Κυρανάκης: Οι απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες

«Η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών μετακινήσεων ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους, ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές.

Οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες που δεν μπορούν να διευθετήσουν τι θα γίνει με τα 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, δεν νομιμοποιούνται να κάνουν παρατηρήσεις στην Ελλάδα»

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων συνέντευξή του στο LastPoint.gr o βουλευτής  στην περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης με αφορμή το μεταναστευτικό πρόβλημα που για μια φορά ακόμη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

«Για να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα, χρειάζονται λύσεις βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης. Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να είναι μέλος της Ζώνης του Σένγκεν, να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αλλά να αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά στη μεταναστευτική κρίση», τονίζει ο κ. Κυρανάκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται επίσης στα ζητήματα με την γειτονική χώρα Τουρκία  αλλά και στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό eastmed .

“Η συμφωνία έχει οικονομική, αναπτυξιακή και διπλωματική διάσταση, θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο και θα δώσει στρατηγικό βάθος στη συνεργασία μας με το Ισραήλ, γεγονός που αποτελεί εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”, αναφέρει.

Η συνέντευξή του κ. Κυρανάκη αναλυτικά:

Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο και συνεργάτη του LastPoint, Μαρία Χονδρογιάννη

Ποιο είναι το σχόλιό σας για όσα συνέβησαν στην πρόσφατη επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση των κτιρίων στο Κουκάκι;

Αυτά που είδαμε στο Κουκάκι το Σάββατο προκαλούν ανατριχίλα. Το να πετάει κανείς τούβλα και τσιμεντόλιθους από μία ταράτσα απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν την δουλειά τους, εκτός από τρομακτική εικόνα, είναι και μια κακουργηματική πράξη και οι απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες.

 

To θέμα των τελευταίων ημερών είναι η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα που φαίνεται να ισχυροποιεί τις συμμαχίες της;

Πρόκειται για το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής, εταιρικής σχέσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που οικοδομείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Η συμφωνία έχει οικονομική, αναπτυξιακή και διπλωματική διάσταση, θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο και θα δώσει στρατηγικό βάθος στη συνεργασία μας με το Ισραήλ, γεγονός που αποτελεί εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο αγωγός αυτός παρέχει βάση συνεργασίας με τους γείτονες, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

 

Η ιστορική συμφωνία για τον αγωγό όμως έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την Τουρκία. Που θα φθάσει όμως η κατάσταση με τη γειτονική χώρα που για άλλη μια φορά θα βρει ευκαιρία να διεκδικήσει αυτά που εκτιμά πως δικαιούται;

O EastMed είναι ένας αγωγός ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής μας. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να έχουμε αποκλιμάκωση.

Στη συνέχεια να υπάρξουν διερευνητικές επαφές και υπογραφή συνυποσχετικού για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να λύσουμε το νομικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες, όχι φυσικά με ευθύνη της Ελλάδας. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην επίλυση του νομικού αυτού ζητήματος, της οριοθέτησης δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

 

Άλυτο παραμένει το μεταναστευτικό πρόβλημα που σε δύο νησιά της Δωδεκανήσου την Κω και την Λέρο είναι έντονο όπως και στο Βόρειο Αιγαίο. Τελικά το πρόβλημα ανήκει μόνο στην Ελλάδα και τι πρέπει επιτέλους να κάνει η Ευρώπη; 

Η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών μετακινήσεων ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους, ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές.

Οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες που δεν μπορούν να διευθετήσουν τι θα γίνει με τα 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, δεν νομιμοποιούνται να κάνουν παρατηρήσεις στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα, να πιέσει τρίτες χώρες να τηρούν τις διακρατικές συμφωνίες, αλλά και να ορίσει άμεσα ανώτατο αριθμό μεταναστών που μπορεί να δεχτεί. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για όριο 1% σε κάθε περιφέρεια δείχνει το δρόμο.

Για να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα, χρειάζονται λύσεις βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης. Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να είναι μέλος της Ζώνης του Σένγκεν, να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αλλά να αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά στη μεταναστευτική κρίση.

 

Προσφέρατε έναν ολόκληρο βουλευτικό μισθό σας για την Μυρτώ. Τι σας ώθησε να το πράξετε;

Ο καθένας προσέφερε αυτό που μπορούσε γι’ αυτό το υπέροχο κορίτσι και τη θεραπεία της στο εξωτερικό. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η προσπάθεια που κάναμε είχε αποτέλεσμα, αφού σε λίγες ημέρες, χάρη στη στήριξη περισσότερων από 860 μικρών δωρητών από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν πάνω από 23.000 €, με τα οποία θα καλυφθούν τα πρώτα έξοδα για την αποκατάσταση της Μυρτώς.

 

Η Κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για τη νέα χρονιά. Ποια είναι τα στοιχεία που σας κάνουν να αισιοδοξείτε;

Στο δεύτερο μισό του 2019 βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη. Η χώρα μας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χάρτη αποδόσεων, καθώς το 2019 έκλεισε με κέρδη 49,47%, με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 101,34%, ενώ το 2018 είχε κλείσει με πτώση 25%.

Επίσης, για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν αρνητικό επιτόκιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,4% από 4,2% που κυμαίνονταν στις αρχές του 2018 και ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες από 101,0 τον περασμένο Ιούνιο.

Το 2020 συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας, μειώνοντας φόρους και εισφορές, αφαιρώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες, ώστε τα νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και οι επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.