Ο Μακρόν σε ρόλο σολίστα ψάχνει την χορωδία

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Η μία εκδοχή της Ευρώπης είναι αυτή που ο Δίας κατέβηκε από τον Όλυμπο, την μάγεψε και την οδήγησε μέσα από βουνά, λόφους, θάλασσες στο Δίκταιον Άντρον.

Η άλλη εκδοχή της Ευρώπης είναι η Ευρώπη « της αρχαίας Αθήνας που έδωσε το πολίτευμα, η Ρώμη με το Pax Romana και από τον ιουδαϊσμό στον χριστιανισμό».

Αυτές είναι οι δύο εκδοχές της Ευρώπης.

Μπορεί κατά καιρούς η Ευρώπη να έχει υποστεί γερούς κλυδωνισμούς , αλλά άντεξε. Μπορεί πολλοί να φοβήθηκαν μετά τις εκλογές στην Αμερική, αλλά πέρυσι τέτοιο καιρό ο Μακρόν έδινε έναν άλλον αέρα στην Ευρώπη. Έναν αέρα που η Ευρώπη και η Γαλλία τον χρειαζόταν .

Ο Μακρόν από την αρχή της θητείας του, όταν νίκησε και τυπικά την Λεπέν, περπάτησε νικητής για να μιλήσει στο πλήθος με τον ήχο της Ευρώπης «Ωδή στην Χαρά» και όχι την Μασσαλιώτιδα. Αυτό έδειξε από τις πρώτες κιόλας ημέρες , πόσο δηλαδή ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και πόσο ένθερμος ευρωπαϊστής είναι . Χρόνια είχε να υπάρξει τέτοιος ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ.

Μέσα σε ένα χρόνο ο Μακρόν φαίνεται να τα έχει κάνει όλα από την Πύκνα για το μέλλον στης Ευρώπης, στην Σορβόννη πάλι για το όραμα της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχε υπομονή να περιμένει σχεδόν έναν χρόνο για σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία, αλλά όπως φαίνεται η Γερμανία δεν βιάζεται για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να πραγματοποιήσει ο Μακρόν. Αυτό φάνηκε και από την συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Η παρτίδα δεν θα είναι εύκολη. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος των Financial Times η « Μαντάμ Όχι» και ο «κύριος Ναι».

Ο Μακρόν στην πατρίδα του προχωράει χωρίς να υπολογίζει την πίεση που δέχεται και την ενδεχόμενη φθορά που θα έχει. Ξέρει ότι πρέπει να δείξει ένα μεταρρυθμιστικό πρόσωπο στην πατρίδα του για να τον εμπιστευτούν και οι άλλες χώρες ότι έχει δίκιο.

Οι σιδηροδρομικές εταιρίες και τα πανεπιστήμια μπορεί να είναι στα κάγκελα για τις μεταρρυθμίσεις που προχωράει ο Μακρόν για αυτούς τους κλάδους, αλλά δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα για να τις περάσει. Δεν θα γίνει ο Μάης του 2018 ο αιματοβαμμένος Μάης, όπως κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν.

Ο Μακρόν είναι και ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να «μαλακώσει» τον Τραμπ σε κάποια θέματα, το είδαμε αυτό και τον Ιούλιο που ο Τραμπ επισκέφτηκε την πόλη τους φωτός για την ημέρα της Βαστίλης, αλλά και προχθές στην Αμερική που πήγε ο Μακρόν. Μπορεί να έχουν διαφωνίες, αλλά ο Μακρόν είναι μάλλον ο άνθρωπος που έχει αναπτύξει φιλία με τον πρόεδρο της Αμερικής.

Γερμανία και Γαλλία μπορεί να έχουν κάνει πράξη την ρήση του Έρμαν Έσσε « ότι σε κάθε ξεκίνημα υπάρχει και μία μαγεία». Αυτή η μαγεία πρέπει να εξελιχθεί σε κάτι πιο ουσιαστικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε το σολίστα της, αλλά πρέπει να βρεθεί και η χορωδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.