Γ. Κύρτσος: “Χρειάζεται ψυχραιμία και σταθερή γραμμή για την Τουρκία”

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

“Το θέμα με την Τουρκία θα το αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου. Μας δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά και η Τουρκία βλάπτει τα συμφέροντα της αφού απομονώνεται σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης και ακυρώνει μια πορεία ένταξης στην ΕΕ”.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Sky σήμερα ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κύρτσος με αφορμή την υπογραφή μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

«Η Τουρκία προσπαθεί κάθε τόσο να κινηθεί μονομερώς. Είδαμε ότι έστειλε κάποια καράβια στην Κύπρο. Δεν βρήκε όμως διεθνείς συνεργάτες για να φθάσει σε κάποιο αποτέλεσμα . Δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν και να βρουν τα κατάλληλα ανταλλακτικά. Θα περάσουμε δύσκολα σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο κ. Κύρτσος.

Όσο για το ανάχωμα που μπορεί να βάλει η Ελλάδα έναντι των Τουρκικών αξιώσεων ο κ. Κύρτσος δήλωσε πως χρειάζεται πρωτίστως ψυχραιμία.

«Δεν θα πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Έχουμε τον τουρισμό τις επενδύσεις, Δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη . Πρέπει να περιορίσουμε σε ένα πλαίσιο αυτή την αντιπαράθεση. Δεν χρειάζεται να επενδύσουμε στην αντιπαράθεση γιατί αυτό θα είναι αντιπαραγωγικό. Όλα αυτά που κάνει η Τουρκία έχουν ένα κόστος. Για παράδειγμα έκανε μια εισβολή στη Συρία. Ωστόσο δεν μπόρεσε να περάσει στο ΝΑΤΟ όσα ήθελε για τους Κούρδους της Συρίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χάνει μια μεγάλη επένδυση του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Αυτά που κάνει η Τουρκία έχουν κόστος και οικονομικό και διπλωματικό. Θα φθάσει σε ένα σημείο που θα κάνει ένα λογαριασμό που δεν θα της βγαίνει», είπε ο κ. Κύρτσος.

«Πρέπει να έχουμε σταθερή εξωτερική πολιτική να ενισχύουμε την διεθνοπολιτική μας θέση να δώσουμε ευκαιρίες στην οικονομία και να ελέγξουμε το μεταναστευτικό προσφυγικό που χρησιμοποιεί ως μέσο η Τουρκία», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Όσο για το αν με τον καθορισμό ΑΟΖ μπορούν να περιοριστούν οι αξιώσεις της Τουρκίας ο κ. Κύρτσος δήλωσε:

«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε διάφορες συμφωνίες. Το ζήτημα είναι όχι τι εμφανίζει η Τουρκία στο χάρτη αλλά τι κοιτάσματα υπάρχουν και αν μπορούν να αξιοποιηθούν. Δηλαδη αν χάνουμε ευκαιρίες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου. Γίνεται στην ΕΕ μια πράσινη στροφή που αποκλείει χρηματοδότηση εθνών για εξορύξεις. Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προσκρούει στην πράσινη στροφή που κάνει η ΕΕ. Πρέπει να λειτουργήσουμε σε ένα σύνθετο περιβάλλον και να κάνουμε τις κατάλληλες προσαρμογές».

Ο κ. Κύρτσος τόνισε επίσης:

“Μπήκαμε σε μια σύνθετη διεθνοπολιτική φάση. Και η ΕΕ περνάει δύσκολες στιγμές. Θυμίζω το Brexit τον κ. Μακρόν που διαφωνεί σε βασικά ζητήματα με τους Γερμανούς υπάρχει η Ιταλία που είναι στη σκιά του κ. Σαλβίνι . Είμαστε σε ένα δύσκολο περιβάλλον . Η κυβέρνηση αν κινηθεί δυναμικά και διδαχθεί από ορισμένα λάθη θα περιορίσουμε τη ζημιά”

Ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες τόνισε:

«Δίκαιο έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Να δούμε αν θα το βρουν κιόλας. Όπου εμφανίστηκε το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκή χώρα οι εξελίξεις δεν ήταν καλές. Ακόμη και οι πολύ οργανωμένες κοινωνίες βρέθηκαν μπροστά σε τεράστιες αντιδράσεις και είδαν την άνοδο της σκληρής άκρας δεξιάς. Η κυβέρνηση να βρει τρόπο να περιοριστούν οι ροές των παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Αυτά όμως είναι δύσκολα. Στη Γερμανία που υπάρχουν αυτές οι δομές αποφασίστηκε να γίνει επαναπροώθηση συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων. Το θέμα θα μείνει. Επιπλέον οι Ευρωπαίοι μας κρατάνε σε απόσταση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα το 2015-2016. Πρόσφυγες και μετανάστες σε νησιά με τουριστικό ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να υπάρχουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.