Η απλή λογική λέει, μακριά από την Απλή Αναλογική

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Πολύ συζήτηση έχει γίνει για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής σαν το εκλογικό σύστημα στην χώρα μας και τελικά με την ψήφο της Βουλής θα την δοκιμάσουμε στις μεθεπόμενες εκλογές. Όπως όλα τα συστήματα, έχει και αυτό τα υπέρ και τα κατά του.

Τα υπέρ είναι πως αποτυπώνει δημοκρατικά την βούληση του λαού ελαχιστοποιώντας την λογική της χαμένης ψήφου, τα κατά είναι πως δύσκολα μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να μπορέσει όχι απλά να ορκιστεί αλλά και να κυβερνήσει και τολμώ να πω πως στην χώρα μας μια τέτοια κυβέρνηση είναι αδύνατον να προκύψει από ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα.

Κατ’ αρχάς ορισμένα πράγματα για κάποιους είναι αδύνατον να γίνουν αντιληπτά και γίνονται μόνο δια του παραδείγματος. Έχουμε λοιπόν και λέμε πως  από εκλογές με απλή αναλογική προκύπτουν πάντα κυβερνήσεις πολυκομματικές και όταν λέμε πολυκομματικές με το σημερινό πολιτικό τοπίο, δύο κόμματα δεν αρκούν για να έχουμε κυβέρνηση. Τουλάχιστον τρία και βάλε.

Ας πάρουμε την σημερινή κατάσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για αυτούς που επιζητούν παραδείγματα. Έχουμε ένα κόμμα με επτά (7) μόνο βουλευτές που κρατά η ρίχνει την Κυβέρνηση από την Εξουσία. Η πλειοψηφία και ο πρωθυπουργός, για να μην χάσουν την Εξουσία, δέχονται να γελοιοποιούνται και οι ίδιοι αλλά κυρίως η Χώρα, ανεχόμενοι τα εξωφρενικά καμώματα του αρχηγού των ΑΝΕΛ. Ποιος κυβερνά λοιπόν σήμερα; Αυτός με τους 145 βουλευτές η αυτός με τους 7; Πόσο δημοκρατικό ακούγεται; Και εδώ έχουμε μόνο δύο κόμματα. Φανταστείτε να έχουμε κυβέρνηση τριών και τεσσάρων η και πέντε κομμάτων. Γιατί νομίζετε δημιουργούνται όλα αυτά τα κομματίδια σήμερα του α και του η της  β άσχετων που σήμερα τους χλευάζουμε; Όλοι αυτοί αποβλέπουν στις μεθεπόμενες εκλογές που θα γίνουν με Απλή Αναλογική για να μπουν στην Βουλή και να “τσιμπήσουν” ‘ίσως και κάποιο κομμάτι Εξουσίας.

Άλλο παράδειγμα η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Μόλις κάτι δεν άρεσε στον τρίτο εταίρο, σηκώθηκε και έφυγε. Αν οι δύο που απέμειναν δεν συγκέντρωναν 151 βουλευτές, η κυβέρνηση εκείνη θα είχε πέσει. Σε μια κυβέρνηση μετά από απλή αναλογική που οι ισορροπίες των συνιστωσών είναι πολύ ευαίσθητες, σίγουρα θα είχε πέσει. Άρα μια τέτοια κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί να κυβερνήσει, αλλά συνήθως ο βίος της είναι βραχύς.

Έχουμε και το παράδειγμα της Ιταλίας, πριν κάποιες δεκαετίες, που ακολουθώντας την απλή αναλογική άλλαζε κυβερνήσεις σαν τα πουκάμισα μετά από επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις ώσπου άλλαξε το σύστημα της προς το περισσότερο ενισχυμένο. Και εκεί μεν υπήρχε μια οργανωμένη δημόσια διοίκηση και το κράτος λειτουργούσε, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Εδώ μπορείτε να φανταστείτε το αντίστοιχο;

Πιστεύω, αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση, πως δεν θα ζήσουμε κυβέρνηση που θα προκύψει από απλή αναλογική. Πιστεύω πως οι μεθεπόμενες εκλογές, οποτεδήποτε γίνουν δεν θα βγάλουν κυβέρνηση και θα ξαναπάμε σε νέες εκλογές με σύστημα Ενισχυμένης Αναλογικής που ελπίζω θα έχει ψηφίσει, σαν μία από τις πρώτες προτεραιότητες της, η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καλή η θεωρία της Απλής Αναλογικής,  αλλά η πράξη της απλής λογικής ακόμα καλύτερη…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.