιο χρήμα την αποτελεσματικότητα που χρωστάμε στους πολίτες. Πρέπει να τους παραδώσουμε έργα αντάξια της εμπιστοσύνης τους . Στόχος η αύξηση των θέσεων εργασίας η αισιοδοξία σε ένα λαό που έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο εφορείες Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου δεσμεύθηκαν στην υλοποίηση των έργων. Μιλήσαμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027», τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ευχαρίστησε την υπουργό για το ενδιαφέρον και την καλή συνεργασία.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως μεγάλο restart τα έργα για την Κω.
« Μετά το σεισμό τα μνημεία της Κω παραδόθηκαν στη λήθη. Εξετάστηκαν όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν. Εμείς θα συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες του υπουργείου για την αποκατάσταση του κάστρου της Νερατζιάς που έχει υποστεί σοβαρές βλάβες. Στόχος το συντομότερο δυνατό να γίνει ότι πρέπει», δήλωσε.
Για τη Μεσαιωνική Πόλη ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:
«Πέρσι τέτοια εποχή περίπου κατηγορήθηκα γιατί δεν υπέγραψα μια σύμβαση που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Ανέπτυξα κάποια επιχειρήματα. Όλοι ξέρουν τη συζήτηση που είχε γίνει. Χαίρομαι γιατί πείστηκα σήμερα ότι είχα πάρει μια σωστή αν και βαριά απόφαση» .
Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των συσκέψεων που έγιναν στο δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Η παρουσία της υπουργού Πολιτισμού με το κύρος της θέσης της και το βάρος της προσωπικότητας της με έχει πείσει για το πόσα πολλά έχουμε να κάνουμε στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Μετά από όσα συζητήθηκαν αυτές τις δύο ημέρες καταλαβαίνω πως η περσινή προγραμματική σύμβαση ήταν ένας κατάλογος έργων αν θέλετε μια καταγραφή αυτών που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Δεν είναι προεκλογικές συμφωνίες και φιέστες αλλά σοβαρές προτάσεις με μετρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και με εταίρους αυτούς που έχουν να προσφέρουν. Να γίνουν έργα που θα αναβαθμίσουν τη Ρόδο ώστε να αποκτήσει τη λάμψη που της λείπει. Τα τελικά σχέδια θα εγκριθούν σε ένα με ενάμισι μήνα και δύο μήνες μετά το τελικό κείμενο που αφορά τη Μεσαιωνική Πόλη. Χαίρομαι που αυτές τις δύο ημέρες μας δώσατε την ευκαιρία να δούμε το ωραίο μέρος της πολιτικής», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Σε ερώτηση για τον Πύργο του Ναγιάκ ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε πως θα γίνει η παρουσίαση του σαν ολόγραμμα.
«Θα ξεκινήσουμε άμεσα τη μελέτη για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μας χαροποιεί το γεγονός που η υπουργός Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως», είπε.
Ακόμη θα προχωρήσει και η κατασκευή του μουσείου στο Αγαθονήσι. Το συγκεκριμένο έργο όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος είχε εγκαταλειφτεί μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.
«Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί την λειτουργία μουσείου στο Αγαθονήσι», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.
«Τα μικρά νησιά πρέπει μέσα στα χρηματοδοτικά προγράμματα να έχουν το δικό τους ζωτικό χώρο», είπε ο περιφερειάρχης.
Το αντίστοιχο όπως τόνισε η υπουργός θα γίνει και για τη Μεσαιωνική Πόλη.
«Θα υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος στην επόμενη προγραμματική περίοδο για την Μεσαιωνική Πόλη», είπε.
Σχετικά με την απόφαση που είχε λάβει πέρσι ο κ. Χατζημάρκος να μην υπογράψει τη προγραμματική σύμβαση που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή η κ. Μενδώνη δήλωσε:
«Ήταν σωστή η απόφαση του περιφερειάρχη γιατί το κείμενο, δεν κάλυπτε αυτό που εμείς σήμερα θέλουμε να δώσουμε ως προοπτική στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η προγραμματική σύμβαση είναι ένα κείμενο με περιεχόμενο που αφορά τη βιώσιμη προοπτική την περιοχή με συγκεκριμένα κριτήρια για την καθημερινότητα . Είναι μια ζώσα πόλη –μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας».
Στόχος όλων είναι να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση στο διάστημα από τις 5 έως τις 10 Μαΐου. Το κείμενο θα ετοιμαστεί από το δήμο Ρόδου . Θα εξεταστεί από τα στελέχη του ΥΠΠΟ όπως τόνισε η κ. Μενδώνη.
«Το κείμενο πρέπει να ξεκινήσει από εδώ γιατί οι τοπικοί παράγοντες ξέρουν πώς να περιγράψουν αυτό που θέλουν» , τόνισε.
Όσο για τον προϋπολογισμό για τα ώριμα έργα θα είναι συγκεκριμένος. Θα περιγράφεται επίσης και ποια έργα θα είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν προσεχώς.
Σε ερώτηση για την Λίνδο η υπουργός δήλωσε πως δόθηκε εντολή να ετοιμαστεί πρόταση που θα αφορά τις υποδομές ώστε η ακρόπολη της Λίνδου να είναι προσβάσιμη για τα ΑΜΕΑ.