Ένας νέος οικονομικός κύκλος

Γάφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας

Είναι δεδομένο ότι η οικονομία λειτουργεί μέσα σε μεγάλες κυκλικές περιόδους. Η αρχή κάθε τέτοιας φάσης προκύπτει κυρίως από σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν ουσιαστικά την παραγωγική διαδικασία.

Αυτό που έγινε πριν 30, και πλέον, χρόνια με την καταλυτική επίδραση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου στην εργασιακή και παραγωγική πραγματικότητα, έρχεται τώρα να επαναληφθεί λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και των πολλαπλών δυνατοτήτων που προσφέρει. Δυνατότητες που θα τροποποιήσουν τις εργατικές ανάγκες, θα απαιτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες από τους εργαζόμενους και φυσικά θα θέσουν και ζητήματα δημοκρατικής και αποδοτικής χρήσης, ώστε το συνολικό αποτύπωμα αυτής της νέας οικονομικής μετάβασης να είναι θετικό, συμπεριληπτικό και ηθικό για όλη την κοινωνία.

Σε αυτόν τον παράγοντα έρχεται να προστεθεί και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πράσινη μετάβαση που δημιουργεί νέα διλήμματα, πιεστικά χρονοδιαγράμματα και τεχνικές απαιτήσεις που ασκούν αφόρητες πιέσεις, ειδικά στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες. Ήδη υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο η επιτακτική διάθεση άμεσης αναμόρφωσης της παραγωγής, – μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και περιορισμένης χρηματοδότησης, μετά μάλιστα από δύο σοβαρές κρίσεις, όπως ήταν η χρηματοοικονομική και η υγειονομική που ακολούθησε -, μπορούν να στραγγαλίσουν κάθε πιθανότητα δυναμικής ανάκαμψης.

Ειδικά στην Ευρώπη, με την Γερμανία να κινείται σε υφεσιακό πεδίο, λόγω ενεργειακής αδυναμίας αλλά και της απότομης στροφής της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση έχοντας να αντιμετωπίσει τον σχεδόν αθέμιτο ανταγωνισμό της Κίνας, και τις πειρατείες των Χούθι να αυξάνουν το μεταφορικό κόστος αναζοπυρώνοντας τον πληθωρισμό, η ανησυχία είναι ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων.

Την ίδια στιγμή, οι επερχόμενες εκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, δημιουργούν ερωτηματικά για τις προτεραιότητες, την προοπτική περαιτέρω οικονομικής σύγκρουσης με την Κίνα, κι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, ενός καινούριου κύκλου εσωστρέφειας με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Όσο κι αν η Ελλάδα, κατορθώνει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, μέσα σε έναν αμφίβολο γενικότερο περιβάλλον, οι προκλήσεις του νέου οικονομικού κύκλου θέτουν ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους. Από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έως την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημοσίου χρέους, κι από την ενίσχυση της παραγωγικής εξωστρέφειας αλλά και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η χώρα μας οφείλει να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα που αρχίζει να σχηματίζεται στον πλανήτη και να βρεθεί ένα βήμα μπροστά προς την κατάκτηση του νέου κόσμου που έρχεται με ταχύτητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.