Αγώνας αντοχής για τον κορωνοϊό στον τομέα Υγείας
Γράφει η Σοφία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος
Αγώνα δρόμου για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να αντιμετωπιστούν όπως πρέπει τα περιστατικά με κορονοϊό κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η αγωνία όλων είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν σωστά, γρήγορα και αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά.
Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να ανοίξουν όλες οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία που έχουν δηλωθεί ως αναφοράς. Το άνοιγμα των κλινών όμως προϋποθέτει, ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών νοσηλευτών μέσων και υλικών.
Για το θέμα αυτό έγινε διάλογος σε επίπεδο υπουργείου Υγείας. Εκφράστηκε δηλαδή η αγωνία για την ενίσχυση των ΜΕΘ. Η κουβέντα έγινε με αφορμή το γεγονός ότι στην Ιταλία, δεν επαρκούν οι ΜΕΘ και αποκλείονται από αυτές ασθενείς άνω των 60 ετών περιστατικά δηλαδή, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης από τους γιατρούς .
Όπως επισημάνθηκε στην Ελλάδα ακόμη και αν καλυφθεί το προσωπικό των κλειστών κλινών ΜΕΘ (άνω των100) πάλι δεν επαρκούν, σε συνθήκες σχετικής αύξησης των κρουσμάτων.
Επιπλέον πέραν των προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, που έπρεπε να είχαν γίνει ήδη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος χρειάζονται περισσότερα υλικά αναπνευστήρες και ότι οτιδήποτε άλλο απαιτείται, για την δυνατότητα υποστήριξης ασθενών σε απλούς θαλάμους.
Όπως επισημάνθηκε σε υψηλό επίπεδο όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί ήδη και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Το νοσοκομείο Ρόδου ο κορωνοϊός και το υπό εξέταση κρούσμα
Σε κατάσταση ετοιμότητας είναι το νοσοκομείο της Ρόδου για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει εισαχθεί στο θάλαμο αρνητικής πίεσης νεαρός άνδρας με πιθανολογούμενα συμπτώματα από τον ιό.
Μιλώντας στο LastPoint.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης τόνισε πως το περιστατικό εξετάζεται με τον τρόπο που ορίζουν οι κανόνες του ΕΟΔΥ. ‘
«Έως αργά το βράδυ που θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, θα γνωρίζουμε αν έχουμε να κάνουμε με κρούσμα ή όχι», τόνισε.
Το περιστατικό θα διακομισθεί σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς δηλαδή ή στο Αττικόν ή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου .
Σε ερώτηση σχετικά με το αν το νοσοκομείο Ρόδου μπορεί να γίνει αναφοράς τόνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό.
Για να γίνει το ΓΝΡ νοσοκομείο αναφοράς θα πρέπει να διαθέτει σε λειτουργία τις επιπλέον κλίνες στη ΜΕΘ που είναι σε λειτουργία. Ακόμη θα πρέπει να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές.
Γίνεται όμως ετοιμασία για να αντιμετωπιστεί τυχόν αύξηση των περιστατικών που θα έχουν να κάνουν με τον κορονοϊό. Αυτό δεν σημαίνει πως το ΓΝΡ γίνεται νοσοκομείο αναφοράς. Αυτό δεν έχει ζητηθεί καν από τον ΕΟΔΥ όπως είπε ο κ. Ρουμανης.,
Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι μπορεί να προστεθεί από μια κλίνη στους δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου. Επίσης γίνεται συζήτηση για τη χρήση ακόμη ενός τμήματος για τη νοσηλεία των ασθενών που θα είναι όμως απομονωμένοι από τους υπολοίπους ώστε να μην υπάρχει θέμα .
Για την κάλυψη των αναγκών θα πρέπει να προσληφθούν ή να μεταφερθούν από άλλο νοσοκομείο στο ΓΝΡ άλλοι τρεις εντατικολόγοι. Ακόμη να εκτελούν βάρδιες γιατροί από τα ΚΥ του νησιού.
Αυτές οι συζητήσεις έχουν γίνει σε επίπεδο διοίκησης γιατρών και νοσηλευτών του ΓΝΡ με το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης .
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Μιλώντας στο LastPoint.gr o εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Θωμάς Σωτρίλης δήλωσε πως έχουν δοθεί εντολές για το πώς θα γίνεται η διαχείριση των περιστατικών στις πύλες εισόδου των νησιών κυρίως στα λιμάνια. Την ευθύνη θα έχουν δύο υπάλληλοι.
«Οι πολίτες να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία. Να είναι σε επικοινωνία με τους ιατρούς τους με τον ΕΟΔΥ», είπε ο κ. Σωτρίλης.
Επίσης αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί.
Σε υλοποίηση της απόφασης του υπουργού Υγείας έχουν κλείσει και όλα τα σχολεία.
Η απόφαση αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης: τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια όλης της χώρας, άρα και όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο χρονικός ορίζοντας που έδωσε ο Υπουργός, κ. Κικίλιας, για το κλείσιμο των σχολείων ολοκληρώνεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Τέλος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών.
Ακόμη ακυρώθηκαν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου.
Από το Δήμο Ρόδου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τριάντο, γίνεται σε ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Κύπρου ενημέρωση του πληθυσμού για όσα πρέπει να γνωρίζει για τον κορονοϊό.
Σε ετοιμότητα ο Δήμος της Κω
Σε εγρήγορση βρίσκονται τα στελέχη και οι υπηρεσίες του Δήμου Κω για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.
Ο Δήμος Κω ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά, συγκάλεσε σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό των τοπικών φορέων, μιας και είχε αρχίσει να διαχέεται η ανησυχία.
Παράλληλα στις 3 Μαρτίου συμμετείχε σε ανάλογη σύσκεψη στο Επαρχείο.
Από την πρώτη στιγμή οι ενέργειες του Δήμου έχουν ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης, την προστασία των εργαζομένων και των πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο έγινε προμήθεια υλικών προστασίας (γάντια, μάσκες κλπ) για χρήση στις υπηρεσίες του Δήμου.
Επίσης, από το Δήμο Κω διατέθηκε ανθρώπινο δυναμικό για εργασίες στο Νοσοκομείο και σήμερα τοποθετήθηκε κλιματιζόμενο κιόσκι το οποίο θα λειτουργεί ως θυρωρείο – χώρος ελέγχου για τους εισερχόμενους στο Νοσοκομείο.
Παράλληλα προετοιμάζεται η απολύμανση σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών, υπηρεσιών του Δήμου, παρότι σύμφωνα με τις οδηγίες δεν προβλέπεται απολύμανση εάν δεν εμφανιστεί κρούσμα σε κάποιο χώρο, διότι ο ψεκασμός λειτουργεί κατασταλτικά και όχι προληπτικά.
Στο πλαίσιο των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας για την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του κοροναϊου, ο Δήμος Κω ανέστειλε, εκτός από τη λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών, τη λειτουργία των Φιλαρμονικών Κω και Ηρακλειδών και τις αθλητικές δραστηριότητες συλλόγων σε κλειστούς χώρους του Δήμου, ενώ η διεξαγωγή όλων των αθλητικών αναμετρήσεων στα ανοιχτά γήπεδα θα γίνεται χωρίς την παρουσία φιλάθλων.
«Ο Δήμος Κω, με ευθύνη για την ορθή διαχείριση των ζητημάτων που έχουν προκύψει ευχαριστεί τους συμπολίτες μας για την κατανόηση και τη συνεργασία τους και καλεί όλους σε ψύχραιμη αντιμετώπιση και εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής όπως έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.
Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα
Ειδικότερα, τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
– 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
– 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
– 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
– 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
– 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
– 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.