«Να προστατέψουμε τα δικαιώματα μας»

Είναι δύσκολο να περιοριστούν οι αξιώσεις της Τουρκίας. Μπορεί να περιοριστεί η επιρροή που ασκούν αυτές οι αξιώσεις. Να πάψουν δηλαδή να έχουν τη διεθνή ανοχή και να περιορίζονται με αντίθεση ακόμη και με κυρώσεις. Πρέπει η Ελλάδα μόνη της να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με επαγρύπνηση και αύξηση των μέσων αποτροπής.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στον Sky ο καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  Διεθνολόγος κ. Γιάννης Στριμπής.

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Ο καθηγητής τονίσει πως οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν προέκυψαν τώρα.
«Δεν είναι τόσο νέες οι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο αξιώσεις της γειτονικής χώρας Τουρκίας ανατολικά της Ρόδου. Είναι πάγια θέση της συγκεκριμένης χώρας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και άλλες οικονομικές ζώνες.Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει αν και τώρα παίρνει μια πιο επιθετική μορφή. Τώρα έχουμε κατάθεση συντεταγμένων που αποκλείουν οποιαδήποτε επήρεια των ελληνικών νησιών» , τόνισε.
¨Όσο για την επιλογή του χρόνου για την κλιμάκωση της έντασης ο κ. Στριμπής τόνισε πως έχει τη σημασία του.

«Η επιλογή του χρόνου έχει κάποια σημασία. Θα την απέδιδα στο γεγονός ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ανοχή στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Συριακό αλλά και στο ότι εδραιώνεται η έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων μας δίνει μια εξήγηση για τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Στριμπής.

Σε ερώτηση αν η η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση ο κ. Στριμπής δήλωσε:
«Ήδη την έχει κλιμακώσει. Δεν ξέρω ποιά θα είναι η επόμενη εξέλιξη. Υπάρχουν και χειρότερες επιλογές από την πλευρά της Τουρκίας, για την Ελλάδα και άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου . Η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να είναι μόνο με τετελεσμένα στο πεδίο. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι μια ακόμη μεγαλύτερη παραβίαση στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας με γεωτρήσεις. Δεν θεωρώ πιθανό να κάνει γεωτρήσεις εντός Ελλάδος. Θα πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Όσο για τις Navtex που εκδίδει η Τουρκία με σκοπό την πραγματοποίηση ασκήσεων ο κ. Στριμπής δήλωσε:

«Το πρόβλημα είναι πως είναι δυσανάλογες οι δεσμεύσεις που κάνει η Τουρκία. Αυτά είναι αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο. Το πρόβλημα με τις Τουρκικές ναυτικές ασκήσεις είναι πως δεσμεύουν τεράστιες περιοχές και για μεγάλο χρονικό διάστημα . Ψυχολογικά αυξάνουν την ένταση»

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα ο κ. Στριμπής δήλωσε:

« Είναι δύσκολο να περιοριστούν οι αξιώσεις της Τουρκίας. Μπορεί να περιοριστεί η επιρροή που ασκούν αυτές οι αξιώσεις. Να πάψουν δηλαδή να έχουν τη διεθνή ανοχή και να περιορίζονται με αντίθεση ακόμη και με κυρώσεις. Πρέπει η Ελλάδα μόνη της να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με επαγρύπνηση και αύξηση των μέσων αποτροπής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.