Η σημασία της διάκρισης Στεφανάδη για τους Έλληνες επιστήμονες

Γράφει η Αρχοντούλα Μιχελόγγονα, Ιατρός

Ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης κατεγράφη ως ο κορυφαίος ερευνητής παγκοσμίως για την εικοσαετία 1993-2013, με τις περισσότερες δημοσιεύσεις πρωτότυπης έρευνας από κάθε άλλο επιστήμονα στον πλανήτη. Έτσι κατέγραψε το γνωστό ιατρικό περιοδικό Journan of Clinical and Diagnostic Research 2015, που συνέταξε μια σχετική στατιστική ανάλυση για ερευνητές και ερευνητικά ιδρύματα.

Μια εντυπωσιακή διάκριση για τον πασίγνωστο Έλληνα καθηγητή-ιατρό, που απλά αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση του υψηλοτάτου επιπέδου της ιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα.

Πέραν της υψηλότατης ζήτησης ιατρών που έχουν αποφοιτήσει από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και της διεθνούς συμβολής των ίδιων Σχολών στην έρευνα για τον τομέα της υγείας, το επίπεδο αυτό επιβεβαιώνεται και από τις διακρίσεις κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων εδώ και δεκαετίες.

Ιδανικό παράδειγμα ο παγκοσμίως γνωστός Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962), με ειδικότητα την κυτταροπαθολογία, που μέσα από την έρευνά του ανακάλυψε την αποτελεσματικότερη μέχρι σήμερα κυτταροδιαγνωστική μέθοδο για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου της μήτρας, και έμεινε στην ιστορία καθώς ακόμα και σήμερα φέρει το όνομά του: Το διάσημο τεστ-Παπ. Αλλά και ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα, η Ελληνίδα ομογενής στην Αυστραλία Βάσω Αποστολοπούλου, που τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί ως κορυφαία στην έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου.

Είναι δύο μόνο παραδείγματα από την τεράστια λίστα Ελλήνων επιστημόνων που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην έρευνα στον τομέα της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το όνομα του Χριστόδουλου Στεφανάδη έχει εδώ και χρόνια μπει στη λίστα αυτή, και η ανωτέρω διάκριση απλά το επιβεβαιώνει.

Εντυπωσιακό μάλιστα αποτελεί το γεγονός ότι ο Έλληνας καθηγητής κατέλαβε την πρώτη θέση στη σχετική λίστα την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια και τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας είναι πολύ χαμηλότερα στην αντίστοιχη λίστα. Η Ελλάδα δε στηρίζει την έρευνα όσο το κάνουν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δε συγκρίνεται καθόλου μαζί τους σε διάθεση κονδυλίων ή σε παροχή δυνατοτήτων προς τους επιστήμονες να ερευνήσουν. Παρ’ όλα αυτά ένας Έλληνας καθηγητής κατόρθωσε να χαρακτηριστεί ο πρώτος ερευνητής στον κόσμο, και μάλιστα στην πρωτότυπη έρευνα!

Είναι απλά ακόμα ένα δείγμα του επιπέδου των Ελλήνων επιστημόνων, που πετυχαίνουν να διακρίνονται παγκοσμίως παρόλο που το κράτος μας όχι απλά δεν τους συνδράμει όσο άλλα κράτη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τους θέτει τεράστια εμπόδια στο ερευνητικό τους έργο. Και ταυτόχρονα μια ανταμοιβή για όσους στηρίζουν αυτούς τους επιστήμονες στο έργο τους, είτε είναι βοηθοί είτε είναι συνεργάτες είτε είναι φοιτητές τους και μελλοντικοί επιστήμονες, που πρέπει να στοχεύουν να ξεπεράσουν τους καθηγητές που τους δίδαξαν.

Τελικά δεν είναι τυχαίο που ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης, οι πατέρες της Ιατρικής, ήταν Έλληνες. Ούτε που το γενικότερο επίπεδο των Ελλήνων ιατρών είναι τόσο υψηλό. Περιπτώσεις σαν του Χριστόδουλου Στεφανάδη και των υπολοίπων επιστημόνων-ερευνητών το αποδεικνύουν συνεχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.