Ανάκαμψη, όχι πια γενόσημα ανάπτυξης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην μεταπολεμική αδυναμία της χώρας μας να δημιουργήσει ένα πλαίσιο επαρκούς περιφερειακής ανάπτυξης που δεν θα επέτρεπε τον κρατικό και οικονομικό υδροκεφαλισμό, την κατακλυσμιαία αστυφιλία. Αντί αυτού, επιχειρήθηκε στην πορεία η στήριξη της υπόλοιπης Ελλάδας με επιδοματική πολιτική, αθρόες επιδοτήσεις και… γενόσημα ανάπτυξης όπως η ίδρυση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε νομό ακόμη κι όταν αυτά δεν ανταποκρίνονταν σε ανάγκες της αγοράς, ούτε διέθεταν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αν κάτι θα έπρεπε να διδαχθούμε από τα μνημονικά χρόνια, πέρα από την υποχρέωση να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί με τα δημοσιονομικά μας και την ευκολία δημαγωγικής υπερχρέωσης, είναι ότι η ανάπτυξη δεν προκύπτει ως ευχή και δεν αποτελεί αποτέλεσμα της δράσης ενός και μόνο παράγοντα.

Το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον αποτελεί αναγκαία συνθήκη, δεν αρκεί όμως για να μετατρέψει μια χώρα σε πόλο έλξης επενδύσεων. Εδώ και μια δεκαετία αναπτύσσω αναλυτικά το απαραίτητο πλέγμα προϋποθέσεων για την οριστική επενδυτική στροφή.

Το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο αφορά μια σειρά παραγόντων ανταγωνιστικότητας στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εργασίας ανά μονάδα παραγωγικότητας, βασικός δείκτης εκσυγχρονισμού και σωστής αξιοποίησης των ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων.

Η εσωτερική και γεωπολιτική σταθερότητα όπως εκφράζεται από την κυβερνητική συνοχή, την κοινωνκή ηρεμία και την έλλειψη σοβαρών εξωτερικών κινδύνων. Αστάθμητο στοιχείο οι παγκόσμιες εμπορικές και νομισματικές συγκρούσεις και οι επιτοκιακές επιλογές των Κεντρικών Τραπεζών.

Η ποιότητα των υποδομών και των μεταφορών, ιδιαίτερα των τεχνολογικών δυνατοτήτων και της ψηφιακής προόδου ενόψει και των επιδράσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ένας τομέας στον οποίο συνεχίζουμε να βρισκόμαστε πίσω από τις εξελίξεις, ουραγοί των δομικών μεταβολών και μαζί με το υψηλό ενεργειακό κόστος μετατρέπουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα σε δαπανηρό σπορ.

Η γραφειοκρατία και η διαφθορά παραμένουν ακόμη αγκάθια, με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και την απλοποίηση των διαδικασιών να προχωρούν με αργότερους ρυθμούς από τους απαιτούμενους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπροστά της τιτάνιο έργο και περιορισμένο χρονικό ορίζοντα για να το ολοκληρώσει. Να πείσει ότι από την πλευρά της συνδυάζει μεταρρυθμιστική συνέπεια και διοικητική επάρκεια, ώστε να προσφέρει στους δυνητικούς επενδυτές όλο το πακέτο θετικών μεταβλητών που θα τους ενισχύσει την πρόθεση να επιλέξουν τη χώρα μας ως τον επόμενο επιχειρηματικό προορισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.