Η πολιτική ορθότητα σταυρώνει τον Χριστιανισμό
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας
Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ικανός να διαταράξει τις κοινωνικές ισορροπίες μέχρι και να ισοπεδώσει την διεθνή τάξη. Το έχει επιτύχει πολλές φορές στην πορεία των αιώνων. Όμως αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια αποκτά την αίσθηση μιας διαρκούς λαίλαπας. Η πίστη εργαλειοποιείται στα χέρια της τρομοκρατίας. Το δόγμα μετατρέπεται σε μίσος.
Επιθέσεις σαν αυτές στη Νέα Ζηλανδία και τη Σρι Λάνκα καταδεικνύουν το εύρος των σχετικών δράσεων. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός όμως κατέχει τη μερίδα του λέοντος επί των τρομοκρατικών επιθέσεων. Είναι πολύ πιο οργανωμένος, με βαθύτερο αξιακο πλαίσιο και οι στόχοι του δεν είναι τυχαίοι και περιστασιακοί.
Η νωχελική, ενοχική αντίδραση της Δύσης στο φαινόμενο, ακολουθήθηκε από την αντίληψη ότι αν η Χριστιανική πίστη συνθλιβεί στις μυλόπετρες της πολιτικής ορθότητας και του δικαιωματισμού τότε ίσως δημιουργούν οι συνθήκες για εξομάλυνση των αντιδράσεων. Ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτισμικό ζήτημα προσεγγίζεται με όρους πολιτικής επικοινωνίας.
Πολιτική ορθότητα, ακόμη και στο πώς αναφέρουμε τους εκατοντάδες χριστιανούς θύματα ώστε να μην προκαλέσουμε αλλόθρησκους. Το να μην αναγνωρίζεις το πρόβλημα είναι το πρώτο λάθος βήμα για να μην το λύσεις ποτέ. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να υποδαυλίσεις τον ακραίο ακτιβισμό από τη δική σου πλευρά.
Πολιτική ορθότητα, όταν η δεδομένη ανεξιθρησκία μεταβάλλεται σε υποχρέωση περιορισμού της επιρροής της κυρίαρχης θρησκείας, σε επιχείρηση προσαρμογής των πιστεύω της στις απαιτήσεις κάθε κοινωνικής ομάδας, σε αποδοχή μερικής φαιδροποίησης της.
Πολιτική ορθότητα, που άθελα ή ηθελημένα, καταλήγει να στοχοποιεί παρά να λυτρώνει, να διχάζει παρά να ενώνει. Σαν σύγχρονος Προκρούστης δεν φέρνει δικαιοσύνη και ισονομία, πετσοκόβει άκριτα, ιδέες και αξίες, για να επιβάλλει μια ανύπαρκτη συναισθηματική ισότητα, ένα ανορεκτικό πλαίσιο αφασίας και ηθικής αποσβόλωσης.
Καλή Ανάσταση, λοιπόν, στις συνειδήσεις αλλά και στον ορθολογισμό μας. Καλή Ανάσταση, στις ψυχές αλλά και την αποφασιστικότητά μας.
Πολύ ωραία τα άρθρα σας για τις διώξεις κατά των Χριστιανών. Γεγονός είναι ότι ο Χριστιανισμός έχει ενοχές που ανάγονται βαθιά στους αιώνες. Όμως, όλες οι θρησκείες βάλλονται, μία-μία με τη σειρά της. Αυτοί δε που έχουν πιο βαθύ το αίσθημα της πίστης είναι οι Κινέζοι.
Οι κυβερνήσεις των Δυτικών κρατών ενδιαφέρονται κυρίως να μη έχουν προβλήματα στη χώρα τους. Έτσι, σιγά-σιγά αφαιρούν τα σύμβολα, τον σταυρό και ότι άλλο αντιπροσωπεύει τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και άλλες θρησκείες.
Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, είναι ότι η θρησκεία είναι ανθρώπινη ανάγκη. Ο κόσμος δεν αντιδρά πολύ στο secularism που προσπαθούν να επιβάλλουν στην Ευρώπη και την Αμερική, γιατί γίνεται με βραδύ ρυθμό, ένα-ένα μέτρο. Όταν συμβαίνει κάποιο μεγάλο γεγονός, ο κόσμος αντιδρά. Είδαμε όλοι πως αντέδρασαν οι Γάλλοι στην καταστροφική φωτιά στη Notre-Dame, ψάλλοντας το Ave Maria!
Καλό Πάσχα!
Επιτρέψατέ μου να διαφωνήσω με τον αρθρογράφο σας, διότι το άρθρο του είναι όλως απαράδεκτον καί ατεκμηρίωτον. Η θέση του ότι εν γένει όλοι ανεξαιρέτως οι αλλόθρησκοι καταπιέζουν καί διώκουν τους χριστιανούς, δεν τεκμαίρεται, καθώς δεν προσκομίζονται απτά τεκμήρια. Μάλιστα, υπάρχουν θρησκείες οι οποίες διώκονται από τους χριστιανούς, όσον καί αν αυτό σας εκπλήσσει.
Λόγου χάριν, ουδέποτε οι εν γένει πολυθεϊστές (=Ινδοί Ινδουϊστές, Ιάπωνες Σιντοϊστές, υπέρμαχοι του Ρωμαϊκού Πανθέου, Σκανδιναβοί Οντινιστές, Έλληνες Δωδεκαθεϊστές, Δρυϊδιστές κ.λ.π.) δεν κατηγορήθηκαν ότι τάχα κατεδίωξαν χριστιανούς. Αντιθέτως, επαινούνται περί της ανοχής τους προς όλες τις άλλες θρησκείες, αν δεν διώκονται κιόλας. Το ίδιον ακριβώς ισχύει στις αντίστοιχες θρησκείες όπως είναι ο Ταοϊσμός, ο Κομφουκιανισμός, ο Βουδισμός. Άρα, το μόνον ουσιαστικόν πρόβλημά σας είναι με τους μουσουλμάνους. Εξ άλλου, ακόμα καί οι άθεοι, οι άθρησκοι καί οι αγνωστικιστές δεν ασχολούνται με τον διωγμό των άλλων θρησκειών, διότι απλώς δεν επιθυμούν κάτι τέτοιον. Αντιθέτως, η επιθυμία όλων των προαναφερομένων είναι το άθρησκον-κοσμικόν κράτος, το οποίον δεν ενισχύει, δεν μισθοδοτεί καί δεν υποστηρίζει καμμίαν απολύτως θρησκείαν.
Τώρα, εάν κάποια κομμουνιστικά συστήματα, οι φανατικοί χριστιανοί τα ονομάζουν “άθεα κράτη” καί θεωρούν ότι επειδή τάχα οι κομμουνιστές κατεδίωξαν τους χριστιανούς ευθύνονται οι άθεοι, εδώ σφάλλουν. Στη Γαλλία καί αλλού, τυπικώς τα κράτη τους είναι κοσμικά καί θρησκείες υπάρχουν.
Αυτά λοιπόν είναι καλόν να τα γνωρίζετε χάριν της ιστορικής αληθείας.-
Προφανώς εσείς βιαστήκατε να βγάλετε συμπεράσματα και διαβάσατε πολύ πρόχειρα το άρθρο μου. Προφανώς δεν είδατε ότι ξεκίνησα αναφερόμενος γενικά στον θρησκευτικό φανατισμό ανά τους αιώνες. Δεν μίλησα για συγκεκριμένη θρησκεία. Αμέσως μετά αναφέρθηκα και στα γεγονότα στη Νέα Ζηλανδία που αφορούσαν επίθεση σε χώρο λατρείας μουσουλμάνων. Ούτε αυτό το προσέξατε.
Πολύ χρήσιμη η ιστορική αναδρομή και η προσωπική ερμηνεία που της δίνετε αλλά το συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζουμε τα γεγονότα και δεν έχουμε άποψη γι’ αυτά σας το επιστρέφω. Το άρθρο αφορά την πολιτική ορθότητα με την οποία οι Δυτικές ηγεσίες προσεγγίζουν ένα κρίσιμο ζήτημα θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο έχουν ελπίδα να αποφύγουν τις συνέπειες του. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι αυτή η τακτική δεν οδήγησε πουθενά. Όλα τα άλλα είναι δικές σας ερμηνείες που δεν με αφορούν.