COVID-19 2020: Do it like Taiwan
Γράφει ο Δημήτρης Μπογδάνος *
H Ταϊβάν με 23 εκατομμύρια κατοίκους είχε μηδέν θανάτους και μηδέν μολύνσεις/κρούσματα COVID19 σε 200 ημέρες.
Γιατί;
Οι ειδικοί λένε ότι το έγκυρο κλείσιμο των συνόρων, η αυστηρή ρύθμιση των ταξιδιών, η αυστηρή ανίχνευση επαφών, η καραντίνα υπό τον έλεγχο της τεχνολογίας και η καθολική χρήση της μάσκας καταπολέμησαν επαρκώς τον ιό στην Ταϊβάν. Επιπλέον, η θανατηφόρα εμπειρία της Ταϊβάν με το SARS έχει τρομάξει τους ανθρώπους και έχει ενισχύσει την συμμορφωσή τους στους κανόνες στο ακέραιο.
Δωρεάν μάσκα σε όλους
Η απόφαση για αποθήκευση και κεντρική διανομή μάσκας προσώπου έπαιξε βασικό ρόλο στην επιτυχία της Ταϊβάν. Η κυβέρνηση στις αρχές της πανδημίας συσσώρευσε όλες τις εγχώριες παραγόμενες μάσκες προσώπου και απαγόρευσε τις εξαγωγές. Μέσα σε τέσσερις μήνες, οι εταιρείες αύξησαν 10 φορές την παραγωγή σε 20 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα, επιτρέποντας στη χώρα να διανέμει μάσκες στους κατοίκους σε τακτική βάση. Στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατον. Ο πόλεμος με τις μάσκες για τις μάσκες και την καθολική τους χρήση ακόμη μας ταλανίζει.
Ανίχνευση επαφών, προληπτική καραντίνα
Η Ταϊβάν έχει ιχνηλάτηση επαφών παγκόσμιας κλάσης και όλες οι επαφές πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι, ακόμη και αν έχουν αρνητικό τέστ. Υπήρχε περίπτωση να επιτύχουμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας; Αδυνατώ να το πιστέψω. Έως σήμερα, περίπου 340.000 Ταϊβανέζοι έχουν τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι, με λιγότερα από 1.000 πρόστιμα (το πρόστιμο φτάνει έως και 35.000 δολάρια) για την παραβίαση της. Αυτό σημαίνει ότι το 99,7% έχει απόλυτα συμμορφωθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς « 340.000 πολίτες θυσίασαν 14 ημέρες από τη ζωή τους σε αντάλλαγμα τις κανονικές ζωές για 23 εκατομμύρια ανθρώπους». Το τίμημα φαντάζει εντυπωσιακά μικρό.
Ο Έλληνας και ο Ταϊβανέζος έχουν πραγματικά λίγα να μοιραστούν, η προσομοίωση της χώρα μας με τη δική τους στην αντίληψη για την δημόσια υγεία, την κουλτούρα και τη συμμόρφωση σε όλα τα επίπεδα, είναι πρακτικά αδύνατη και για εμάς πολιτισμικά ασύμφορη και μειονεκτική ένα συγκρίνουμε τι έχουν καταφέρει με αυτά που εμείς κατορθώσαμε μέχρι σήμερα.
Παρόλα αυτά, το παράδειγμα της Ταιβάν απογυμνώνει την στυγνή πραγματικότητα, αυτήν που υποδηλώνει ότι όταν η χώρα, οι κυβερνώντες και οι πολίτες θέλουν και έχουν εκπαιδευτεί μπορούν να καταφέρουν αυτό που οι «πολιτισμένες» χώρες του πλανήτη αντιλαμβάνονται ως πρακτικά αδύνατο. Η Ταιβάν μετράει μέχρι τώρα 7 θανάτους, όταν χώρες της Ευρώπης με το μισό πληθυσμό όπως η Ελλάδα και το Βέλγιο μετράνε από 650 έως 11.000 θύματα, αντίστοιχα.
Παρεμπιπτόντως για εκείνους που δίνουν βαρύτητα στην πραγματική οικονομία και την οικονομική ύφεση από τα μέτρα κατά της πανδημίας, η Ταϊβάν φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ των λίγων οικονομιών παγκοσμίως που θα αναπτυχθούν φέτος, με την κυβέρνηση να προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα επεκταθεί κατά 1,56% το 2020.
*Με αφορμή πρόσφατο αφιέρωμα στο περιοδικό TIME.
Δημήτριος Π. Μπόγδανος, MBA, MD, PhD (London)
Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διευθυντής Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας