Έλληνας που ζει στην Κίνα αποκαλύπτει στο LastPoint για τον κορωνοϊό
Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επαγγελματικά, εδώ και αρκετά χρόνια, στην πόλη Σεντζέν (Shenzhen) της Κίνας μιλά αποκλειστικά στο LastPoint.gr για τον κορωνοϊό και πώς επηρέασε την καθημερινότητα του, για το τι συνάντησε με την επιστροφή του στην Κίνα, για τα μέτρα ασφαλείας, την κοινωνική αναταραχή.
Παρότι η περιοχή μας είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τον κορωνοϊό (δεν υπάρχουν πολλοί διαγνωσμένοι και κανένα περιστατικό θανάτου μέχρι στιγμής), νομίζει κανείς ότι κυκλοφορεί σε μία σχεδόν ερημωμένη πόλη.
ΕΛΑΧΙΣΤΑ αυτοκίνητα στους δρόμους, ελάχιστοι πεζοί, και τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά.
Όπως είναι εμφανές τόσο οι πεζοί όσο και τα αυτοκίνητα είναι μετρημένα στα δάχτυλα, σε σημεία που σε φυσιολογικές συνθήκες υπήρχαν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ άνθρωποι και τα αυτοκίνητα ήταν μονίμως μποτιλιαρισμένα στην κίνηση.
Στα café που φαίνονται κλειστά συνήθως δεν έβρισκες τραπέζι ελεύθερο, τις περισσότερες ώρες της ημέρας (είναι από μία περιοχή που οι Έλληνες της πόλης μας συνηθίζουν να λένε ότι είναι το “Κολωνάκι” της Σεντζέν).
Στην πλατεία που φαίνεται έρημη, υπάρχει η είσοδος ενός από τα πιο πολυσύχναστα κεντρικά Malls της πόλης, και συνήθως δεν χωρούσες να περπατήσεις από τον κόσμο.
Μέσα στην πόλη υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ (μα ΠΑΝΤΟΥ) έλεγχοι.
Όταν έφτασα στο κτίριο που μένω, μαζεύτηκαν οι σεκιουριτάδες της εισόδου μας, και για να μου επιτρέψουν την είσοδο στο κτίριο, μου ζήτησαν πλήρη καταγραφή (εγγράφως) από που έρχομαι, πόσο καιρό έμεινα εκεί, με ποιο μέσο ταξίδεψα, κλπ, κλπ.
Μετά μου πήραν την θερμοκρασία (με αυτά τα πιστόλια-θερμόμετρα) και μετά μου επέτρεψαν την είσοδο.
Επίσης, ΔΕΝ με έθεσαν σε καραντίνα (!!), διότι όπως έμαθα λίγο μετά από έναν άλλον Έλληνα που ζει εδώ και ο οποίος γύρισε και αυτός εχθές από μια άλλη επαρχία της Κίνας, αυτόν και την Κινέζα φίλη του τους απαγόρεψαν την έξοδο από το σπίτι τους για τις επόμενες 14 ημέρες, επειδή ακριβώς μετακινήθηκε από άλλη περιοχή εντός της Κίνας.
Όταν επέστρεψα στο κτίριό μας, για να ξαναμπώ, μου ξαναμέτρησαν τη θερμοκρασία – όπως και σε όλους. Και, την ώρα που ο ένας σου μετράει την θερμοκρασία, ο άλλος σε φωτογραφίζει με το κινητό του.
Σε ΟΠΟΙΟ κτίριο και να πας να μπεις (στο Super Market, στο μανάβικο της περιοχής, οπουδήποτε), υπάρχει υπάλληλος που πρώτα σου μετράει τη θερμοκρασία και μετά σε αφήνει να μπεις στο μαγαζί.
Οι ταμίες φοράνε περίπου τη στολή που βλέπεις στην τηλεόραση να φοράνε οι νοσοκόμες (όχι ακριβώς, αλλά σχεδόν). Φοράνε ποδιά (σκουρόχρωμη, όχι λευκή, μάλλον για την αίσθηση), σκούφο, μάσκα και γάντια.
Μερικά μικρά καταστήματα, που λειτουργούν παρότι έχουν μόνον έναν υπάλληλο (πιθανότατα τον ιδιοκτήτη τους), έχουν φράξει την είσοδο του καταστήματος με ταινίες, ώστε να μην μπορούν οι πελάτες να μπουν μέσα – και τους εξυπηρετούν απέξω, από το πεζοδρόμιο.
Ο περισσότερος κόσμος παραγγέλνει οτιδήποτε χρειάζεταιon-line. Έτσι, από τους ελάχιστους ανθρώπους που κυκλοφορούν στους δρόμους, οι περισσότεροι κάνουν delivery
Όμως, σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα καθημερινότητα, όλες οι παραδόσεις γίνονται πλέον έξω από την είσοδο του κάθε κτιρίου, όχι στην πόρτα σου, όπως γινόταν μέχρι πρότινος
Σε πολλές μικρές γειτονιές – ή σε συγκροτήματα κτιρίων – έχουν δημιουργηθεί εφήμερα σημεία ελέγχου, για πεζούς και αυτοκίνητα, όπου ελέγχονται οι πάντες. Είδα περίπτωση στην οποία ο ένας εκ των security ψέκαζε με σπρέϋ της ρόδες ενός αυτοκινήτου, για να του επιτρέψει την είσοδο στον περίβολο του κτιρίου.
Ακόμα και στο ασανσέρ της πολυκατοικίας έχουν κρεμάσει (πρόχειρα) απολυμαντικά χαρτομάντηλα για να καθαρίζεις τα χέρια σου πριν πατήσεις το κουμπί του ορόφου
Γενικά, υπάρχει πολύς φόβος διάσπαρτος και κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει.
Πάντως, θεωρώ ότι με όλα αυτά τα μέτρα γρήγορα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Θα δείξει.