Ε.Ε. προς Αλβανία: Πατάξτε τη διαφθορά
Η Ευρώπη απαιτεί διαρκείς και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις
– Καταπέλτης η Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων
– Τα τούρκικα θα διδάσκονται στα αλβανικά δημόσια σχολεία!
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να βάλει την Αλβανία σε «ευρωπαϊκή τροχιά», ο Πρωθυπουργός της Έντι Ράμα συνεχίζει με συστηματικό τρόπο την «επιχείρηση» Τουρκοποίησης της Αλβανίας.
Ταυτόχρονα με την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. της Έκθεσης «προόδου» για τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2019-2020, ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας η συμφωνία Αλβανίας- Τουρκίας που υπογράφηκε φέτος στις 6 Ιανουαρίου στην Άγκυρα μεταξύ των δύο Υπουργών Παιδείας για την ένταξη της Τουρκικής γλώσσας στην Αλβανική Δημόσια Εκπαίδευση, που περιλαμβάνει και ίδρυση δημόσιων τουρκοαλβανικών σχολείων με ομάδα Αλβανών εκπαιδευτικών να μεταβαίνουν για επιμόρφωση στην Τουρκία!
Τα «παιχνίδια» Ράμα, δεν περιλαμβάνονται στην Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, της οποίας ο ρόλος είναι οριοθετημένος. Ωστόσο τα συμπεράσματά της, αν και διατυπωμένα με διπλωματικό τρόπο, είναι «καταπέλτης» για την Κυβέρνηση Ράμα και στέλνουν παράλληλα ένα μήνυμα και στη νέα που θα προκύψει από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου. Βασική επισήμανση της Επιτροπής είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ δίνουν βαρύτητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας.
Πάταξη διαφθοράς και εγκλήματος
Οι Ευρωβουλευτές, επιχειρούν μάλιστα να κόψουν από νωρίς βλέψεις και σκέψεις της Αλβανικής Κυβέρνησης για «εικονικές» μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας την ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ευκαιριακές μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ένταξης και στη συνέχεια αυτές να ανακληθούν ή να παραβιαστούν. «Η πρόοδος όσον αφορά την προσχώρηση στην Ε.Ε. απαιτεί διαρκείς, βαθιές και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδεις τομείς, αρχής γενομένης από το κράτος δικαίου, την αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την οικονομία. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας από την άποψη αυτή, όπως και η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία», τονίζεται στην Έκθεση.
Ορόσημο οι εκλογές
Οι Ευρωβουλευτές ζητούν επίσης δεσμεύσεις από τους πολιτικούς ηγέτες να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης με μεγαλύτερη διαφάνεια και να ξεπεράσουν την έλλειψη διαλόγου μεταξύ τους. Εκφράζουν και τη σοβαρή ανησυχία τους για το πολωμένο πολιτικό κλίμα που υπάρχει εδώ και μήνες, εξαιτίας των μεθοδεύσεων Ράμα, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη διακομματικής συνεργασίας παρεμποδίζει τη δημοκρατική διαδικασία. Χαρακτηρίζουν «ορόσημο» τις εκλογές της 25ης Απριλίου ως προς την παγίωση των δημοκρατικών διαδικασιών, κάτι βέβαια που προϋποθέτει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς, τους οποίους ήδη έχει φροντίσει να επιβάλλει ο Ράμα με το νέο εκλογικό σύστημα. «Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι θεμελιώδεις για την ολοκλήρωση της Ε.Ε.» υπογραμμίζουν οι Ευρωβουλευτές και αυτό βεβαίως θα αποδειχθεί σε 50 ημέρες όταν και θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.
Επίσημη η τουρκική γλώσσα!
Η ένταξη της τουρκικής γλώσσας στα Αλβανικά δημόσια σχολεία, όπως προαναφέρθηκε, προκαλεί ερωτηματικά εντός και εκτός Αλβανίας. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές πρόκειται για μια ακόμη παραχώρηση του Ράμα στον Ερντογάν προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να τον στηρίξει προεκλογικά, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φθορά της εξουσίας, τις καταγγελίες για διαφθορά και για άλλες πτυχές του κυβερνητικού του έργου.
Η συμφωνία έχει τη «σφραγίδα» του ίδιου του Ράμα, καθώς έχει προωθήσει νόμο με τον οποίο η τουρκική γλώσσα πρέπει να είναι η επίσημη ξένη γλώσσα στην Αλβανία και να χρησιμοποιείται σε ονόματα, ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες. Σε μια περίοδο δηλαδή που η Αλβανία «ικετεύει» την Ε.Ε. για την ένταξή της στους κόλπους της, αντί να προχωρήσει στον εξευρωπαϊσμό της, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση τον εκτουρκισμό της, με ο,τι αυτό σημαίνει σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ο Ράμα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, συναλλάσσεται με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος συχνά-πυκνά καταφέρεται της Ε.Ε.
Πολλαπλή διείσδυση
Η διείσδυση της Τουρκίας στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης δεν περιορίζεται μόνο στην εισαγωγή της γλώσσας στα σχολεία, αλλά περιλαμβάνει και τη χορήγηση υποτροφιών (εκ μέρους της Αλβανίας υποτίθεται) σε υποψήφιους φοιτητές για να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας. Επίσης προβλέπεται όπως η τουρκική γλώσσα, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις και η ιστορία (!) θα γίνουν μέρος των προ-πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της Αλβανίας, ενώ το μάθημα θα είναι επιλεγόμενο και για τις παναλβανικές εξετάσεις του Λυκείου. Εδώ βέβαια κρύβεται και μια άλλη σκοπιμότητα, που ακουμπά ευθέως την Ελλάδα: Ενώ Ελλάδα και Αλβανία έχουν κάνει συμφωνία για αναφορές στα σχολικά βιβλία αλυτρωτικών αναφορών κλπ, ακόμη και αν τελικά οι Αλβανοί την εφαρμόσουν, θα τις επαναφέρουν έμμεσα μέσω των τουρκικών βιβλίων τα οποία ασφαλώς θα περιλαμβάνουν και την τουρκική εκδοχή.
Πρόκειται για ένα νέο ζήτημα που θα βρει μπροστά της η Ελληνική Κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα που θα επιχειρήσει να επιτύχει συμφωνία για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Αλβανία.
Πρωινός Λόγος