Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Φίλη
Γράφει ο Άγγελος Σινόπουλος, Μαθηματικός και Οικονομολόγος
Έχουμε κλείσει δύο χρόνια από την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές και μάλιστα την επίτευξη τέτοιου ποσοστού ώστε να είναι ταυτοχρόνως και αυτοδύναμη. Έχουν γίνει προσπάθειες με σκοπό την αλλαγή αρκετών δυσάρεστων και άδικων νόμων αλλά ο αστάθμητος παράγοντας της πανδημίας καθυστέρησε πολλές τέτοιες μεταρρυθμίσεις.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, είναι άξιες αναφοράς οι πρόσφατες δηλώσεις του τέως Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Πιο συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος πολιτικός ο οποίος αντιπροσωπεύει την πιο αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, μας τόνισε πως η τωρινή κυβέρνηση έκανε χρήση των χρημάτων που μάζεψε το κόμμα του όταν αυτό βρισκόταν στην εξουσία. Κατά μια μικρή λεκτική έννοια μπορεί κάτι τέτοιο να έχει βάση, αλλά κυριολεκτικώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βασικότερη παράμετρο. Ποια είναι αυτή; Ότι με ένα αχρείαστο μνημόνιο 15 δισεκατομμυρίων μέτρων τα οποία διήρκησαν για περίπου 3 χρόνια πέτυχε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Δηλαδή σε βάθος 3 χρόνων, λίγο πολύ ο κόσμος πλήρωσε επιπλεόν 45 δις μέτρα. Οπότε ναι, είναι πολύ λογικό με μια εξοντωτική φορολογία, με τον πλήρη κατακερματισμό της μεσαίας τάξης να συγκεντρώσεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στα ταμεία του κράτους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και δυστυχώς ούτε ο ίδιος κάνει λόγο γι’αυτό, ότι στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχασε περίπου 35 δις από την αξία του τραπεζικού συστήματος, χάσαμε τα χρήματα της τελευταίας αξιολόγησης, ένα εύλογο πόσο καταθέσεων μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, χάσαμε την ποσοτική χαλάρωση και φυσικά πήγαν πίσω οι προβλέψεις ανάπτυξης και για να φτάσουμε σ’αυτές μετά από τρία χρόνια, χρειάστηκαν επιπλεόν 15 δις μέτρα!
Πάνω σε όλα αυτά, πρέπει να υπερτονιστούν τα capital control και η ουσιαστική απαξίωση του ιδιωτικού τομέα και ακόμα ειδικότερα του ελεύθερου επαγγελματία. Αν αναλογιστούμε όλα τα παραπάνω, έγινε τεράστια προσπάθεια από τον ίδιο για να επιτευχθεί η πολιτική των επιδομάτων με σκοπό την εκμετάλλευση του φτωχότερου κοινωνικού στρώματος της χώρας.
Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Φίλης δίνει έμφαση σε μια συνεργασία μεταξύ του κόμματός του και του ΚΙΝΑΛ με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας «αριστερής» και «προοδευτικής» κυβέρνησης. Φαίνεται πως ξέχασε τα λεγόμενα του αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικώς για αυτούς τους πολιτικούς αντιπάλους, τις κατηγορίες και την σκευωρία για το σκάνδαλο Νοβάρτις και σε γενικές γραμμές υπάρχει μια αμνησία για όλα αυτά και πολλά άλλα όπως δήθεν εκβιασμοί για το ξεπούλημα του ονόματος μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα θέματα που αφορούν αριστερές πρακτικές.
Το ΚΙΝΑΛ οφείλει να συνεχίσει την αντιπολίτευση που κάνει και να έχει κατά νου πως πολλά από τα ηγετικά του στελέχη συμμετείχαν επιτυχώς στη συγκυβέρνησή με τη ΝΔ στο διάστημα 2012-2014.
Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι αλλοπρόσαλλες εναλλαγές στο λέγειν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τα πολλά fake news σε διάστημα 2 ετών και με άστοχες κατηγορίες ακόμα και για στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, ίσως αυτή είναι η βασική αιτία και ο κόσμος είναι παντελώς δύσπιστος απέναντι τους και σίγουρα θα σκεφτεί ακόμα περισσότερο για το αν αξίζει μια ευκαιρία παραπάνω ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του.
Τέλος, ως εκπαιδευτικός θα ήθελα να δώσω έμφαση και στη δήλωση πως άργησε η κυβέρνηση να κάνει διορισμούς στην παιδεία και τη μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταρχάς, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην παιδεία. Είναι επίσης γεγονός πως αρκετές περιοχές της χώρας (και ακόμα περισσότερο οι δυσπρόσιτες) αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις των καθηγητών αρκετά συχνά. Δυστυχώς αυτά τα προβλήματα είναι χρόνια και δεν φταίει (τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό) η σημερινή κυβέρνηση γι’αυτήν την κατάσταση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένας αναπληρωτής καθηγητής παίρνει για περίπου 8 μήνες 850 ευρώ στην τσέπη του και προκειμένου να πάει σε μια δυσπρόσιτη περιοχή, έχει πάρα πολλά έξοδα τα οποία πολλαπλασιάζονται όταν βρεθεί σε νησί. Και το χειρότερο, εξαιτίας της πανδημίας και της θλιβερής κατάστασης που όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινώς, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δώσουμε παραπάνω κίνητρα στους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν και να πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλές αντιξοότητες.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω πως είναι αναπόφευκτο να μειωθούν οι εισακτέοι μιας και τα προηγούμενα χρόνια, οι βάσεις των σχολών είχαν πιάσει πάτο με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της τριτοβάθμιάς εκπαίδευσης. Είναι εξωφρενικό σχολή Μαθηματικών να έχει βάσει περίπου 3.500 μόρια! Είναι επίσης καταστροφικό σχολές χωρίς ιδιαίτερο και χρήσιμο περιεχόμενο να δέχονται φοιτητές και να πληρώνουμε ως κράτος αρκετούς μισθούς χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα στην κοινωνία.
Σε σχέση μ’όλα αυτά, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο η κυβέρνηση να ανοίξει αρκετά ΙΕΚ (αν γίνεται ακόμα και σ’όλες τις κωμοπόλεις) με αποστερώ σκοπό την αποκόμιση συγκεκριμένων γνώσεων έτσι ώστε να μπορεί ένας νέος να τις χρησιμοποιήσει στη δουλειά του άμεσα και σωστά!
Οι απόψεις για τα παραπάνω θέματα μπορεί να ποικίλουν αλλά ζούμε στο 2021 και πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές. Ο Κύριος Φίλης αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει με κάθε τρόπο να εξηγούμε με επιχειρήματα και ειδικότερη ανάλυση το κάθε τι που δηλώνει .