Καταλήψεις και ανάγκη ριζικών αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας
Γράφει ο Μιχάλης Αράπης *
Φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από το θρίαμβο των προγόνων μας στους Περσικούς/Μηδικούς πολέμους που άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας! Δυστυχώς αυτή η μνημειώδης επέτειος συμπίπτει με την τραγική και θλιβερή εικόνα των καταλήψεων σε εκατοντάδες σχολεία που αποτελεί όνειδος για την κοινωνία μας. Αυτό το επετειακού χαρακτήρα φαινόμενο που μαστίζει με καθεστώς εθιμικού δικαίου την νεοελληνική πραγματικότητα επί σειρά ετών είναι πολυπαραγοντικό αλλά συνοψίζεται στο ότι το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα έχει αποτύχει εξολοκλήρου. Εντούτοις είναι πρόδηλο ότι πρέπει να γίνουν εκ βάθρων αλλαγές και η πολιτεία πρέπει να πάρει άμεσα γενναίες, σοβαρές και καινοτόμες αποφάσεις για την αναδιαμόρφωση του.
Δυστυχώς παρατηρούμε με απάθεια και αδιαφορία επί δεκαετίες, απαράδεκτες εικόνες καταστροφών σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων, βεβηλώσεων χώρων και φθοράς δημόσιας περιουσίας, εκφοβισμό παιδιών που θέλουν να μορφωθούν και άλλα νοσηρά φαινόμενα.
Ειδικά φέτος όμως το κύριο ζήτημα που μας αφορά όλους είναι ο συνωστισμός και συγχρωτισμός των μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία εν καιρώ πανδημίας, γεγονός που αποτελεί τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου άπαξ και δια παντός είναι το σύστημα να αρχίσει να προσφέρει στα παιδιά την σωστή διαπαιδαγώγηση που δικαιούνται και τους αξίζει. Ως απόγονοι των σπουδαίων μας ηρώων θα έπρεπε να διδασκόμαστε το ένδοξο παρελθόν μας και να γαλουχούμαστε με τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού. Αν τα παιδιά συνειδητοποιούσαν ότι είναι απόγονοι ηρώων όπως ο Λεωνίδας και ο Θεμιστοκλής που τιμώνται διαχρονικά ανά την οικουμένη, θα ένιωθαν τεράστια ψυχική ανάταση, υπερηφάνεια και ηθικό χρέος απέναντι στον εαυτό τους και τους συμπατριώτες τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.
Συγκεκριμένα τα παιδιά θα έπρεπε να διδάσκονται την πεμπτουσία του Ελληνικού Πολιτισμού, την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, την εθνική επανάσταση και παλιγγενεσία. Θα έπρεπε να γνωρίζουν τη νεότερη ιστορία μας, τους αγώνες των παππούδων τους στους Βαλκανικούς πολέμους, την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και το έπος του 1940.
Αντιθέτως είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό ότι ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια στο σχολείο (ή παραπάνω μαζί με το νηπιαγωγείο) πολλά παιδιά δεν κατέχουν βασικές δεξιότητες όπως ορθογραφία. Κάθε χρόνο στις εθνικές επετείους βλέπουμε τραγελαφικά videos με νέους που δεν γνωρίζουν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου 1940 ή την 25η Μαρτίου 1821… αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη γνώσεων για την ελληνική ιστορία, πόσω μάλλον την παγκόσμια…
Με μια τέτοια μορφή εκπαίδευσης τα παιδιά δεν θα καταδεχόντουσαν ποτέ να ντροπιάσουν τον εαυτό τους και την οικογένεια τους καταστρέφοντας την περιουσία του ελληνικού λαού, βωμολοχώντας, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα και εσχάτως γράφοντας ανορθόγραφα, εμετικά, χυδαία, μισογυνίστικα και σεξιστικά πανό. Μετά ως νέοι ή φοιτητές δεν θα έπεφταν ποτέ στο χαμηλό επίπεδο να δημιουργήσουν επεισόδια, δεν θα κατέστρεφαν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, δεν θα φώναζαν και έγραφαν ανθελληνικά συνθήματα σε πανό και τοίχους και δεν θα έδιναν λαβή για σχόλια και εικόνες που θα διαπόμπευαν διεθνώς τη χώρα.
Μολονότι στο παρόν άρθρο έγινε αναφορά στην ανάγκη αλλαγής του εκπαιδευτικού πνεύματος και φιλοσοφίας για την επίτευξη της ηθικής ανάπτυξης και πνευματικής καλλιέργειας των παιδιών, σε επόμενο άρθρο θα αναλυθεί η επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του προγράμματος σπουδών και η εισαγωγή μαθημάτων και νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο χώρο εργασίας κατά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Εν κατακλείδι, η πολιτεία πρωτίστως οφείλει προς τα παιδιά και τους γονείς να εξασφαλιστεί ότι θα μάθουν να μιλούν και να γράφουν σωστά τη γλώσσα τους. Κατόπιν, αφού διδαχθούν τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του Έθνους τους, έπονται και οι άλλες δεξιότητες όπως η γλώσσα προγραμματισμού. Κοινώς στην εκπαίδευση όπως στις κατασκευές, πρώτα μπαίνουν τα αντισεισμικά θεμέλια, μετά ακολουθούν οι μονώσεις και στο τέλος εγκαθίστανται οι δορυφορικές πλατφόρμες.
* – LLB, LLM, MA
Πρόεδρος – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων ΗΒ
Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας
*Νομικός με μεταπτυχιακά στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελευθερία” του Λονδίνου (15/10/2020)