Ο ρόλος του χρήματος
Γράφει ο Νίκος Μιχαλόπουλος, Ελεύθερος Επαγγελματίας
Money makes the world go round λέει μια έκφραση και είναι γεγονός πως το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη της σύγχρονης ζωής!
Έχω χρήμα άρα υπάρχω! Μου δίνει αγοραστική δύναμη, έχω την ευκαιρία να πάω να διασκεδάσω, μου δίνει την δυνατότητα για κοινωνικές συναναστροφές και προσωπική ανάπτυξη! Να κάνω ταξίδια! Από όλα τα παραπάνω μπορεί να καταλάβει κανείς πως το χρήμα δεν είναι ο σκοπός αλλά το μέσο για να είσαι ελεύθερος! Αυτό σημαίνει οικονομική ελευθερία!
Συμπέρασμα λοιπόν; Το χρήμα δεν είναι να το αποταμιεύουμε! Το χρήμα είναι η ανταμοιβή μας ώστε να μπορούμε να αποκτήσουμε αυτά που θέλουμε! Ένα μέσο ανταλλαγής για να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη! Πρέπει να κυκλοφορεί και να γυρίζει! Έτσι λειτουργεί και αναπτύσσεται η οικονομία! Γενική αρχή είναι ότι το χρήμα πρέπει να παράγει χρήμα, το κεφάλαιο πρέπει να απλώνεται!
Θα με ρωτήσετε, να μην αποταμιεύει; Και σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
Για αυτόν τον λόγο υπάρχει η ασφάλιση, ώστε με μια μικρή ετήσια συνδρομή ο κάθε άνθρωπος έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ενιαίο ταμείο που θα αποκαταστήσει τυχόν οικονομικές ζημιές ή προβλήματα υγείας! Με έναν όρο ασφάλιση είναι η μεταβίβαση του κάθε οικονομικού κινδύνου σε κάποιον οργανισμό, ικανό να το να αναλάβει.
Το χρήμα που δεν χρησιμοποιείται, πρέπει να επενδύεται πάνω στις ιδέες και τα ταλέντα μας, γίνεται το μέσο εξέλιξης μας, είναι η προσφορά μας στην κοινωνία και η εκπλήρωση της ανάγκη μας να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε έργο, συμβάλλοντας στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προσωπική ανάπτυξη και στην εξέλιξη!
Σε παλιότερες εποχές οι πολίτες αγόραζαν γη και οικόπεδα με την πρόφαση ότι δεν χάνουν ποτέ την αξία τους, θεωρώντας την στασιμότητα ως επένδυση, αντί να βρουν πιο παραγωγικούς τρόπους που θα τους έφερνε εισόδημα. Ίσως έφταιξε η έλλειψη επενδυτικής παιδείας και επιχειρηματικότητας, πληγές που δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει και καθιστούν πιο δύσκολη την ανάπτυξη της χώρας!
Ο Έλληνας είναι ο άνθρωπος που επιθυμεί να λαμβάνει χρήμα χωρίς να τον ενδιαφέρει να το αναπαράγει, είναι ο ορισμός του κρατιστή, του ανθρώπου που θεωρεί πως υπεύθυνο για την ευημερία του ή μη είναι το κράτος και όχι ο ίδιος, πάνω σε αυτό το σημείο μπορώ να εντοπίσω και έναν υπαρκτό πολιτειακό κίνδυνο,όταν οι πολίτες υποτάσσονται πρόθυμα στο κράτος παραχωρώντας τις ελευθερίες τους,αυτό είναι ο φασισμός κατά τα λεγόμενα του εμπνευστή του, του Τζιοβάνι Τζεντίλε, είναι η αρχή του ολοκληρωτισμού, επομένως με την αδυναμία να παράγουμε χρήμα είμαστε συνεχώς υποταγμένοι σε κάποιον άλλον, συνεπώς με έναν τόσο μεγάλο δημόσιο τομέα βρισκόμαστε υποταγμένοι στο κράτος παραχωρώντας του τις οικονομικές μας ελευθερίες, το οποίο για να διατηρήσει τον έλεγχο αναγκάζεται να υπερφορολογεί όσους παράγουν χρήμα,καταστρέφοντας την οποιαδήποτε προσπάθειαοικονομικής ανάκαμψης.
Αν γνωρίζαμε πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το μέσο, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το τραγικό σημείο, δεν θα είχε γιγαντωθεί το δημόσιο τόσο! Οι πολίτες θα είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ο στόχος θα ήταν όχι να αποκτήσουν λεφτά αλλά πως θα τα αποκτήσουν ώστε να ζήσουν καλύτερα, παράγοντας επιπλέον περισσότερο χρήμα για τους ίδιους και τις ανάγκες τους.
Είδαμε λοιπόν πως ο κατακριτέος στην χώρα μας καπιταλισμός, είναι η ικανότητα να παράγει κανείς χρήμα και να αποκτάει οικονομική ελευθερία, και η οικονομική ελευθερία είναι το πρόβλημα για μία κοινωνία υποταγμένη στο κράτος καθώς έτσι αυτό χάνει τον έλεγχο και την εξουσία προς πολίτες του.