Μ. Kεφαλογιάννης στο LastPoint: “Η Τουρκία ξεμακραίνει από την Ευρώπη και γίνεται κράτος ταραξίας”
«Η Τουρκία προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση με σύνεση, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Ανέκαθεν αποτελούσε ένα δύστροπο γείτονα. Που πυροδοτεί εντάσεις και δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών».
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο LastPoint.gr o ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και προσθέτει πως η Τουρκία αποτελεί μία χώρα με σαφές έλλειμμα Δημοκρατίας που έχει πλήρως εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή της προοπτική και έχει μεταλλαχθεί σε ένα κράτος ταραξία.
“Οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την κυβέρνησης Σάρατζ της Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, η εκδοχή περί «Γαλάζιας Πατρίδας», η παρουσίαση χαρτών με παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι κάποια από τα ηχηρά περιστατικά του νέου οθωμανισμού που προσπαθεί να προβάλλει η Τουρκία”, δηλώνει ο κ. Κεφαλογιάννης.
Σε ερώτηση σχετικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζει:
«Το άκυρο και παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας με το οποίο οριοθετήθηκε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών ασφαλώς δεν παράγει κανένα έννομο δικαίωμα καθώς βασικά πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.Για να καταστεί εφικτή η «γειτνίαση» των ηπειρωτικών ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης, η τουρκική πλευρά «κατά το δοκούν» εξαφανίζει ως δια μαγείας το Καστελόριζο και ορίζει αυθαίρετα ότι η Κρήτη και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα δεν έχουν δικαίωμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ.»
Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Κεφαλογιάννη στην συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Μαρία Χοδνρογιάννη:
Η Τουρκία συνεχώς ανεβάζει την ένταση. Τελευταία έθεσε θέμα νησιών Ιμίων, υφαλοκρηπίδας, αποστρατικοποίησης και φυσικών πόρων . Σας ανησυχεί όλο αυτό; Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;
Η Τουρκία ανέκαθεν αποτελούσε ένα δύστροπο γείτονα. Που πυροδοτεί εντάσεις και δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 αποτελεί μία χώρα με σαφές έλλειμμα Δημοκρατίας που έχει πλήρως εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή της προοπτική και έχει μεταλλαχθεί σε ένα κράτος ταραξία.
Μέσα από ένα ιδιότυπο κρεσέντο «νεοοθωμανισμού» καταπάτα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και επιχειρεί να αποκτήσει ένα περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε από τον Τούρκο πρόεδρο και την ανώτατη τουρκική ηγεσία να αμφισβητείται η Συνθήκη της Λωζάννης, να επανέρχονται τα «σύνορα της καρδιάς μας» και ο «εθνικός όρκος».
Ενώ προχώρησε σε απίστευτες προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδος και της Κύπρου κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την κυβέρνησης Σάρατζ της Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, η εκδοχή περί «Γαλάζιας Πατρίδας», η παρουσίαση χαρτών με παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι κάποια από τα ηχηρά περιστατικά του νέου οθωμανισμού που προσπαθεί να προβάλλει η Τουρκία.
Η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου. Που η Τουρκία όχι μόνο δεν το σέβεται αλλά το καταπατά βάναυσα προκαλώντας με τη στάση της κινδύνους αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Η Τουρκία προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση με σύνεση, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα.
Πως μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις της Τουρκίας που υπογραμμίστηκαν με την συμφωνία με την Λιβύη; Θα βοηθούσε τώρα ο καθορισμός ΑΟΖ;
Το άκυρο και παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας με το οποίο οριοθετήθηκε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών ασφαλώς δεν παράγει κανένα έννομο δικαίωμα καθώς βασικά πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
Για να καταστεί εφικτή η «γειτνίαση» των ηπειρωτικών ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης, η τουρκική πλευρά «κατά το δοκούν» εξαφανίζει ως δια μαγείας το Καστελόριζο και ορίζει αυθαίρετα ότι η Κρήτη και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα δεν έχουν δικαίωμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ.
Και εφαρμόζει α λα καρτ τη Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας προκλητικά «κωφεύοντας» σε συγκεκριμένα άρθρα της. Όπως το Άρθρο 121 που ρητά ορίζει ότι τα νησιά που κατοικούνται και έχουν οικονομική ζωή έχουν ίδιο δικαίωμα ΑΟΖ όσο και οι ηπειρωτικές περιοχές.
Σας θυμίζω ότι τη συγκεκριμένη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας την αποδέχεται πλέον το σύνολο των κρατών –πλην Τουρκίας αν και την έχει αξιοποιήσει για να οριοθετήσει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και να επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά της ύδατα στα 12ν.μ.- είτε την έχουν υπογράψει όπως η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών είτε δεν την έχουν κυρώσει, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που, όμως, την θεωρούν πλέον εθιμικό Δίκαιο.
Η Ελλάδα, ασφαλώς, δεν απεμπολεί το δικαίωμα της να ανακηρύξει ΑΟΖ, μετά από συμφωνία με τις παρακείμενες χώρες και στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ, στο χρόνο που θα αποφασίσει ή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.
Θα βοηθούσε την Ελλάδα μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γεγονός όμως που προϋποθέτει συνυποσχετικό με την Τουρκία;
Όπως ακριβώς αναφέρετε η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προϋποθέτει την ύπαρξη συνυποσχετικού με την Τουρκία. Η Ελλάδα στη μακρινή δεκαετία του ’70 είχε προσφύγει μονομερώς και απερρίφθη η προσφυγή της, όχι στην ουσία αλλά ακριβώς λόγω της μη ύπαρξης συνυποσχετικού. Και εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία. Που αν και δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου ζητά να συμπεριληφθούν στο συνυποσχετικό όλες οι παράνομες διεκδικήσεις που έχει από την Ελλάδα και να αποφανθεί η Χάγη εφ’ όλης της ύλης. Η πάγια ελληνική θέση είναι ότι η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η επίλυση του νομικού ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, άρα πλέον μετά την υπογραφή στο Μοντέγκο Μπέι το 1982 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η Τουρκία έχει εγείρει σειρά απαράδεκτων παράνομων διεκδικήσεων κατά της Ελλάδος και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Έχει βάλει στο τραπέζι, πρόσφατα και με προσφυγή στη Χάγη, κάθε πιθανή και απίθανη διεκδίκηση. Η θέση μας για την υπογραφή συνυποσχετικού είναι πάγια δεν αλλάζει. Όταν η Τουρκία αποφασίσει να προσχωρήσει στη διεθνή νομιμότητα τότε –και αυτό φοβάμαι ότι θα αργήσει να συμβεί- θα είμαστε να έτοιμοι να προσφύγουμε στη Χάγη.
Τι σημαίνει για σας η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed ;
Η συμφωνία για τον αγωγό East Med μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος και σε λίγο και της Ιταλίας ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Με πολλαπλές θετικές διαστάσεις για τη χώρα μας. Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου έχει διάσταση αναπτυξιακή, οικονομική και κυρίως γεωστρατηγική. Ένας αγωγός που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί πλέον δυναμική επιλογή για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και το γεωστρατηγικό ρόλο τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής.
Είναι έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει έρευνες της Τουρκίας στην περιοχή Νοτίως της Κρήτης όπως έχει εξαγγελθεί; Πήρατε απάντηση στην παρέμβαση σας στην επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Κρήτη και Δωδεκάνησα;
Σας θυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, στο Συμβούλιο Κορυφής έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κυρώσεις που είναι πλέον στο στάδιο της εφαρμογής. Και είμαι πεπεισμένος ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί αν η Τουρκία επιχειρήσει την οποιαδήποτε έρευνα εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Στην περίπτωση των παράνομων γεωτρήσεων στην Κύπρο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε τονίσει ότι η Τουρκία δεν έχει απέναντι τις 800.000 των Κυπρίων πολιτών αλλά τα 520 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών. Κάτι τέτοιο θα συμβεί και πάλι στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει κάποια παρόμοια παράνομη ενέργεια εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων στα προβλήματα της Ελλάδος με την Τουρκία καθώς φαίνεται ότι οι πάντες είναι υπέρ της χώρας μας όπως φάνηκε και από τη διάσκεψη στο Βερολίνο; Πόσο μπορεί η χώρα μας να βασιστεί στους συμμάχους της τελικά;
Νομίζω ότι τόσο η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παράνομο και άκυρο μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης Τουρκίας που οριοθετεί ΑΟΖ μεταξύ τους όσο και των υπολοίπων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και πάρα πολλές άλλες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη στήριξη που έχει η χώρα μας απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία όχι μόνο καταπατά το Διεθνές Δίκαιο αλλά στέκεται κυριολεκτικά απέναντι από τη διεθνή νομιμότητα.
Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία με τις προκλητικές και επιθετικές της ενέργειες, με τις παράνομες συμφωνίες και διεκδικήσεις λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι πλέον ένας παράγοντας ανασφάλειας σε μία ευαίσθητη περιοχή.
Ποια είναι η άποψη σας για το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα καθώς κάτοικοι και αυτοδιοίκηση σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο διαμαρτύρονται έντονα για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων;
Κυρίαρχο μέλημα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών και η προσωρινή παραμονή όσων δεν δικαιούνται άσυλο σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επαναπροώθησή τους είτε στη χώρα εισόδου τους, εν προκειμένων την Τουρκία είτε στη χώρα καταγωγής τους.
Περάσαμε μία πενταετία ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελε να καταλάβει λόγω ιδεοληπτικών εμμονών ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη και πρέπει να έχουμε άλλη αντιμετώπιση στον πρόσφυγα και άλλη στον μετανάστη. Μία πενταετία που τα παχιά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ περί αλληλεγγύης βούλιαξαν στην ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης λόγω των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων του «λιάζονται και εξαφανίζονται». Παραλάβαμε περίπου 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης ασύλου και 15.000 ενστάσεις στο δεύτερο βαθμό εξαιτίας της παρελκυστικής νομοθετικής πρωτοβουλίας μίας κυβέρνησης που ακόμη και σήμερα ως αντιπολίτευση αρνείται να καταλάβει τη διαφορά πρόσφυγα και μετανάστη.
Η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο και ο σημερινός της σχεδιασμός εστιάζονται στην καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας – ελπίζω η αντιπολίτευση να έχει επιτέλους κατανοήσει ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα- με την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και τη συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την FRONTEX και τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, στην ταχύτερη απονομή ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται πραγματικά, στην επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται, στην αποσυμφόρηση των νησιών με προοπτική η νησιωτική Ελλάδα να λειτουργεί σαν τράνζιτ και όχι ως χώρος μόνιμης παραμονής προσφύγων
Όλα αυτά έχουν ως στόχο όχι μόνο την αποτροπή νέων μεταναστευτικών ροών αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και νησιωτικής Ελλάδας.
Σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή με την αντιπολίτευση για τον εκλογικό νόμο. Ποια η άποψη σας;
Με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου ολοκληρώνεται ένας θεσμικός κύκλος που ξεκίνησε με την ψήφο των ομογενών και την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο νέος εκλογικός νόμος που πέρασε μετά από πρόταση της συμπολίτευσης στη Βουλή εξασφαλίζει το κυρίαρχο ζητούμενο των εκλογών. Επόμενη μέρα με σταθερή κυβέρνηση. Ένας εκλογικός νόμος ορθότερος και αναλογικότερος από τον προηγούμενο που απλώς έδινε το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού καθώς παρέχει μπόνους εδρών κλιμακωτά όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό πάνω από το 25%.
Η επιστροφή στην κανονικότητα που επαγγέλλεται η κυβέρνηση πρέπει να έχει ως στόχο την πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίζεται με τετραετείς κύκλους κυβερνητικής θητείας.
Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα δεν εξασφαλίζει ούτε την κυβερνησιμότητα ούτε την πολιτική σταθερότητα. Παράγει ασταθείς κυβερνήσεις που δεν μπορούν να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις καθώς αποτελούν προϊόντα πολιτικών συμβιβασμών ενίοτε και μεταξύ κομμάτων με τελείως αντίθετη ιδεολογική κατεύθυνση.
Ποια μέτρα συγκεκριμένα θα πρέπει να επιβληθούν στις ΜΚΟ καθώς πολλά έχουν ακουστεί για τη λειτουργία τους στο θέμα του μεταναστευτικού;
Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα κρίσιμη κατηγορία είναι οι ΜΚΟ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αυστηρότατος έλεγχος στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό και όπου παρατηρούνται παρανομίες θα υπάρχουν κυρώσεις.
Η τροπολογία που θα φέρει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία προβλέπει τη δημιουργία μητρώου εργαζομένων στις ΜΚΟ. Με τον τρόπο αυτό θα ελεγχθεί η παρείσφρηση στοιχείων που έχουν σχέση με τους παράνομους διακινητές.
Μην ξεχνάμε ότι έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο ΜΚΟ να φτάνουν πρώτες στο ακριβές σημείο που ελλιμενίζεται μια βάρκα στην ελληνική πλευρά, κάτι που εγείρει ασφαλώς ερωτήματα για πιθανές σχέσεις με διακινητές. Σε αυτή την περίπτωση η αστυνομία θα έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε ό,τι προβλέπει ο νόμος ώστε να παταχθεί το φαινόμενο. Στη χώρα απαιτείται να παραμείνουν μόνο οι ΜΚΟ αυτές που προσφέρουν έργο και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι νόμοι.