7 τροφές κατά της αϋπνίας
Παρόλο που οι γιατροί σημειώνουν ότι ο καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας, μόνο το 15% του πληθυσμού στην Ελλάδα κοιμάται οκτώ ώρες την ημέρα και το 25% των ενηλίκων αντιμετωπίζει δυσκολίες αναφορικά ύπνο. Ωστόσο, η βραδινή ξεκούραση είναι απολύτως απαραίτητη καθώς αναζωογονεί τον οργανισμό, προάγει τη γενική υγεία και διεγείρει την ορθή λειτουργία των ανοσοποιητικών και ορμονικών συστημάτων. Αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, μπορείτε να τα διορθώσετε φυσικά. Σημειώστε αυτά τα τρόφιμα που σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα.
Πέρα από τα τρόφιμα, ένας καλός βραδινός ύπνος προάγεται από τη φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας (αποφεύγοντας μια ορισμένη ένταση το απόγευμα), από την αποφυγή αγχωτικών καταστάσεων και από την αλλαγή των συνηθειών πριν από τον ύπνο.
- Κατά τη διάρκεια της ημέρας: Τρώτε τρόφιμα με υψηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, αποφεύγοντας τα σάκχαρα και τα ραφιναρισμένα και ανθυγιεινά λίπη.
- Στο δείπνο: ελαφρύ δείπνο μερικές ώρες πριν τον ύπνο με εύπεπτα τρόφιμα, τα οποία έχουν μαγειρευτεί με ελαφρύ τρόπο.
- Τη νύχτα: Φροντίστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι μια συγκεκριμένη ώρα. Αποφύγετε τα κοινωνικά μέσα και δικτύωσης και δοκιμάστε να χαλαρώσετε διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό. Αν προτιμάτε τα παιχνίδια, αφιερώστε 30’ ώστε να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε: Προτεινόμενο site για εξασφαλισμένη διασκέδαση.
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΠΝΙΑΣ
Όταν υποφέρετε από αϋπνία ή προβλήματα ύπνου, οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν καθώς ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά ευνοούν τη χαλάρωση.
1. Μπανάνα
Πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, η μπανάνα ευνοεί την αίσθηση του κορεσμού. Έχει επίσης άφθονα μεταλλικά στοιχεία, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, απαραίτητα για τη χαλάρωση των μυών, και μια καλή δόση τρυπτοφάνης.
2. Αμύγδαλα
Είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών και πρωτεϊνών, παρέχουν άφθονο ασβέστιο και βοηθούν στην παροχή αίσθησης πληρότητας. Περιέχουν επίσης μελατονίνη.
3. Λευκό ταχίνι ή σουσάμι
Το σουσάμι είναι πλούσιο, όπως και άλλοι σπόροι, σε υγιή λίπη και πρωτεΐνες, αλλά και σε μέταλλα, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Μαζί με τους σπόρους chia, ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητα τους σε τρυπτοφάνη.
4. Πλήρη δημητριακά (και όχι επεξεργασμένα)
Η κατανάλωσή τους εγγυάται την παροχή βιταμινών Β, που είναι απαραίτητες ως συμπαράγοντες στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε μελατονίνη. Επιπλέον, μαζί με τα όσπρια (πηγή πρωτεΐνης), τα πλήρη δημητριακά παρέχουν υδατάνθρακες που απορροφώνται με βραδύ ρυθμό, γεγονός που ευνοεί την κορεσμό και την ευημερία. Ταυτόχρονα μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Κεράσια
Τα κεράσια είναι πλούσια σε μελατονίνη, ιδιαίτερα αυτά των όξινων ποικιλιών. Εάν δεν είναι η εποχή τους, μπορείτε να αγοράσετε αποξηραμένα χωρίς ζάχαρη.
6. Χουρμάδες
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες της ομάδας Β, απαραίτητα για τη χαλάρωση και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βοηθούν επίσης στη συνολική χαλάρωση και έχουν υψηλή διατροφική αξία.
7. Κασάβα
Η κασάβα, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα, είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων και ινών. Προσφέρει αίσθηση κορεσμού και προκαλεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η οποία ευνοεί την τρυπτοφάνη ώστε να φτάσει πιο εύκολα στον εγκέφαλο για να σχηματίσει μελατονίνη.