Ανάγκη αναβάθμισης συντονισμού των Κοινοβουλευτικών ομάδων
Γράφει ο Μιχάλης Αράπης *
Στις 10/09 διεξήχθη ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την άρση ή μη της ασυλίας του Βουλευτή Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παύλου Πολάκη. Λόγω της αποχής της πλειοψηφίας των βουλευτών της συμπολίτευσης το αποτέλεσμα, 80 υπέρ – 84 κατά, ήταν η μη άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Το αποτέλεσμα εξέπληξε την κοινή γνώμη γιατί ήταν μια πολιτική δυστοκία που άνευ λόγου και αιτίας δημιούργησε πολιτικό ζήτημα στην Κυβερνητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.). Με αφορμή τον διάλογο που υπάρχει στα Μ.Μ.Ε. και τα social media αξίζει να επισημανθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.
Από τη στιγμή που η άρση γίνεται με απλή πλειοψηφία οι υπεύθυνοι του κόμματος θα έπρεπε να φροντίσουν να έχουν μια τουλάχιστον παραπάνω ψήφο από το σύνολο των ψήφων που θα μπορούσαν να υπάρχουν από την άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα, τα κόμματα που στήριζαν την άρση είναι η Ν.Δ. με 158 βουλευτές και η Ελληνική Λύση με 10 βουλευτές, άρα δυνητικά συνολικά 168 βουλευτές. Κατά της άρσης είχαν ψηφίσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 86 βουλευτές, το Κ.Κ.Ε. με 15 βουλευτές και η Μέρα 25 με 9 βουλευτές άρα δυνητικά 110 βουλευτές. Επιπλέον το Κίνημα Αλλαγής με 22 βουλευτές είχε ψηφίσει παρών. Επομένως για να είναι απολύτως σίγουρο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Ν.Δ. θα έπρεπε να είχε 111 ψήφους ώστε να μπορεί να πλειοψηφήσει ανεξαρτήτως από το πόσοι θα προσέρχονταν από την Ελληνική Λύση.
Προφανώς για διάφορους λόγους οι περισσότεροι (88) από τη Ν.Δ. δεν προσήλθαν, με αποτέλεσμα από την Ν.Δ. να ψηφίσουν μόνο 70. Από την ΕΛ.ΛΥ. προσήλθαν 7 ενώ 3 υπερψήφισαν και από το ΚΙΝ.ΑΛ. Ορισμένες απουσίες υπήρχαν και από την άλλη πλευρά και θα μπορούσαν για 5 ψήφους να στερήσουν μοναδική πολιτική ευκαιρία. Συγκεκριμένα από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσήλθαν 76, από το Κ.Κ.Ε. 4 και από τη Μέρα 25 ψήφισαν 4. Σημειώνεται ότι από το ΚΙΝ.ΑΛ. υπήρχε και 1 παρών.
Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών και των υψίστης εθνικής σημασίας ζητημάτων που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση με την Τουρκική προκλητικότητα και την καταστροφή του Κ.Υ.Τ. της Μόριας στη Λέσβο, είναι απολύτως κατανοητό ορισμένοι Υπουργοί να είναι απασχολημένοι ή εκτός Αθηνών και να μην μπορέσουν να παραστούν. Τα θέματα αυτά όμως δεν μπορούν να αποτελούν πανάκεια ως προς την απουσία τους για άλλους Υπουργούς και έτι περαιτέρω για τους υπόλοιπους (μη κυβερνητικούς) βουλευτές της συμπολίτευσης.
Σε ότι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των βουλευτών, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας έλαβαν 2 sms, την Τετάρτη το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί. Έτσι μέσω των γραπτών μηνυμάτων ενημερώθηκαν από τον Γραμματέα της Κ.Ο. κ. Σταύρο Καλαφάτη για την ημέρα και την ώρα της συγκεκριμένης πλειοψηφίας.
Το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας και προσέλευσης στην κάλπη είναι πολύ σημαντικό σε κάθε κόμμα και κάθε κοινοβουλευτικό σύστημα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα Υπευθύνου ενός κόμματος που μετράει ψήφους με απόλυτη αυστηρότητα στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο Chief Whip. Ο ρόλος ενσαρκώθηκε με εκπληκτικό τρόπο στην αμερικανική έκδοση του House of Cards από τον Kevin Spacey ως τον αμείλικτο Frank Underwood. Ο ιδιωματισμός σημαίνει ότι κρατά ένα μαστίγιο (whip) και κρατάει τους βουλευτές στη σειρά ώστε να μην παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή.
Παρά τις υπερβολές του Hollywood ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός και έχει εξαιρετική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία των κομμάτων. Ενδεχομένως το συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να αποτελέσει οδοδείκτη ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και να γίνει πιο αποτελεσματικός σε κάθε ελληνικό κόμμα ώστε να μην υπάρχουν εκ νέου παρόμοιες εκπλήξεις.
* – LLB, LLM, MA
Πρόεδρος – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων ΗΒ
*Νομικός με μεταπτυχιακά στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο.