Ελένη Παναγιωταρέα στο LastPoint: Το στίγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα κυνηγά το ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Δεν παίρνω συνεντεύξεις. Άλλωστε δεν είμαι δημοσιογράφος. Είχαμε μια φιλική κουβέντα με την Ελένη Παναγιωταρέα, υποφήφια ευρωβουλευτή με την ΝΔ, για πολλά από αυτά που μας απασχολούν το τελευταίο διάστημα κι αυτή σας παρουσιάζω. Από τα εθνικά θέματα και τις οικονομικές εξελίξεις έως τις ευρωεκλογές και το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε. Μια ειλικρινή συζήτηση όπου δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις, με τη σεμνότητα και το πηγαίο ενδιαφέρον, που τη χαρακτηρίζουν.

 

1.Γιατί να επιλέξει κάποιος την ΝΔ και την Ελένη Παναγιωταρέα για το Ευρωκοινοβούλιο;

Η ΝΔ αποτελεί την σταθερά φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Υπηρετεί το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ήθελε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων κι όχι στο διπλωματικό περιθώριο. Και σήμερα η ΝΔ επιθυμεί να εκπροσωπήσει την πατρίδα μας με μια ισχυρή ομάδα που θα θέσει επιτακτικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα και θα διεκδικήσει την υιοθέτηση πολιτικών που θα προωθούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων, θα ζητήσει την μείωση των υψηλών πλεονασμάτων που ναρκοθετούν την μακρόπνοη θετική πορεία της οικονομίας, θα απαιτήσει την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας, την ευνοϊκότερη στάση για τα εθνικά μας θέματα.

Δεν επιθυμώ την εκλογή μου για λόγους ματαιοδοξίας ή πολιτικής ανάδειξης. Θέλω οι ψηφοφόροι να με επιλέξουν γιατί θα πιστέψουν ότι κινούμαι πάντα με γνώμονα το καλό της χώρας. Στόχος μου είναι να είμαι χρήσιμη, να δώσω μάχες και να πετύχω απτά αποτελέσματα για όλους τους Έλληνες.

2.Η ΝΔ ως μέλος του ΕΛΚ στηρίζει τον Βέμπερ για Πρόεδρο του Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Τι απαντάτε στην κριτική που του γίνεται για θέσεις του σχετικά με τα εθνικά μας θέματα;

Το ΕΛΚ είναι η μεγάλη Ευρωπαϊκή, ιδεολογική μας οικογένεια κι ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη ΝΔ και τη χώρα. Αν δούμε τις προτεραιότητες του, ως υποψηφίου, θα κατανοήσουμε ότι μπορούμε να βρούμε στο πρόσωπο του έναν χρήσιμο σύμμαχο. Σ’ εμάς εναπόκειται να εκμεταλλευτούμε τη θετική συγκυρία για να προωθήσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Επιμέρους διαφωνίες φυσικά υπήρχαν και πιθανότητα θα προκύψουν ξανά. Το ότι ανήκουμε στην ίδια “ομπρέλα” πολιτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ταυτιζόμαστε σε όλα τα θέματα. Θα θυμίσω ότι όταν χρειάστηκε ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε την προοπτική της επαναδιαπραγμάτεευσης των λαθών του πρώτου μνημονίου ενάντια στις τότε θέσεις του ΕΛΚ. Και δικαιώθηκε. Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει διαρκώς την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων για να δοθεί εντονότερη αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία και φαίνεται να πείθει. Πάνω από όλα βρίσκεται πάντα το εθνικό συμφέρον και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το λησμονούμε.

3.Τι θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει πλέον με την Συμφωνία των Πρεσπών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο; Πόσο άβολα θα αισθάνεστε ως ευρωβουλευτής να αποκαλείται η γειτονική χώρα Β. Μακεδονία και οι πολίτες της Μακεδόνες;

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης. Το στίγμα αυτής της υπογραφής θα την κυνηγά εις το διηνεκές. Η ΝΔ τέθηκε εξαρχής απέναντι της θεωρώντας ανεπίτρεπτο η Ελλάδα να αναγνωρίσει μακεδονικό έθνος και γλώσσα. Στοιχεία που αποτελούν το όχημα του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Επεσήμανε ότι διαθέτει πολλά ασαφή σημεία κι αποδείχτηκε ακριβής στην ανάλυση της. Οι Συνταγματικές αλλαγές είναι ακόμη ζητούμενο σε ποιο βαθμό υλοποιούνται ενώ προέκυψε και τεράστιο θέμα με τα μακεδονικά προϊόντα.

Όσο περνάει από το χέρι μας ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ε.Ε. δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Θα είμαστε αυστηροί κριτές και δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο στον Ευρωπαϊκό πυρήνα μιας χώρας που δεν πληρεί βασικές προϋποθέσεις και δείχνει απροκάλυπτα τις αλυτρωτικές βλέψεις απέναντι μας.

4.Τι θα σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον Έλληνα πολίτη;

Πρώτα απ’ όλα, ο Έλληνας πολίτης έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μία κρίσιμη εκλογική διαδικασία μετά από τέσσερα χρόνια. Είναι ευκαιρία για να εκφραστεί μαζικά, η οργή κι η απογοήτευση για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα οικτρά αποτελέσματα της σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά. Η δημοκρατία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να στείλουν ηχηρό μήνυμα που θα δρομολογήσει εξελίξεις και θα δημιουργήσει το περιβάλλον για την οριστική πολιτική αλλαγή.

Και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, οι Έλληνες οφείλουν να δώσουν το στίγμα τους επιλέγοντας την ΝΔ, τη μόνη σταθερά φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θα διαπραγματευτεί με αξιοπιστία κι αξιοπρέπεια για το καλό της χώρας. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ που μας φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο, αναδεικνύοντας τον λαϊκισμό και τον καιροσκοπισμό σε υπέρτατα πολιτικά εργαλεία.

5.Ποια πρέπει να είναι η απάντηση στο διευρυνόμενο κύμα αμφισβήτησης του ρόλου της Ε.Ε.;

Η Ε.Ε. είναι ένας οργανισμός που έχει διανύσει μια τεράστια πορεία, με σημαντικές επιτυχίες αλλά και λάθη. Ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες της αναβλητικότητας στη λήψη αποφάσεων, η εξάρτηση από το ΔΝΤ, η αδυναμία να αντιμετωπίσει εγκαίρως και με αλληλεγγύη το μεταναστευτικό ζήτημα, αύξησε εκθετικά τον ευρωσκεπτικισμό και έφερε στην επιφάνεια τις πιο ακραίες εθνικιστικές και λαϊκιστικές φωνές. Φωνές ανευθυνότητας, όπως φαίνεται άλλωστε κι από την υπόθεση του Brexit και την τεράστια δυσκολία επιτυχούς ολοκλήρωσης του.

Η απάντηση πρέπει να είναι θεσμική, δημοκρατική, υποστηρικτική. Να καταγράφει τα σφάλματα του παρελθόντος, να προτείνει τρόπους που μετατρέπουν την Ε.Ε. σε ένα σύνολο πιο λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη, όχι σε έναν γραφειοκρατικό σώμα εξουσίας. Να προωθεί ταχύτερα λύσεις στα σημαντικά προβλήματα, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο (οικονομική και τραπεζική ενοποίηση, ανεργία, παραγωγική προοπτική) αλλά και σε εξωτερικό (θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, στάση απέναντι στο κύμα προστατευτισμού και εμπορικού πολέμου).

6.Έχετε ασχοληθεί επιστημονικά με τη διαχείριση οικονομικών κρίσεων. Πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται η χώρα δεν θα βρεθεί και πάλι σε χρηματοδοτικό κενό;

Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι το οποίο θεωρητικά επαρκεί για τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο. Βέβαια χρειάζονται και τακτικότερες έξοδοι στις αγορές. Αυτό για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι το απρόβλεπτο. Αναβίωση ψηφοθηρικών πρακτικών, πολιτική αστάθεια, πιθανή νέα αστάθεια στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που θα ήταν δυνατό να επαναφέρουν τα αρνητικά σενάρια.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι επόμενες εθνικές εκλογές να δώσουν μια ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία στην ΝΔ, το μόνο κόμμα που μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη σταθερότητα, να προχωρήσει ταχύτατα σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία, αποτρέποντας κάθε αρνητική πιθανότητα.

7.Είστε μητέρα τριών παιδιών. Το δημογραφικό μαζί με το brain drain είναι ένα από τα σημαντικότερα μακροπρόθεσμα προβλήματα της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί;

Το δημογραφικό είναι ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα που η οικονομική κρίση επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό. Ένα τέτοιο ζήτημα το σίγουρο είναι ότι δεν προσεγγίζεται αποκλειστικά με επιδοματική λογική. Η εισοδηματική στήριξη και οι φοροαπαλλαγές είναι πολύ χρήσιμα μέσα αλλά απαιτείται ένας ευρύτερος σχεδιασμός που θα δίνει επαρκή κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας, που θα κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των νέων ζευγαριών, που θα στέκεται στο πλάι της μητέρας που θέλει να συνδυάσει καριέρα και μητρότητα.

Υπάρχει όμως ένας κοινός τόπος σε σχέση και με το brain drain. Η μορφωμένη νεολαία μας δεν βρίσκει επαγγελματικό διέξοδο στον τόπο της και αναγκάζεται να αναζητεί αλλού ένα καλύτερο μέλλον. Αν δεν ασχοληθούμε με σοβαρότητα ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που περιορίζουν τον νέο άνθρωπο να δημιουργήσει, να διαπρέψει στην πατρίδα του, τότε έχουμε χάσει κι ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού που αφορά το δημογραφικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.