Νερό, όπως λέμε μαζούτ

Γράφει ο Κώστας Κάπος, Μηχανολόγος-Ενεργειακός Μηχανικός Σύμβουλος Αρχιτεκτονικού Φωτισμού

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου δεν μου ήταν ποτέ ιδιαίτερα ελκυστικός σαν παρουσία, με το ψυχρό του στυλάκι που, όπως και να το κάνουμε, δεν τον καθιστά αξιαγάπητο, σαν τον Αυτιά ή τον Παπαδάκη, καλή ώρα. Πριν όμως αρχίζω να σκούζω με ιερή κομματική αγανάκτηση, πάντα προσπαθώ να αναλύσω τη Λογική αυτών που λέει κάποιος.

Ας δούμε λοιπόν όλο αυτό το σενάριο “το νερό είναι δημόσιο αγαθό”.

Με την ίδια λογική το ίδιο θα λέγαμε για το πετρέλαιο (όχι εμείς, οι Σαουδάραβες), και για το ηλεκτρικό ρεύμα, εφόσον τόσο το πετρέλαιο όσο και ο άνθρακας προέρχονται από δημόσια υπεδάφη.

Αυτό όμως που προσδίδει την προστιθέμενη αξία στο κοινόκτητο αγαθό, είναι βέβαια η επεξεργασία του, εκτός εάν θέλετε να σκύψετε να πιείτε νερό από ένα ποτάμι, ή να παράγετε ρεύμα μόνοι σας καίγοντας λιγνίτη. Συνεπώς είναι δημόσιο, ΜΟΝΟ όσον αφορά την προσβασιμότητα σε αυτό και ΟΧΙ την επεξεργασία, που μπορεί να γίνεται από Δημόσιους ή Ιδιωτικούς φορείς.

Για να φτάσει ένα ποτήρι καθαρό νερό στη βρύση σας (και ευτυχώς, τόσο η Αθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη διαθέτουν πραγματικά πόσιμο νερό, σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες), υφίσταται μια επίπονη και δαπανηρή διαδικασία, προκειμένου να διατηρηθεί στα επίπεδα ποιότητας που είμαστε συνηθισμένοι να έχουμε.

Και το ίδιο αυτό νερό, που φιλτραρίστηκε, χλωριώθηκε, πέρασε από δεκάδες ελέγχους, αντλήθηκε και έφτασε στο σπίτι σας, πρέπει να αποχετευτεί με ασφάλεια, να φτάσει στο Κέντρο Βιολογικού καθαρισμού και να επιστρέψει στο περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε παθογόνο μικροοργανισμό ή βλαβερή χημική ένωση.

Και για όλη αυτή τη διαδικασία, ένα νοικοκυριό πληρώνει 20-30 ευρώ κάθε τρίμηνο, σα να είναι δεδομένο και εύκολο να υπάρχει διαθέσιμο νερό. Η ΕΥΔΑΠ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΝΕΡΟ, ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΠΟΥΛΑΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.

Θυμάστε το 1993, που είχαμε φτάσει στην Αθήνα σε αποθέματα 20 ημερών και μετά θα φτάναμε να φιλτράρουμε τα ούρα μας; Μάλλον δεν το θυμάται όποιος ειρωνεύεται. Η Αθήνα μας καταναλώνει 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού κάθε μέρα!

Ναι, η τιμή του νερού δεν θα μας βγάλει από τα παράθυρα εάν αυξηθεί λιγάκι. Κυρίως, πρέπει να αυξηθεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ γι αυτούς που ξεπερνούν ένα λογικό όριο στην κατανάλωσή του, γεμίζοντας τις πισίνες τους και πλένοντας τα αυτοκίνητά τους αφήνοντας το νερό να τρέχει επί ώρες.

Σε μερικές δεκαετίες οι πόλεμοι δεν θα γίνονται για το πετρέλαιο, αλλά για το νερό. Θυμηθείτε το…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.