Ρωσία: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για Ουκρανία- Η Πολωνία προειδοποιεί για κίνδυνο πολέμου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε την Πέμπτη (13 Ιανουαρίου) ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε πόλεμο, ενώ η Ρωσία λέει ότι δεν εγκαταλείπει ακόμη τη διπλωματία, αλλά ότι ειδικοί στρατιωτικοί προετοιμάζουν εναλλακτικές σε περίπτωση που οι εντάσεις κατά της Ουκρανίας δεν μπορέσουν να αποκλιμακωθούν.
Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραμένει υψηλή με περίπου 100.000 ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται στην περιοχή. Ο Λευκός Οίκος επίσης ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημοσιοποιήσουν εντός 24 ωρών πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία ίσως προσπαθήσει να επινοήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει μια τέτοια εισβολή.
«Οι καμπάνες του πολέμου ακούγονται δυνατά και η ρητορική έχει γίνει οξεία», δήλωσε ο Μάικλ Κάρπεντερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στη Βιέννη.
Ενώ από την άλλη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με παρόμοιο τόνο στους δημοσιογράφους: «Η απειλή στρατιωτικής εισβολής είναι υψηλή. Δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για άλλες συνομιλίες. Πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τους συμμάχους και τους εταίρους».
Η Ρωσία δήλωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς προσπαθεί να πείσει τη Δύση να αποκλείσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να «ανατρέψει» δεκαετίες επέκτασης της συμμαχίας στην Ευρώπη, αιτήματα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει «non–starters».
«Η εξέλιξη αυτή είναι πραγματικά απογοητευτική», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς στους δημοσιογράφους μετά από μια συνεδρίαση του ΟΑΣΕ- το τρίτο σκέλος μιας σειράς συνομιλιών μεταξύ Ανατολής και Δύσης αυτή την εβδομάδα.
Προειδοποίησε για πιθανές «καταστροφικές συνέπειες» εάν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε αυτό που η Ρωσία έχει αποκαλέσει «κόκκινες γραμμές» ασφαλείας, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει τη διπλωματία και μάλιστα θα την επιταχύνει.
Τα ρωσικά σχόλια αντικατοπτρίζουν ένα μοτίβο όπου η Μόσχα θέλει μεν να συνεχίσει τη διπλωματία, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις να αντιστρέψει την αύξηση των στρατευμάτων της κοντά στην Ουκρανία και προειδοποιεί για απροσδιόριστες συνέπειες για την ασφάλεια της Δύσης εάν τα αιτήματά της δεν εισακουστούν.
Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου δήλωσε στο φόρουμ ασφαλείας 57 χωρών: «Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε τα τελευταία 30 χρόνια».
Παραβλέποντας τους πολέμους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και σε τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το σχόλιό του φανερώνει το επίπεδο της ευρωπαϊκής ανησυχίας για τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατευμάτων από τη Ρωσία σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά της με την Ουκρανία.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά η στρατιωτική της ενίσχυση έχει αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Ράου ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη στη συνάντηση της Βιέννης, η οποία ακολούθησε τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη τη Δευτέρα και μια διάσκεψη Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
«Διαφορά προσεγγίσεων»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν δείξει ότι υπήρχε «αδιέξοδο ή διαφορά προσεγγίσεων» και δεν βλέπει κανένα λόγο να ξανακαθίσουν στο τραπέζι τις επόμενες ημέρες για να ξαναρχίσουν οι ίδιες συζητήσεις.
Δήλωσε στην τηλεόραση RTVI ότι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί παρέχουν επιλογές στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία.
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε κατά περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου με αφορμή τα σχόλια του Ριαμπκόφ, τα οποία προκάλεσαν επίσης πωλήσεις κρατικών ομολόγων. Ένας trader σε μεγάλη ρωσική τράπεζα δήλωσε στο Reuters ότι η αγορά αντέδρασε εν μέρει στο σχόλιο του Ριαμπκόφ, ότι δεν θα επιβεβαίωνε ούτε θα απέκλειε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει «στρατιωτικές υποδομές» στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.
Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να θέλει «την επιλογή να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για μια εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων σαμποτάζ και επιχειρήσεων πληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία».
Η Ουάσιγκτον θα μοιραστεί λεπτομέρειες «σχετικά με αυτό που βλέπουμε ως την πιθανή δημιουργία ενός προσχήματος» με τα μέσα ενημέρωσης εντός 24 ωρών, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρεζνίκοφ για τη ρωσική ενίσχυση. Το Πεντάγωνο εκτίμησε ότι τα δύο τρίτα των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία ήταν «εκτός φρουράς», δηλαδή είχαν αναπτυχθεί από άλλα μέρη της Ρωσίας.
Η Μόσχα λέει ότι απειλείται από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της με την ένταξη 14 νέων μελών από την πρώην κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Θέλει να χαράξει «κόκκινες γραμμές» για να εμποδίσει τη συμμαχία να δεχθεί την Ουκρανία ως μέλος ή να εγκαταστήσει πυραύλους εκεί.
Η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα, αλλά δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει για τον έλεγχο των εξοπλισμών, την ανάπτυξη πυραύλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αφήσει πίσω της μια από τις πιο τεταμένες στιγμές στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο πρέσβης Λουκάσεβιτς δήλωσε στον ΟΑΣΕ ότι αν η Μόσχα δεν λάβει εποικοδομητική απάντηση, «θα αναγκαστούμε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική ισορροπία και να εξαλείψουμε απαράδεκτες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια».
Συνέχισε: «Η Ρωσία είναι μια φιλειρηνική χώρα. Αλλά δεν χρειαζόμαστε ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος. Η ανάγκη για την απόκτηση αυτών των νομικά επισημοποιημένων εγγυήσεων ασφαλείας για εμάς είναι άνευ όρων».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις που παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί της αμερικανικής Γερουσίας, το οποίο θα έθετε στο στόχαστρο κορυφαίους Ρώσους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα, εάν η Ρωσία πραγματοποιούσε επίθεση στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν θα ισοδυναμούσε με διακοπή των σχέσεων.
«Αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά αρνητικά την εμφάνιση τέτοιων εγγράφων και δηλώσεων στο πλαίσιο μιας σειράς διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και ανεπιτυχών», είπε.