Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου έναντι της Τουρκίας
H συγκρότηση κοινού μετώπου με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου μπορεί να είναι η απάντηση στις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας.
Αυτό τόνισε μιλώντας στον Sky σήμερα ο καθηγητής Γεωπολιτικής κ. Γιάννης Μάζης.
Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος
«Η πολιτική της Τουρκίας από το 1956 όπως οριοθετήθηκε από τις ενέργειες της στην Κύπρο είναι σταθερή. Ειδικά μετά την εισβολή στη μεγαλόνησο, η Ελλάδα προληπτικά υιοθέτησε μια πολιτική κατευνασμού για τη γειτονική Τουρκία με λαμπρές στιγμές και εξαιρέσεις όπως στην περίπτωση του Μαρτίου του 1987, με τη γνωστή αντίδραση του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου και αργότερα όταν αποφάσιζε να επιδείξει αποτρεπτική διάθεση. Αυτή πάντα γινόταν σεβαστή από την Τουρκία. Και από τις ισχυρές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ όμως τώρα, δείχνουν ότι δεν έχουν ιδία αντίληψη περί προβολής ισχύος τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τίθεται υπό αναθεώρηση το δόγμα αυτό και αυξάνεται η επιρροή της Μόσχας. Αυτά είναι στοιχεία στα οποία έπρεπε να δοθεί έμφαση. Χρειάζεται αποτρεπτική πολιτική συντεταγμένη που να λαμβάνει υπόψη το μόνιμο στρατιωτικό σχεδιασμό της Τουρκίας σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δυστυχώς όμως επικράτησαν άλλες φωνές . Επετράπησαν φωνές κατευνασμού. Αυτό πενήντα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή δείχνει ότι είχε αρνητικά αποτελέσματα. Διεκδικούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας τώρα μετά τα όσα έγιναν στην Κύπρο. Η γειτονική χώρα κλιμακώνει μεθοδικά τακτικά την ένταση», δήλωσε ο κ. Μάζης που αναφέρθηκε σε όσα είχε αναφέρει και ο Τούρκος ναύαρχος Τσιχάντ Γιακσί. Αναφορά σε αυτά είχε κάνει κατά την ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στη χώρα με αφορμή τις γεωτρήσεις της γειτονικής χώρας στην Κύπρο.
Ο κ. Μάζης τόνισε πως όσο η Ελλάδα τηρεί ηττοπαθή στάση τόσο η Τουρκία θα κλιμακώνει την ένταση.
« Αυτό που χρειάζονταν και δεν το κάναμε ήταν η αποτροπή και ο αποτρεπτικός σχεδιασμός για να μην εγκαταλειφθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους. Μπαίνουμε στην πλέον κρίσιμη φάση με τη γειτονική χώρα .Όσο η Τουρκία βλέπει ηττοπαθή στάση από την Ελλάδα, τόσο , θα κλιμακώνει την ένταση. Πείτε μου τι θα κάνουμε όταν η Τουρκία αποστείλει ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης για γεωτρήσεις σε αυτό που θεωρούμε θαλάσσια ζώνη;», αναρρωτήθηκε.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η οριοθέτηση ΑΟΖ τώρα από την Ελλάδα περιορίσει τις αξιώσεις της Τουρκίας ο κ. Μάζης τόνισε:
« Δεν μπορεί να φρενάρει αυτό τις αξιώσεις της Τουρκίας. Αν η Ελληνική η Κυπριακή η Αιγυπτιακή πλευρά με την υποστήριξη του Ισραήλ δημιουργήσουν ένα σύμπλοκο δυνάμεων με συμμάχους χώρες όπως η Γαλλία μπορούν να κερδίσουν δικαστική μάχη . Μιλάμε για άμεση οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου.