Νοσταλγοί της μαύρης εποχής των πανεπιστημίων

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Η κυβέρνηση υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γαβρόγλου ετοίμαζε ένα νομοσχέδιο για την παιδεία που έφερνε τα πανεπιστήμια πίσω στα μαύρα και σκοτεινά χρόνια του 1980.  Ξέρουμε ότι υπάρχουν στην αριστερά πολλοί θιασώτες αυτού του μοντέλου.

Διεθνείς παρατηρητές όταν επισκέπτονται τα πανεπιστήμια της χώρας μας, μπορεί να λένε ότι υπάρχει αξιόπιστο προσωπικό και πολλοί καλοί φοιτητές, αλλά στους τοίχους, στους κάδους απορριμμάτων βλέπουν μία εικόνα αποκρουστική. Την σημειώνουν, την λένε στους αρμοδίους, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα.

Σήμερα μία ομάδα φοιτητών στέλνει μία επιστολή θυμίας, αγανακτισμού, για να περιοριστεί το φαινόμενο βίας, κατάχρησης και σκληρών ναρκωτικών, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν έχουν φτάσει στο σημείο να περνούν πάνω από σύριγγες για να πάνε στο μάθημα τους. Σημειώνεται ότι, έχουν χάσει την ζωή τους δύο άτομα από χρήση σκληρών ουσιών.

Έρχεται σήμερα ο υπουργός παιδείας ο κ. Γαβρόγλου και λέει ότι ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα σε συνεργασία με τους συλλόγους καθηγητών θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται η αστυνομία. Ξεχνάει ο κ. Γαβρόγλοπυ να πει ότι όλα αυτά γίνονται επειδή υπάρχει άσυλο και η αστυνομία δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε στο ένα μέτρο έξω από τα ιδρύματα της χώρας.

Η κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ  μαχόταν να μείνει το άσυλο στα πανεπιστήμια όταν ο κ. Σαμαράς ήθελε να το καταργήσει. Τα πανεπιστήμιά μας είναι ελεύθερα για την διακίνηση ιδεών όχι όμως για τα φαινόμενα βίας και συνεχούς παραβατικότητας.

Στον παγκοσμοποιημένο  κόσμο του Χάρβαρντ, του Γειλ, του LSE, το υπουργείο και όχι μόνο απαντάνε με ΔΑΠ ΔΑΠ   Νου Δυο Φου Κου.

Η παιδεία είναι εισπνοή και γνώση του παρελθόντος και εκπνοή του παρόντος. Με αυτά όλα που κάνει το υπουργείο παιδείας, δηλαδή με το να θέλει να βάλει στην Σύγκλητο εκπροσώπους από τις παρατάξεις, να  εκλέγονται οι πρυτάνεις μόνο με ένα ψηφοδέλτιο και σε άλλα να είναι οι αντιπρυτάνεις, με αυτό το σχέδιο δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά όπως τι θα γίνει εάν ο πρύτανης είναι από άλλο ψηφοδέλτιο και από άλλο ο αντιπρύτανης; Οι εκπρόσωποι  των παρατάξεων θα έχουν και αυτοί πρόσβαση σε ένα αλισεβερίσι με τους καθηγητές και όχι μόνο, θα μπορούν σε όποια διαφωνία να χτίσουν κανέναν καθηγητή όπως ήθελαν παλιά.

Όταν διατηρείς τόσα χρόνια τις πανεπιστημιακές συντεχνίες  που κρατούν έρμαια τα πανεπιστήμια θα υποστείς και όλα αυτά.

Θα μου πείτε περνάμε βαθιά κρίση και εσύ ασχολείσαι με όλα αυτά; Ναι, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, μαθαίναμε στους φοιτητές να  αφισοκολλούν και δεν άνοιγαν κανένα βιβλίο. Δεν είναι καιρός να καταργηθούν όλα αυτά και ανοίξουν κάποιοι κανένα βιβλίο;

Η παιδεία είναι θεμέλιος λίθος στην ζωή ενός ανθρώπου, αλλά εμείς αποφασίζουμε να έχουμε μια ζωή τους αιωνίους φοιτητές που τώρα θέλει η κυβέρνηση να τους δώσει ξανά δικαιώματα. Αλήθεια το ν+2 του Σαμαρά που είναι; Ξέχασα, τώρα έχουμε αριστερά της προόδου.

Ο νόμος της εκλογής της Συγκλήτου αλλάζει πιο πολλές φορές και από τον εκλογικό νόμο, γιατί;

Το μόνο που έχει να κάνει  η κυβέρνηση είναι να μην προσπαθεί να ευχαριστήσει αυτούς που θέλει. Να αφήσει τα όνειρα για τριτοκοσμικά πανεπιστήμια και να δει το πρόβλημα συνολικά, όχι οπισθοδρομικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.