Στημένο σκηνικό Ράμα με τσάμηδες!

Eλλάδα-Αλβανία συμφώνησαν ότι διαφωνούν (!) για ΑΟΖ και πάνε Χάγη

– Άκαρπη η χθεσινή επίσκεψη Δένδια στα Τίρανα, αφού ο Αλβανός Πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για θαλάσσια σύνορα, Δικαιώματα Βορ/ηπειρωτών κ.α.

– Μ. Κεφαλογιάννης: Μακρύς ακόμη ο δρόμος για ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε.

Οι χθεσινές συνομιλίες του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα για το ενδεχόμενο συμφωνίας καθορισμού της Α.Ο.Ζ. είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν και θα προχωρήσουν μελλοντικά σε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα κληθεί να λάβει και την τελική απόφαση.

Το κατά πόσο θα τηρήσει και αυτή τη συμφωνία ο Έντι Ράμα -αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός στις εκλογές που θα γίνουν την προσεχή Άνοιξη- είναι επίσης κάτι για το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να «κρατά μικρό καλάθι», γιατί δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες ή και όταν θα πλησιάζει ο χρόνος υπογραφής της κοινής πρότασης (συνυποσχετικού) να προκύψει εμπλοκή από «δάκτυλο» της Τουρκίας, η οποία ούτε και την προσφυγή στη Χάγη αποδέχεται στις διαφορές της με την Ελλάδα. Για την «τιμή των όπλων» συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα εύλογο διάστημα ενός ή δύο ετών για απευθείας συνομιλίες, οι οποίες από τώρα προδικάζονται ως αποτυχημένες.

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η επισήμανση του εμπειρότατου πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά, ότι «καμία αλβανική Κυβέρνηση δεν θα θελήσει να εφαρμόσει Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα που θα ζημιώνει τις θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε δηλαδή να υπολογίζουμε σε μια συμφωνία με την Αλβανία, την οποία θα επικαλούμαστε ως θετικό προηγούμενο στο Αιγαίο. Η εμπειρία με συγκεκριμένους πολιτικούς της Αλβανίας και δη με τον αλαζόνα κ. Ράμα μάς διδάσκει ότι σπάνια τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Ευτυχής θα ήμουν αν οι εξελίξεις με διαψεύσουν».

Στημένο σκηνικό
Ο Έντι Ράμα, αν και στις συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια ήταν… διαχυτικός, δεν εμφανίστηκε πρόθυμος να ανταποκριθεί σε ζητήματα που αφορούν υποχρεώσεις της Αλβανίας έναντι των Διεθνών Συνθηκών -όσον αφορά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα- ή ακόμη και των όσων προβλέπονται σε προηγούμενες Ελληνοαλβανικές συμφωνίες, όπως είναι η απαλοιφή αλυτρωτικών και ανιστόρητων αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια της. Όπως προέκυψε και από τις επίσημες δηλώσεις τους, σε όλα αυτά δεν υπήρξε καμία πρόοδος και καμία δέσμευση εκ μέρους του Ράμα.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός είχε φροντίσει βέβαια να «καλύψει τα νώτα του» δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα -το οποίο έζησαν και άλλοι Έλληνες Υπουργοί Εξωτερικών- ώστε να θέσει επί τάπητος ζητήματα που κινούνται εκτός ιστορικής πραγματικότητας ή και άλλα που απασχολούν την Αλβανική πλευρά.

«Όχημα» της τακτικής αυτής αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά ομάδες «Τσάμηδων» εθνικιστών που από νωρίς είχαν στηθεί έξω από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών και αποδοκίμασαν τον Νίκο Δένδια κατά την προσέλευσή του.

Οι «Τσάμηδες» και άλλοι ανθέλληνες επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, καλώντας τον Έλληνα Υπουργό να μην «αγγίξει» την Αλβανία, ζητούσαν να μη προχωρήσει η συμφωνία για την ΑΟΖ και πρόβαλλαν ως αιτήματα την επίλυση του «Τσάμικου» και την κατάργηση του νόμου περί εμπολέμου. Όλα δείχνουν ότι ήταν ένα σκηνικό «στημένο» από τον ίδιο τον Αλβανό Πρωθυπουργό και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού, αρκεί να επισημανθεί πως ένα από τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν στον κ. Δένδια, ήταν η άρση του εμπολέμου!

Φιλοφρονήσεις Ν. Δένδια
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, δείχνοντας σεβασμό στον οικοδεσπότη ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η είσοδος της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι κοινός στόχος. Ο κ. Δένδιας διαπίστωσε «προόδους» σε ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ενώ άφησε ανοικτό και την άρση του εμπολέμου. «Ελλάδα και Αλβανία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Από την πλευρά μας, είμαστε πάντα έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια με καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας -όπως αρμόζει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Αλβανία- προς όφελος των χωρών και των λαών μας. Νομίζουμε πως αυτή η συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ, με προσήλωση στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας που θα ενδυναμώσουν τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή μας», τόνισε ακόμη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Παρέμβαση Μ. Κεφαλογιάννη
Το πόσο βάση έχουν όμως οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις των Αλβανών έναντι της Ε.Ε. και ειδικά της Ελλάδος, το επισημαίνει με δηλώσεις του ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας Μανώλης Κεφαλογιάννης με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του Ν. Δένδια στα Τίρανα και τη συμφωνία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Ευρωβουλευτής που είναι άριστος γνώστης στα της Αλβανίας, επισημαίνει τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. που είναι ο σεβασμός στις σχέσεις καλής γειτονίας, που περιλαμβάνει και την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2008, αλλά και σε συγκεκριμένες πράξεις που πρέπει να γίνουν εκ μέρους της Αλβανικής Κυβέρνησης, τόσο ως προς τον σεβασμό της Ελληνικής Μειονότητας, όσο για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στο εκλογικό σύστημα κλπ.

«Η γειτονική χώρα -τονίζει ο Ευρωβουλευτής- έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ασφαλώς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η δυνατότητα του εθνικού και θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού στην επερχόμενη απογραφή. Η απόλαυση των ιδιωτικών περιουσιών της ελληνικής ομογένειας που συνδέεται άρρηκτα με τη δυνατότητα παραμονής της στις πατρογονικές της εστίες ή με τη σύνδεσή με αυτές σε περίπτωση που κατοικεί εκτός Αλβανίας. Η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών και γεωγραφικών χαρτών που αναφέρονται σε τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας σαν «αλβανικά εδάφη» από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας. Αποτελούν κάποια από τα βήματα που πρέπει η γειτονική χώρα να πραγματοποιήσει. Η Αλβανία με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον περασμένο Μάρτιο έλαβε καθεστώς έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση προόδου στα κριτήρια που έθεσε το Συμβούλιο. Στην Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας που δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων η ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην εκλογική νομοθεσία. Μία μεταρρύθμιση για την οποία ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα μου απέστειλε προσωπική επιστολή στις 8 Οκτωβρίου. Η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ασφαλώς αναμένει και από τη γειτονική χώρα να κάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα για να καταστεί πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας προς όφελος του αλβανικού λαού».

* * *
Το επόμενο διάστημα και ειδικά την προεκλογική περίοδο θα αναδειχθούν οι πραγματικές προθέσεις του Έντι Ράμα, αλλά και των άλλων Αλβανών πολιτικών έναντι της Ελλάδος και εάν η επιθυμία για ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε., μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία δεκαετιών. Αξίζει στο σημείο αυτό και ως επίλογο, να αναφέρουμε μια ακόμη επισήμανση του κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, που γνωρίζει πολύ καλά τα των Ελληνοαλβανικών σχέσεων: «Η εμπειρία τριάντα ετών -επισημαίνει- μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τακτική των μονομερών χειρονομιών έναντι συγκεκριμένων πολιτικών της Αλβανίας είχε πάντοτε το αντίθετο αποτέλεσμα του επιδιωκομένου, φέρνοντας την Ελλάδα σε δυσχερή διαπραγματευτική θέση. Ας σκεφθούμε έστω για μία στιγμή πώς θα είχε ενεργήσει οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν βρισκόταν στη δική μας θέση».

Ας το λάβει υπόψη του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και η Ελληνική Κυβέρνηση στο σύνολό της.

Πρωινός Λόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.