Νέα μέτρα σήμερα ή lockdown… αύριο;

Είναι δεδομένο πως η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ούτε επιδημιολόγος ούτε στατιστικολόγος για να το αντιληφθεί. Εχουμε κάθε μέρα σχεδόν 100 θύματα. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται περίπου κατά 50 κάθε εβδομάδα. Τα κρούσματα δείχνουν να παραμένουν στον υψηλό μέσο όρο των 6.000 ημερησίως.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι περισσότερες προβλέψεις που έκαναν οι ειδικοί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έχουν πέσει έξω. Ναι, είναι θετικό πως υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού τόσο για την τρίτη δόση όσο και για την πρώτη δόση. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό δεν φαίνεται ικανό για να ανακόψει τη δυναμική του τέταρτου κύματος.

ΙΣΩΣ τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες και ώθησαν χιλιάδες πολίτες προς τον εμβολιασμό να είχαν λειτουργήσει ανασταλτικά αν είχαν ληφθεί τον Σεπτέμβριο. Η σημερινή πραγματικότητα δείχνει πως υπήρξε εφησυχασμός και σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις.

ΤΩΡΑ, το κυβερνητικό ρεπορτάζ λέει ότι υπάρχει στο τραπέζι ένα νέο πακέτο μέτρων: Η πλήρης απαγόρευση πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε εμπορικά καταστήματα, αλλά και στους ανοικτούς χώρους της εστίασης. Η χρήση τεστ ακόμα και για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ. Η μείωση του αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα. Ο περιορισμός ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση. Η επαναφορά του click away στο εμπόριο.

ΟΛΑ τα παραπάνω βρίσκονται προς συζήτηση. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, η εφαρμογή τους θα κριθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί γύρω στις 10-15 Δεκεμβρίου.

ΜΗΠΩΣ, όμως, χάνουμε για μια ακόμη φορά πολύτιμο χρόνο; Το βλέπουμε να συμβαίνει στην Ευρώπη. Στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία. Αργησαν να λάβουν έξτρα μέτρα και μπήκαν ή οδεύουν προς καθολικό lockdown.

ΑΦΟΥ τα νέα μέτρα μοιάζουν αναπόφευκτα, γιατί να μη ληφθούν σήμερα; Γιατί να τα ρισκάρουμε όλα, κι αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, να καταλήξουμε να ζήσουμε και τα φετινά Χριστούγεννα ή τον ερχόμενο Ιανουάριο και πάλι με σκληρό lockdown;

ΚΑΙ γιατί, τουλάχιστον, δεν λαμβάνονται άμεσα πιο «αναίμακτα» μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ή η πλήρης τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

Η κυβέρνηση οφείλει να ζυγίσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει εμβολιαστεί και είναι θετική -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- σε περαιτέρω απαγορεύσεις προς τους ανεμβολίαστους, ενώ είναι αρνητική στην επιβολή ενός νέου lockdown. Το πολιτικό κόστος θα είναι αμελητέο στην πρώτη περίπτωση, και μεγάλο στη δεύτερη.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.