Big Brother – Επιστροφή στο παρακμιακό παρελθόν…
Γράφει ο Μιχάλης Αράπης *
Μαθαίνοντας την άνοιξη ότι θα επανέλθει το Big Brother στην ελληνική τηλεόραση με διαπέρασαν συναισθήματα απογοήτευσης και θλίψης. Θέλοντας να είμαι πάντα απόλυτα ειλικρινής αναφέρω ότι όπως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών παρακολούθησα από περιέργεια το πρώτο Big Brother του ANT1 το 2001. Ήταν κάτι καινούριο και διαφορετικό και το πρώτο reality που παίχτηκε στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο που παιζόταν με επιτυχία σε πολλές χώρες. Προφανώς όλα τα επόμενα BB είχαν πολύ λιγότερη επιτυχία. Με αλλαγή ονομάτων σε “The Wall” και “Big Mother” προβλήθηκε συνολικά 4 φορές έως το 2005 στο ίδιο κανάλι. Τότε παιζόταν ακόμη με επιτυχία στο εξωτερικό. Η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης έγινε από τον Alpha τη χρονιά 2010-11 αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία. Πλέον το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε κλείσει τον κύκλο του και δεν παιζόταν ιδιαίτερα (η καθόλου) σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έτσι μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η είδηση ότι σχεδόν 10 χρόνια μετά, με καθυστέρηση μηνών λόγω καραντίνας, ένα ξεπερασμένο διεθνώς πρόγραμμα επανήλθε στους τηλεοπτικούς δέκτες μέσα από τον ΣΚΑΙ. Ύστερα από ελάχιστα επεισόδια υπάρχει διάχυτη δικαιολογημένη αγανάκτηση για κάποια εμετικά, σεξιστικά, κατάπτυστα και ενδεχομένως ποινικά κολάσιμα σχόλια ενός θρασύτατου, αθυρόστομου και αγενέστατου συμμετέχοντα που οδήγησαν στην αποβολή του από το παιχνίδι.
Το ότι ανήμερα του Πογκρόμ και της καταστροφής του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως στις 06/09/1955, εν καιρώ πανδημίας και ενώ αντιμετωπίζουμε γενναία επί εβδομάδες την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μας, αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί όνειδος. Αυτή η επιστροφή σε ένα παρακμιακό θέαμα όπου γραφικοί αργόσχολοι τεμπελιάζουν επ’αμοιβή, θα έπρεπε να μας προβληματίζει πολύ σοβαρά ως κοινωνία. Στα social media υπάρχουν ήδη αμέτρητα σχόλια και επίσημη καταδίκη από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο και πολλούς πολιτικούς όλων των κομμάτων καθώς και ανακοινώσεις για άρση χορηγιών.
Σε ότι αφορά την κριτική στο κανάλι, αυτή είναι υποκριτική και άδικη αφού ως γνωστόν κάθε ιδιωτικό κανάλι ως επιχείρηση προσπαθεί να ανεβάσει τα ποσοστά και τα κέρδη του. Επομένως είναι λογικό για ένα κανάλι να προσπαθεί να επαναφέρει ένα πάλαι ποτέ επιτυχημένο πρόγραμμα ύστερα από τόσα χρόνια, βασιζόμενο στο ότι ένα νέο κοινό ίσως ενδιαφερθεί για κάτι διαφορετικό που δεν έχει ξαναδεί. Εξάλλου αυτή η συνταγή marketing βοήθησε καταλυτικά το σταθμό το 2017 όταν επανέφερε το Survivor με εξαιρετική επιτυχία. Σημειώνεται ότι το ίδιο πρόγραμμα με διάφορες παραλλαγές είχε παιχτεί στο Mega 4 φορές την περίοδο 2003-2010. Η επιτυχία του προγράμματος ήταν μειωμένη το 2018 και ακόμα περισσότερο το 2019 αλλά ο σταθμός λόγω και άλλων συγκυριών (κλείσιμο Mega) υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του και ανέβηκε επίπεδο.
Πέρα από τις διαμαρτυρίες και τις διαδικτυακές καμπάνιες για την ακύρωση του προγράμματος που κυκλοφορούν ευρέως, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων σε μια ευνομούμενη και φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δημοκρατία όπως η δική μας είναι η παγερή αδιαφορία του κοινού. Αν οι τηλεθεατές αγνοήσουν και απορρίψουν το εν λόγω πρόγραμμα, τότε ο σταθμός θα αναγκαστεί για οικονομικούς λόγους να το αποσύρει. Αντιθέτως το να το παρακολουθούν καθημερινά και να το κατηγορούν με πάθος στα social media είναι δωρεάν διαφήμιση και έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
* – LLB, LLM, MA
Πρόεδρος – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων ΗΒ
Νομικός με μεταπτυχιακά στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο.