Αυξάνονται τα κρούσματα και η… πολυγλωσσία

Το ντόμινο της μετάλλαξης «Ομικρον» έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες τα κρούσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αυτό έχει ενεργοποιήσει και το αντίστοιχο ντόμινο περιοριστικών μέτρων. Στα περισσότερα κράτη έχει κλείσει η εστίαση και η διασκέδαση, και έχουν αυστηροποιηθεί οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η επιστημονική κοινότητα ακόμα «ψάχνεται» σε σχέση με τις συνέπειες της «Ομικρον». Οι απόψεις είναι πολλές και αρκετές φορές διιστάμενες για την επικινδυνότητά της. Για να είμαστε πιο ακριβείς, ξεκινούν από το ένα άκρο και φτάνουν στο άλλο, για το αν βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής ή στην αρχή του τέλους της πανδημίας.

ΣΤΗΝ ίδια επιδημιολογική τροχιά βρίσκεται και η χώρα μας. Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται με υψηλό ρυθμό. Ολα δείχνουν πως σύντομα θα σπάσει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ.

ΤΟ ντόμινο της «Ομικρον» χτυπάει ήδη και την πόρτα μας. Απόλυτα λογικό λοιπόν να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων τα έχει ήδη περιγράψει. Δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές. Τα κλασικά μέτρα ενός μίνι lockdown, που θα αφορούν σε εστίαση, διασκέδαση, αθλητικές διοργανώσεις, στη χωρητικότητα καταστημάτων και γενικότερα χώρων συνάθροισης.

ΜΕΧΡΙ εδώ όλα καλά. Τις τελευταίες ώρες, όμως, παρατηρείται για μια ακόμη φορά η γνωστή πολυγλωσσία κυβερνητικών στελεχών. Αυτή η πολυγλωσσία που θυμίζει… προφητεία. Και όπως έχει αποδειχθεί σε όλες τις φάσεις της πανδημίας, αυτές οι προφητείες δεν… επαληθεύτηκαν.

ΤΙ να πρωτοθυμηθεί κανείς; Πέρσι τον χειμώνα, που θα ανοίγαμε «κάθε Δευτέρα» από τον Φεβρουάριο και τελικά έφτασε… Πάσχα; Τον φετινό Οκτώβριο, που υποτίθεται πως είχαμε τελειώσει με την πανδημία και ύστερα από δυο εβδομάδες σαρώθηκαν τα πάντα από το τέταρτο κύμα;

ΤΑ απανωτά παθήματα φαίνεται πως δεν έχουν γίνει μαθήματα. Το «μπλα μπλα» στα τηλεοπτικά πάνελ έχει αρχίσει πάλι να κουράζει. Κάποιοι υπουργοί μιλούν για «ήπια» μέτρα, άλλοι για μέτρα μόλις 15 ημερών. Από πού γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση; Γιατί μιλούν με τόση βεβαιότητα στην εποχή της αβεβαιότητας; Δεν βλέπουν τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;

ΝΑΙ, δεν χρειάζεται πανικός. Απαιτείται ψυχραιμία. Υπάρχει, όμως, και πάλι ο κίνδυνος σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες να λένε τα ακριβώς αντίθετα από όσα δηλώνουν τώρα. Ας κρατάνε μικρό καλάθι. Επιβάλλεται να υπάρχει μέτρο στις δηλώσεις.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.