Ιστορικά ανέκδοτα IV

Η πρόκληση μετά τη νίκη

Ένας Πέρσης ευγενής, συνελήφθη αιχμάλωτος. Ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να τον μεταχειρίζονται καλά και να μην του λείψει τίποτε. Κατόπιν, τον κάλεσε μπροστά του και του μίλησε με ευγένεια και καλοσύνη. Αλλά ο Πέρσης αποκρίθηκε βάναυσα και με περιφρόνηση.
Τότε, ο Μέγας Αλέξανδρος είπε στους αξιωματικούς του:
«Πάρτε τον από εδώ για να μη με κάνει και θυμώσω με την αυθάδειά του. Νίκησα αυτόν τον άνθρωπο στη μάχη. Αλλά τώρα -πράγμα πολύ δύσκολο- πρέπει να νικήσω τον εαυτό μου στην πρόκλησή του».

Ο άνοστος μέλανας ζωμός

Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος μίσθωσε ένα Σπαρτιάτη μάγειρα και τον διέταξε να του φτιάξει τον περίφημο μέλανα ζωμό.
Ο Διονύσιος το δοκίμασε, αλλά δεν του άρεσε.
– Για να σου φανεί νόστιμο, του είπε ο μάγειρας, θα πρέπει προηγουμένως να κάνεις όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις, να ιδρώσεις και να κολυμπήσεις πέντε ώρες στον Ευρώτα και κατόπιν δοκίμασε και θα δεις.

Το κακοαναθρεμμένο παιδί

Ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης συνάντησε μια μέρα στο δρόμο ένα μικρούλη με τον παιδαγωγό του. Το παιδί πήρε τότε μια πέτρα και την πέταξε στον Διογένη, αποδείχνοντας έτσι ότι ήταν κακοαναθρεμμένο. Και ο φιλόσοφος, αντί να μαλώσει τον μικρό, έδωσε ένα ράπισμα στον παιδαγωγό του, θέλοντας να δείξει μ’ αυτό ότι εκείνος έφταιγε.

Ο άνανδρος τύραννος

Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος έκανε κάποτε μια άνανδρη πράξη.
Ο γέρων πατέρας του τότε τον μάλωσε, λέγοντάς του:
– Άκουσες ποτέ να ‘χω κάνει εγώ τέτοια πράξη στα νιάτα μου;
– Όχι! Κι αυτό είναι φυσικό, γιατί εσύ δεν υπήρξες γιος Βασιλιά.
– Έ, λοιπόν, του αποκρίθηκε ο πατέρας του, κι εσύ με τα μυαλά που έχεις δεν θα αξιωθείς να γίνεις πατέρας βασιλιά.
Και πραγματικά, ύστερα από λίγο ο Διονύσιος εκθρονίστηκε και εξορίσθηκε από τους Συρακουσίους.

Ανέφεραν στο βασιλιά της Σπάρτης Άγι Α’ ότι υπήρχαν μερικοί συγγενείς του που τον φθονούσαν.– Τους λυπάμαι κατάκαρδα, απάντησε ο Άγις. Υποφέρουν δυο φορές απ’ ό,τι οι άλλοι άνθρωποι: Υποφέρουν από τα ελαττώματα που έχουν αυτοί και για τις αρετές που έχω εγώ.

Ο Φίλιππος και οι αχάριστοι ευεργετηθέντες

Είπαν στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο να εκδικηθεί μια ελληνική πόλη, που οι κάτοικοί της τον κατηγορούσαν, ενώ είχαν ευεργετηθεί απ’ αυτόν.

– Πολύ κακή συμβουλή μου δίνετε, αποκρίθηκε ο Φίλιππος. Αν τώρα που είμαι ευεργέτης τους λένε τόσα εναντίον μου, τι θα λένε αν τους βλάψω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.