Παλεύοντας με την ύφεση
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας
Δεν νομίζω ότι εξέπληξε κανέναν το 15,2% της ύφεσης του 2ου τριμήνου. Στη μισή διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα, με τις παραγωγικές μηχανές σχεδόν σβησμένες και στην άλλη μισή γινόταν η διοικητικά σταδιακή και συμπεριφορικά φοβισμένη επάνοδος στη λειτουργία της αγοράς.
Ήταν λοιπόν απολύτως αναμενόμενο το αποτέλεσμα, για να μην πω, ότι πολλοί περίμεναν ακόμη βαθύτερη ύφεση ειδικά για αυτό το διάστημα, επειδή ο τουρισμός, με την τεράστια επίδραση στο ΑΕΠ, είχε παραμείνει ακίνητος για όλο το τρίμηνο. Πολλές επιχειρήσεις του χώρου που ξεκινούν τη λειτουργία τους εκεί γύρω στο Πάσχα, βρέθηκαν παροπλισμένες μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Τι πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε από εδώ και πέρα. Απομένουν δυο κρίσιμα τρίμηνα που θα κρίνουν αν και κατά πόσο θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για τον σχετικό περιορισμό της ύφεσης στο 8%. Δυο τρίμηνα που η πορεία τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ύψος αναστροφής της τουριστικής πτώσης, την καταναλωτική στάση πριν και κατά την περίοδο των εορτών αλλά και τις όποιες επενδύσεις προκύψουν.
Δυστυχώς η τουριστική κίνηση δείχνει να κινείται κάτω ένα ποσοστό γύρω στο 35% σε σχέση με πέρσι, κοντά 28%. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί για όλη την υπόλοιπη χρονιά η επίδραση στην ύφεση θα είναι της τάξης της μια επιπλέον μονάδας. Η δε καταναλωτική συμπεριφορά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από τις κυβερνητικές πολιτικές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, ενισχύσεις για διατήρηση της απασχόλησης κι οτιδήποτε άλλο στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά, μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, θα βοηθήσει στον περαιτέρω περιορισμό της υφεσιακής κατρακύλας. Η δημιουργία ενός αξιόπιστου εμβολίου που θα άλλαζε άρδην την γενικότερη εικόνα, φαντάζει δύσκολο να υπάρξει με τέτοιο μαζικό τρόπο που θα επηρεάσει καίρια τα οικονομικά στοιχεία του 2020.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι προς το παρόν βρισκόμαστε σε ετήσιους ρυθμούς ύφεσης γύρω στο 8% και για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, έως το τέλος της χρονιάς, είναι απαραίτητη η διατήρηση της μέσα στα επόμενα δυο τρίμηνα σε επίπεδα λίγο πιο κάτω από το 8%. Ένας φιλόδοξος στόχος, ειδικά για το 3ο τρίμηνα, αλλά όχι αξεπέραστος αν μάλιστα τα νέα κυβερνητικά μέτρα αποδειχθούν ισχυρά και ιδιαίτερα επιδραστικά.