Άγγελος Συρίγος, Αλέξης Τσίπρας και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο

Γράφει ο Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλος

1. Ο κ. Άγγελος Συρίγος, μιλώντας προσφάτως στη Βουλή, έκανε τις ακόλουθες αναφορές για το Πολυτεχνείο στην περίοδο της Χούντας, αρχικά, και στην περίοδο της μεταπολίτευσης, μετά*.

Α. Για την περίοδο της Χούντας και το ’73.

(α) “Σ’ εκείνα τα εφτά μαύρα χρόνια, ο λαός κάτω από την επιφάνεια έβραζε, ήταν ένα ηφαίστειο που έβραζε”.

(β) “Παρά τη μεγάλη ηθική αποστροφή και την αποδοκιμασία της Χούντας από τον λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως”.

“Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας.

Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο απ’ τη δικτατορία”.

(γ) “Το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στη δικτατορία”.

Β. Για την πτώση της Χούντας το ’74.

(α) “Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της και ιδίως υπό το βάρος της κυπριακής τργωδίας”.

(β) “Στην πραγματικότητα, βεβαίως, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου απ’ τον Ιωαννίδη και μια πολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίας”.

Γ. Για το Πολυτεχνείο κατά τη μεταπολίτευση.

(α) “Μετά το ’74 λοιπόν είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει, εκ του ασφαλούς με καθυστέρηση ετών, το αντιστασιακό μας καθήκον έναντι της δικτατορίας.

Επρόκειτο για μίμηση, για κακό θεατρικό παίγνιο, για παρωδία”.

(β) “Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο”.

“Εξ’ αιτίας αυτού του λόγου, του τι συνέβη στο Πολυτεχνείο το ’73, το Πολυτεχνείο μετά το ’74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις.

Οι διαστάσεις αυτές αποτυπώνονται θαυμάσια στο σύνθημα που ακούστηκε κατά κόρο στα αντιμνημονικά συλλαλητήρια ‘η Χούντα δεν τελείωσε το 73’ .

Λόγω του μύθου που έχει δημιουργηθεί, ένα μεγάλο ποσοστό του λαού πιστεύει ότι η Χούντα πράγματι έπεσε το ’73 εξ’ αιτίας του Πολυτεχνείου”.

(γ) “Ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε στα μεταπολιτευτικά χρόνια, αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Σπεύδω να επισημάνω, επειδή το έχετε ξανακάνει στο παρελθόν με αποκοπή φράσεών μου, ότι δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου, εν μέσω Χούντας του 73, αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Ποιες ήταν οι εκφράσεις αυτού του μύθου;

Οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις, η απαγόρευση εισόδου ακόμα και της Πυροσβεστικής μέσα στα ΕΙ, καθότι είναι κρατική δύναμη, οι καταλήψιες πανεπιστημιακών σχολών, οι για ψύλλου πήδημα διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις.

Αντί όλα αυτά που περιέγραψα να συνιστούν ύβρι, μια συγκλονιστική ύβρι για τον πνευματικό κόσμο αυτής της χώρας, κατέστησαν κοινός τόπος, μια πραγματικότητα που μπορούμε να αποδεχτούμε αν κλείσουμε λίγο τα μάτια σε κάποιες ακρότητες, όπως κλείναμε τα μάτια σ’αυτές τις ακρότητες που έγιναν στην Κρήτη.

Όλα αυτά βεβαίως δεν γίνονταν για να ανατραπεί μία Χούντα.

Η μετεξέλιξή τους είναι αυτά που συμβαίνουν την τελευταία δεκαετία.

Οι επιθέσεις στους καθηγητές, οι διαπομπεύσεις τους, οι στοχοποιήσεις με αφίσες, οι συστηματικές καταστροφές της περιουσίας του δημοσίου πανεπιστημίου, όλα αυτά αποτελούν την επιτομή της μεταπολιτευτικής μας χρεοκοπίας.

2. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν στα ως άνω αναφερθέντα από τον κ. Συρίγο.

(α) Ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

“Μένω έκπληκτος για αυτή την παρέμβασή σας, την αναθεώρηση της ιστορίας μας.

Είπατε δεν υπήρξε αντίσταση στην χούντα παρά μεμονωμένα περιστατικά. Είναι πρωτοφανής ιστορικός αναθεωρητισμός. Είπατε μύθο της μεταπολίτευσης το Πολυτεχνείο.

Σας εκφράζουν ως ΝΔ και κυβέρνηση όσα είπε ο Συρίγος για να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο;

Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές του δημόσιου πανεπιστημίου, με τους υβριστές της Δημοκρατίας. Γιατί όποιος υβρίζει το πανεπιστήμιο, όποιος αναθεωρεί τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, είναι και υβριστής της Δημοκρατίας” (avgi.gr, 14.07.22 14:13).

(β) Ο κ. Νίκος Βούτσης.

“Κατήγγειλε την προσπάθεια του υφυπουργού Παιδείας να ξαναγράψει την ιστορία και έκανε λόγο για ύβρη άκρως απαράδεκτη και απολύτως ανιστόρητη” (avgi.gr, 14.07.22 14:13).

“Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από την κηδεία του Παπανδρέου μέχρι και το ’74, πέραν του Πολυτεχνείου, των εξεγέρσεων σε όλα τα Πανεπιστήμια στην ίδια φάση.

Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και υπήρχαν ξερονήσια ή άνθρωποι που είχαν πάει στο εξωτερικό, μαζικότατα, που φυλάγανε τους ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο -όλου του πολιτικού φάσματος- που δεν μπορούσαν να κατέβουν στον δρόμο.

Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός της Παιδείας να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο, για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα, είναι άκρως απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο” (enikos.gr, 14 Ιουλίου 2022 15:02).

(γ) Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης.

“Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού «Ρήγα Φεραίου»; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα;. Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”.

“Βεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας τοποθέτηση από τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τομή που έχει αρχίσει από τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”.

“Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου” (avgi.gr, 14.07.22 14:13).

(δ) Ο κ. Νίκος Φίλης.

“Τη σκυτάλη της τοξικότητας και της χυδαιότητας παρέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος. Διαπράττοντας το τεράστιο πολιτικό ολίσθημα να επιτεθεί στο θεμέλιο λίθο του σημερινού μας πολιτεύματος, τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση” (syriza.gr, 14/07/2022).

3. Δύο παρατηρήσεις.

(α) Ο κ. Άγγελος Συρίγος, με την ομιλία του:

– Αξιολογεί το Πολυτεχνείο του ’73 ως “σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στη δικτατορία”.

– Καταγράφει επακριβώς τη στάση του λαού απέναντι στη δικτατορία, μιλώντας για ένα λαό που, “σ’ εκείνα τα εφτά μαύρα χρόνια”, “κάτω από την επιφάνεια έβραζε, ήταν ένα ηφαίστειο που έβραζε”, και για ένα λαό που έδειχνε “τη μεγάλη ηθική αποστροφή και την αποδοκιμασία της Χούντας”.

– Επισημαίνει, ότι το ιστορικό γεγονός του Πολυτεχνείου το ’73 δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και συνακόλουθα δεν μπορεί να είναι “μύθος”, μύθος όμως είναι η άποψη ότι το Πολυτεχνείο του ’73 κατέλυσε τη δικτατορία.

(β) Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

– Περιορίζονται σε αόριστες αναφορές για “μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις”,“αναθεώρηση της ιστορίας μας” κ.λπ.

– Δεν αναφέρονται στο καίριο γεγονός της κατάρρευσης της Χούντας το ’74 (και όχι το ’73).

– Δείχνουν να μην έχουν κατανοήσει αυτό που επισήμανε ο κ. Συρίγος, ότι δηλαδή αναφέρεται όχι “στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου, εν μέσω Χούντας του 73, αλλά στην πολιτική λειτουργία του ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια”.

– Καταφεύγουν στο γνωστό ως “argumentum ad hominem” “επιχείρημα” [χρήση χαρακτηρισμών (“υβριστής της Δημοκρατίας”, “μήπως είστε νοσταλγός του ’67;”), επίκληση προθέσεων (“για να πάρει ακροδεξιούς ψήφους”) κ.α., αντί να απαντούν στην ουσία αυτού τούτου του επιχειρήματος του άλλου).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.