Για τη μειονότητα της Θράκης
Γράφουν οι: Κωνσταντίνος Ζεκεντές * και Γιάννης Χαραλαμπίδης **
Με αφορμή τη διαδικτυακή συζήτηση “ΔΙΑΛΟΓΟΙ” που διοργάνωσε η ιστοσελίδα LastPoint.gr και εισηγητή τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη με αντικείμενο το πλέον δυσεπίλυτο θέμα της Ελληνικής πολιτικής, το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη, θα καταγράψουμε κάποιες ιδέες και προτάσεις που προέκυψαν και θεωρούμε ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.
– Καταρχάς σε σχέση με το διαβόητο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Θα ήταν ιδανικό σενάριο η παύση της λειτουργίας του, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατό, για προφανείς λόγους. Μπορούν όμως να αναζητηθούν τρόποι παρεμπόδισης των δραστηριοτήτων του, είτε με μείωση του προσωπικού ή παρακώλυση των ενεργειών του, αλλά και απομείωση της επιρροής του με τη χρήση διάφορων “αντιμέτρων”.
– Πρέπει να σταματήσει άμεσα η πρακτική πολλών κομμάτων να αξιοποιούν ως υποψηφίους και στελέχη άτομα που μιλούν για τουρκική μειονότητα και εξυπηρετούν τις ενέργειες του Προξενείου και κατ’ επέκταση της Τουρκίας. Είναι απαράδεκτο να γίνεται από οποιοδήποτε Ελληνικό πολιτικό κόμμα άγρα ψήφων με αρνητικές συνέπειες για την εθνική στρατηγική και πολιτεία στη συγκεκριμμένη περιοχή.
– Χρειάζονται παρεμβάσεις στο επίπεδο της μειονοτικής εκπαίδευσης. Τα μειονοτικά σχολεία δεν μπορούν να καταργηθούν, καθώς προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, ωστόσο πρέπει να ελέγχονται καλύτερα και βασικός στόχος πρέπει να είναι η διδασκαλία της ελληνικής ως πρώτης γλώσσας και ως δεύτερης της τουρκικής ή πομακικής, ανάλογα της καταγωγής. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός με κατεύθυνση την αποτροπή της διαρροής φοιτητών προς τα τουρκικά πανεπιστήμια, με τρόπους που δεν θα θίγουν την ισονομία αλλά θα αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών της μειονότητας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα (πχ μοριοδότηση) για την εκμάθηση της τουρκικής και πομακικής γλώσσας από Έλληνες εκπαιδευτικούς ώστε να ενταχθούν στο προσωπικό αυτών των σχολείων.
– Στο πεδίο της οικονομικής ζωής και ανάπτυξης, η επιδοματική πολιτική που εφαρμόστηκε επί δεκαετίες έχει αποτύχει εμφανώς και δεν υπάρχουν εχέγγυα ότι θα επιτύχει νέα προσπάθεια. Ίσως αποδειχθεί πιο αποτελεσματική μια πολιτική στήριξης των ασφαλιστικών εισφορών για τους άνεργους της περιοχής, εφόσον προσληφθούν, καθώς και διευκόλυνσης νέων επιχειρήσεων για την εγκατάστασή τους στις ερειπωμένες υποδομές των βιομηχανικών περιοχών της Θράκης. Πρέπει να επιβραβευθούν με οικονομικό αντίκτυπο οι επιχειρήσεις που έκαναν επενδύσεις, έμειναν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή και συνεχίζουν να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους εκεί. Πολύ γνωστά παραδείγματα οι εταιρείες COCO-MAT και SUNLIGHT. Επίσης, θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια πρωτότυπα μέτρα (πχ διπλασιασμός επιδόματος για πολυμελείς οικογένειες κ.α.) αλλά μόνο για την περιφεριακή ενότητα του Έβρου. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις που βοηθούν στην περιφερειακή ανάπτυξη, όπως η κατασκευή παρευξείνιου αυτοκινητόδρομου, που θα ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα φθάνει έως την Κριμαία.
– Πρέπει να εξετασθούν τρόποι διοικητικής επέκτασης της Περιφέρειας προς δυσμάς, και να ενταχθούν νησιά, όπως η Θάσος, ο Αγ. Ευστράτιος και η Λήμνος στις εκλογικές περιφέρειες Ξάνθης και Κομοτηνής.
– Επιβάλλεται να υπάρχει διαρκής και ασφυκτικός έλεγχος των δραστηριοτήτων των τουρκικών τραπεζών στην περιοχή από την Τράπεζα της Ελλάδος και όλους τους δυνατούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι συγκεκριμένες τράπεζες χρηματοδοτούν οποιαδήποτε αγορά γης από τους κοντά στο τουρκικό προξενείο μειονοτικούς και σε συνέχεια αυτού γίνονται αρκετές μεταβιβάσεις ακιν;hτων από Έλληνες. Επίσης δια μέσου της τράπεζας χρηματοδοτούν κτήρια και εγκαταστάσεις συλλόγων προκειμένου πχ να ακούν μουσική, ενώ η πραγματική χρήση του χώρου θα είναι άλλη. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει/εμποδιστεί η δραστηριότητά τους. Ένας τρόπος θα ήταν να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να κάνουν αγωγές εναντίον τους οι ιδιώτες. Δεν είναι δυνατό να αποδεχόμαστε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού ή θρησκευτικών διακρίσεων στα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Το κείμενο αυτό αποτελεί μια βάση συζήτησης και θα ήμασταν ευτυχείς αν δεχόμασταν διορθώσεις ή και νέες προτάσεις, που θα συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν να μας αποστείλετε τα σχόλιά σας στη διεύθυνση lastpointgr@yahoo.com
* Ερευνητής Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας
** Ιστορικός-Φιλόλογος