Η Εκκλησία τρώει τα παιδιά της
Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης, Φοιτητής ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων
Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά για το μέλλον των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Ακόμη και σήμερα όμως κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει. Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρονται σε λουκέτο της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων και στην συνέχεια του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου το οποίο φιλοξενείται στον ίδιο χώρο. Το τι μέλλει γενέσθαι για τις άλλες Ακαδημίες άγνωστο ακόμη. Το σενάριο που ακούγεται περισσότερο είναι πως οι άλλες τρεις Ακαδημίες θα λειτουργούν ως έχουν. Ως πότε όμως; Άγνωστο! Αν κλείσει η Σχολή Βελλάς είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει το ντόμινο… Κι ας πανηγυρίζει η ΑΕΑ Θεσσαλονίκης με μόλις δεκαπέντε έτη λειτουργίας. Σε αντίθεση με την Σχολή Βελλάς η οποία ιδρύθηκε και μεγαλούργησε εν μέσω της Τουρκοκρατίας υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου το έτος 1911.
Η ΔΙΣ προτείνει το οριστικό κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς και άκουσον άκουσον και του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελλάς. Το αρχικό ως σχέδιο όπως γνωρίζουμε ήταν ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή να κλείσει αρχικά η Ακαδημία Θεσσαλονίκης και οι εκεί φοιτητές να μεταφερθούν στην Βελλά. Οι λόγοι όμως που η ΔΙΣ ήθελε να το αλλάξει, άγνωστοι σε όλους μας. Για αυτό εδώ βέβαια υπήρξε και έντονη αντίδραση σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο απέναντι στην ΑΕΑ Θεσσαλονίκης και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος καθώς ο ίδιος φαίνεται πως σκάβει τον λάκκο της Ιεράς ημών Σχολής.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε δημιουργία ΣΜΥΚ (Σχολή Μαθητεία Υποψηφίων Κληρικών). Όμως αν οι υπόλοιπες τρεις Ακαδημίες διατηρήσουν τον σημερινό τους χαρακτήρα ή ακόμη περισσότερο αναβαθμιστούν τότε έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη αδικία η οποία δυστυχώς έχεις τις ευλογίες τις Ιεραρχίας. Όπως γνωρίζουμε εδώ στην Ήπειρο ο χώρος της Βελλάς έχεις μια τεράστια ιστορία κι έχει προσφέρει ένα βαρυσήμαντο έργο στην περιοχή. Σήμερα εκεί λειτουργούν στον χώρο της Ακαδημίας δύο προγράμματα, Πρόγραμμα Ιερατικών και Πρόγραμμα Ψαλτικής και Εκκλησιαστικής Μουσικής. Επίσης στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δραστηριοποιείται έντονα το ΔΙΕΚ Ιωαννίνων με ειδικότητες πάνω σε αγροτικά και κτηνοτροφικά επαγγέλματα. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Μάξιμος οραματίζεται αναβάθμιση της Βελλάς όμως κάποιοι την θέλουν χωρίς την Ακαδημία.
Τοπικοί παράγοντες όπως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οικείος Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης αλλά και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ εναντιώθηκαν στο κλείσιμο της Σχολής. Όλοι γνωρίζουν την σημαντικότητα της ύπαρξης και το έργο της στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και σήμερα. Υποστήριξη στην αναβάθμιση της Βελλάς βλέπουμε και στο πρόσωπο της Βουλευτού του Νόμου Ιωαννίνων με την ΝΔ κ. Μαρίας Αλεξάνδρας Κεφάλα η οποία εδώ και πολύ καιρό ασχολείται με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Εδώ και καιρό οι φοιτητές των Ακαδημιών είχαμε ξεκινήσει έναν αγώνα για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ήμασταν πολύ κοντά στον στόχο μας μέχρι που λίγο πριν το Πάσχα έσκασαν τα δημοσιεύματα περί κλεισίματος των ΑΕΑ. Σήμερα λίγους μήνες μετά πολλά ακούμε και διαβάζουμε.
Δυστυχώς ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εδώ και χρόνια φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένος από το έργο που παράγουν οι Ακαδημίες. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως είναι αντίθετος με το όραμα πολλών προκατόχων του οι οποίοι στήριζαν συνεχώς τις Ακαδημίες (τελευταίο μεγάλο παράδειγμα ο Μακαριστός Χριστόδουλος). Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ο Μακαριώτατος ήταν απόμακρος από τους φοιτητές των ΑΕΑ. Λίγες φορές αποδέχτηκε φοιτητές στο γραφείο του κι ακόμη πιο λίγες επισκέφθηκε τους εκεί χώρους για να δει την λειτουργία και το έργο τους. Προσφάτως αντιπροσωπεία των φοιτητών από τις ΑΕΑ της χώρας προσπάθησε να τον επισκεφθεί κάτι που δεν έγινε ποτέ. Η στάση του μόνο ενδιαφέρον για τις Ακαδημίες και το μέλλον τους δεν δείχνει. Είναι πολύ θλιβερό το γεγονός πως την ύστατη όπως φαίνεται στιγμή δεν δέχτηκε να δει την αντιπροσωπεία.