Συνηγορία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ για το κλίμα
Γράφει ο Δημήτρης Βερδελής, τελειόφοιτος Νομικής ΕΚΠΑ
Πολύς ντόρος έγινε τον τελευταίο καιρό με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία των Παρισιού για το κλίμα, ωστόσο η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ο πρόεδρος Obama υπέγραψε τη συνθήκη των Παρισίων χωρίς την επικύρωσή της από το Κογκρέσο η οποία απαιτείται προκειμένου η συνθήκη να γίνει νόμος του κράτους. Ο πρόεδρος Trump είχε διατυπώσει πολλάκις τη θέση του για την λεγόμενη κλιματική αλλαγή συγκεκριμένα στο βιβλίο του ‘Αμερική Σπουδαία Ξανά’ στη σελίδα 87 γράφει: ‘’Αν ανατρέξετε στην ιστορία, θα διαπιστώσετε πως οι ισχυρότεροι ανεμοστρόβιλοι που αντιμετωπίσαμε σε αυτή τη χώρα καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1890 και οι περισσότεροι τυφώνες σημειώθηκαν τις δεκαετίες του 1860 και του 1870. Οι βίαιες κλιματικές «αλλαγές» δεν είναι κάτι καινούριο. Μέχρι και εποχές παγετώνων έχουν σημειωθεί στον πλανήτη. Απλώς τυγχάνει να μην πιστεύω ότι είναι ανθρωπογενή φαινόμενα. Πράγματι, συμφωνώ ότι η αποκαλούμενη κλιματική αλλαγή μας δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Μας υποχρεώνει να σπαταλάμε δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουμε τεχνολογίες τις οποίες δεν χρειαζόμαστε, προκειμένου να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας.’’
Η θερμοκρασία της γης τα τελευταία 400.000 χρόνια:
Με λίγα λόγια η πράξη του αυτή δεν είναι κάτι νέο σχετικά με τις πεποιθήσεις του ούτε με την πολιτική των ΗΠΑ οι οποίες δεν είχαν υπογράψει και το πρωτόκολλο του Κιότο για το κλίμα. Πράγματι μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι το «η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχθεί πως η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής» αλλά α) τα επιχειρήματά τους δεν πείθουν αν δούμε τα γραφήματα που δείχνουν την πορεία του κλίματος ανά τις χιλιετίες και υπολογίσουμε την πολυπλοκότητα των παραγόντων που επηρεάζουν το κλίμα, β) η πλειονότητα των επιστημόνων αμφισβητεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής και γ) ακόμα και αν η συνθήκη του Παρισιού εφαρμοστεί πλήρως η θερμοκρασία θα πέσει μόνο κατά 0,05°C έως το 2100.
Για να μην κοροϊδευόμαστε η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι αυτό που λέμε «πολύ κακή για το τίποτα». Προσθέτει επιπλέον γραφειοκρατία, φορολογεί την παραγωγική τάξη των χωρών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι γραφειοκράτες, δυσχεραίνει την προσπάθεια για ευημερία και ανάπτυξη και επιβεβαιώνει τη ρήση της Σιδηράς Κυρίας ότι «η κλιματική αλλαγή είναι μια άπατη η οποία οδηγεί στον παγκόσμιο σοσιαλισμό».
Εσύ όπως φαίνεται βρήκες ευκαιρία να υπερασπιστής δημόσια τον Τράμπ, για κάποιους δικούς σου λόγους, παρά να τεκμηριώσεις σοβαρά γιατί συμφωνείς μαζί του. Μας γράφεις ότι διάβασες για γραφειοκρατία και φορολογία, μιας και δεν γνωρίζεις απολύτως τίποτα για το τι αναφέρουν τα κείμενα που δεν υπογράφει για το περιβάλλον το ίνδαλμα σου. Κρίμα γιατί είσαι νέος και τουλάχιστον για τα περιβαντολογικά θέματα θα έπρεπε να είσαι σοβαρότερος. Το περιβάλλον δεν έχει ούτε ιδεολογία ούτε τάσεις. Το περιβάλλον ειναι ζωή του πλανήτη, η ζωή μας.