Μπράβο στην κυρία Κεραμέως!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, Συγγραφέας

Ημουν, είμαι και θα παραμείνω υπέρμαχος της λειτουργίας Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Για πάρα πολλούς λόγους, που δεν έχει νόημα να τους παραθέσω εδώ.

Αυτό δεν σημαίνει οτι είμαι εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης, αντιθέτως! Άλλωστε και εγώ δημόσια εκπαίδευση παρακολούθησα σε όλα της τα επίπεδα. Από το Εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο Ασημενίου Εβρου και το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου, μέχρι την Πάντειο.

Πιστεύω, με πάθος, σε μια ποιοτικά αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία, η οποία θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ για τους μη έχοντες και τους αδύναμους. Αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη της Πολιτείας προς τις νέες γενιές.

Υποστηρίζω, επίσης, οτι ακόμα και στη δημόσια Παιδεία, από ένα εισοδηματικό επίπεδο και πάνω, πρέπει να καθιερωθούν δίδακτρα. Γιατί οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Όμως, αυτό το άθλιο κράτος μας, δέσμιο μιας παρωχημένης αριστερής και κρατικοδίαιτης λογικής, οχυρώνεται πίσω από το αναχρονιστικό άρθρο 16 του Συντάγματος και απαγορεύει την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Προσέξτε, τον παραλογισμό. Το κράτος επιτρέπει την λειτουργία ιδιωτικών σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που προσφέρουν τις βάσεις, αλλά απαγορεύει την τριτοβάθμια στην οποία, ούτως ή άλλως δεν πηγαίνουν όλοι.

Αυτός ο αναχρονιστικός παραλογισμός ισχύει μόνον στην Ελλάδα, στη Βόρεια Κορέα και στην Κούβα, αν θυμάμαι καλά. Η Ελλάδα θα μπορούσε, κάθε χρόνο, να δέχεται εκατομμύρια ξένων φοιτητών και να αποτελεί ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΝΤΡΟ παιδείας!

Για φανταστείτε έναν φοιτητή Φιλοσοφίας από τις ΗΠΑ, τι δεν θα έδινε να σπουδάσει φιλοσοφία στη σκιά της Ακρόπολης, να περπατήσει στα ίδια μέρη που περπατούσε ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης….

Έναν νέο, που θέλει να σπουδάσει αρχιτεκτονική, να βλέπει το θαύμα της Ακρόπολης και να εργάζεται εκεί που εργάστηκε ο Φειδίας, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης.

Έναν φοιτητή δραματικής σχολής, να δίνει εξετάσεις στην Επίδαυρο…

Έναν φοιτητή της Ιατρικής να περπατάει στις γειτονιές του Ιπποκράτη…

Και ούτω καθ΄ εξής…

Όμως, αυτή η μίζερη και φοβική Ελλάδα φοβάται να ανταγωνιστεί με τους καλύτερους και φτιάχνει νόμους για να βάζει εμπόδια και να κατοχυρώνει προνόμια. Για τους ημετέρους!

Για να έρθουμε στο προκείμενο. Εχω διδάξει πολλά χρόνια στα λεγόμενα, με απαξιωτικό τρόπο, Κολέγια,…

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, εξ αυτών εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα Βρετανικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων, υψηλοτάτων προδιαγραφών και απαιτήσεων. Εννοείται πολύ αυστηρότερα από τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Και οι διδάσκοντες τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τους αντίστοιχους καθηγητές των δημοσίων! Οι δεν απόφοιτοι των, λεγόμενων Κολεγίων, δεν υστερούν σε τίποτα απέναντι των συναδέλφων αποφοίτων των δημοσίων Πανεπιστημίων. Δεν το αποκλείω μάλιστα να είναι και καλύτεροι! Εχω ιδίαν αντίληψην!

Αυτά τα παιδιά, και είναι χιλιάδες, όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν επαγγελματικά δικαιώματα επειδή σπούδασαν στην Ελλάδα, ακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξένου, αναγνωρισμένου πανεπιστημίου, ενώ οι συνομήλικοί τους που σπούδαζαν στα Πανεπιστήμια της Βαλκανικής αναγνώριζαν τα πτυχία τους! Αυτό αποτελεί μια αδικία!

Ορθώς, ορθότατα κατά τη γνώμη μου και μπράβο στην κυρία Κεραμέως που, υλοποιώντας μια προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνει αυτό που πρέπει. Δίνει σ’ αυτά τα παιδιά το αυτονόητο! Τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα που αποκτήθηκαν με προσπάθεια και κόπο. Χωρίς να τους τα χαρίσει κανένας…

Αλλωστε η αξία τους, όπως και η αξία όλων μας, κρίνεται στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Εκεί αξιολογούμαστε όλοι…

Και μακάρι αυτή η γενναία απόφαση της κυρίας Κεραμέως, για την οποία είμαι βέβαιος οτι θα λοιδορηθεί, να ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Θα αποτελέσει μια πραγματική πρωτοποριακή μεταρρυθμιστική τομή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.